Σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον για την στάση του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, με αφορμή το «πάγωμα» της ενταξιακής πορείας της χώρας.

Ads

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, o Αλέξης Τσίπρας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τη στιγμή που η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της τραγικής της απόφασης να μην δώσει πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα φαίνεται να απουσιάζει παντελώς από τις εξελίξεις στη γειτονιά της.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που δε τολμά καλά – καλά να προφέρει το όνομα της γειτονικής χώρας, αποδέχθηκε πειθήνια τη μοιραία σύνδεση της ενταξιακής πορείας της γειτονικής μας χώρας με αυτήν της Αλβανίας, χωρίς μάλιστα να απαιτήσει μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της Ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ads

Παρακολούθησε σιωπηλός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δανία και την Ολλανδία να διαπραγματεύονται το μέλλον των Βαλκανίων. Και τώρα αμήχανα παρακολουθεί την Ιταλία, να προτείνει επανεκκίνηση του ενταξιακού διαλόγου τον Νοέμβριο.

Είμαι βέβαιος, ότι όσο δημόσια θα λέει το εξόχως αντιφατικό ότι πρέπει να τιμήσουμε την επιζήμια Συμφωνία, ταυτόχρονα θα παρακαλάει μη τυχόν και κερδίσουν ξανά στη γειτονική χώρα οι εθνικιστές και αμφισβητήσουν την -κατά τ’ άλλα- «κατάπτυστη» Συμφωνία των Πρεσπών.

Με αυτά και με αυτά όμως η Ελλάδα ξαναγυρνάει δυστυχώς σε ρόλο κομπάρσου στη περιοχή των Βαλκανίων. Η μικρή Ελλάδα που παρακολουθεί και ακολουθεί πρωτοβουλίες τρίτων.

Γιατί η εξωτερική πολιτική δε γίνεται υπό το φόβο των εσωκομματικών συσχετισμών. Και κυρίως γιατί το λαϊκισμό της αντιπολίτευσης συνήθως τον πληρώνεις μεταχρονολογημένα. Το κακό όμως είναι ότι τον πληρώνει και η χώρα».