«Ο κύβος ερρίφθη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, από το Ηράκλειο της Κρήτης και πρόσθεσε ότι «η ψήφος των πολιτών την Κυριακή θα σαρώσει τα μνημόνια, τους μεταπράτες της πατρίδας και τους εντολοδόχους τους κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε. Η Ελλάδα των Καννών, που η Μέρκελ, ο Γιούνγκερ, ο Σόιμπλε και ο Μπαρόζο, αποφάσιζαν και διόριζαν κυβερνήσεις, πέρασε ανεπιστρεπτί. Από Δευτέρα ο λαός μας με τη ψήφο του, βάζει τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα».

Ads

«Ο λαός με την ψήφο του στις ευρωεκλογές θα ενεργοποιήσει τη μηχανή της ιστορίας, θα φέρει πιο κοντά τη νέα αλλαγή που κανένας δεν θα μπορέσει να σταματήσει», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. 

Απευθύνοντας κάλεσμα «σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από το αν ήταν δεξιοί, αριστεροί ή κεντρώοι», επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «δεν ντρέπεται τώρα, σήμερα, μετά την καταστροφή που έχει προκαλέσει, να υπόσχεται θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ιστορίες επιτυχίας. Να υπόσχεται παντεσπάνι, σε ένα λαό που του στέρησε το ψωμί».

Διερωτήθηκε, δε, για το εάν νιώθει ντροπή και ο Ευάγγελος Βενιζέλος «που ξέχασε όλα τα συνθήματα, όλες τις υποσχέσεις, όσους πίστεψαν στο κόμμα του και έγινε μέγας αυλάρχης στην αυλή του Σαμαρά, ακόλουθος της ακροδεξιάς, συνεργός στην ύβρη κατά του ελληνικού λαού».

Ads

«Δεν μας αξίζει μια τέτοια κυβέρνηση. Δεν μας αξίζει να αποφασίζουν οι χορτάτοι πόσο και αν θα πεινάσουν τα παιδιά μας. Φτάνει πια», είπε και συμπλήρωσε με αναφορές στο αρχαίο θέατρο ότι την Κυριακή θα επέλθει η τιμωρία και από Δευτέρα η κάθαρσις. 

Επιτιθέμενος και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι έαν «κάτι οφείλει να θυμάται ο Γερμανός πολιτικός τη μοναδική φορά που μίλησαν μαζί είναι ότι για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο του ετέθει από Έλληνα πολιτικό η απαίτηση να προχωρήσει η Γερμανία, όπως οφείλει, στην ιστορική υποχρέωση να ξεπληρώσει στην Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσει, που χρωστά εδώ και 70 χρόνια. Έχει να θυμάται ο κος Σόιμπλε. Και δικαιολογημένος ο εκνευρισμός του. Γιατί από Δευτέρα δε θα έχει να κάνει με υποτακτικούς. Θα έχει να κάνει με τη δική σας απόφαση».

Ασκώντας κριτική προς το ΚΚΕ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε από τον Περισσό «γιατί ζητήσαμε να υποστηριχθούν, εκεί όπου υπάρχουν, υποψήφιοι του ΚΚΕ, απέναντι σε υποψήφιους που υποστηρίζονται από το κ. Σαμαρά και το μνημονιακό κατεστημένο. Και μας κατηγόρησε και για αυτό ακόμα, η ηγεσία του ΚΚΕ. Συγνώμη κιόλας σύντροφοι που ακολουθούμε αυτή τη στάση αρχών. Εάν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε για το συμφέρον του λαού της ενότητας της Αριστεράς. Και το ίδιο πιστεύω βαθιά ότι θα κάνουν και οι χιλιάδες αγωνιστές, οι κομμουνιστές σε όλη την Ελλάδα».

Επίσης, στρέφοντας τα βέλη του στην ΝΔ, αναφέρθηκε στην επίθεση της Συγγρού για το ζήτημα των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής είπε ότι φαίνεται ότι «αισθάνθηκε ότι μπήκαμε στα χωράφια της. Γιατί χωράφια της θεωρεί τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής στον πρώτο γύρο. Και δικαίως εδώ που τα λέμε. Η ΝΔ του Σαμαρά έσπειρε και καλλιέργησε σαν επίμονος κηπουρός το δηλητηριώδες και σαρκοφάγο φυτό του φασισμού. Και θύμωσε που τολμήσαμε να απευθυνθούμε στον απλό ψηφοφόρο» είπε. Διευκρίνισε δε ότι το κάλεσμα στον απλό ψηφοφόρο της Χρυσής Αυγής ήταν για «να εγκαταλείψει το δρόμο της μαύρης τρομοκρατίας και να επανέλθει στο δρόμο της δημοκρατίας. Για να του πούμε για χιλιοστή φορά ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εχθρός του συστήματος, όπως πλασάρεται, αλλά το μακρύ φονικό χέρι του συστήματος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται μια εύκολη επιστροφή στις καλές εποχές», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, και δεσμεύθηκε ότι θα αγωνιστεί για να ανακτήσει την ισοτιμία της χώρας μέσα στην Ευρώπη, ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και την ανόρθωση της οικονομίας. «Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Θα είναι η δυσκολότερη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών. Θα είναι όμως η διαπραγμάτευση που άργησε τέσσερα χρόνια. Που δεν έγινε ποτέ. θα είναι η διαπραγμάτευση που θα γίνει και θα πετύχει» είπε και συμπλήρωσε ότι εάν συνεχίσει να βρίσκεται στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς «θα φτάσουν τις συντάξεις στα 360 ευρώ, θα εξαϋλώσουν τις επικουρικές και τα εφάπαξ, θα απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις παντού, θα μειώσουν και άλλο τους μισθούς, θα απολύσουν άλλους 15 χιλιάδες στο Δημόσιο».