Με το μήνυμα «οι πολίτες θα έχουν τον λόγο» ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε και το κεντρικό στίγμα της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την Επιτροπή ως τον «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στην Κοινωνία των Πολιτών και τη θεσμική διαδικασία στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στην υπόθεση της Αναθεώρησης του Συντάγματος όχι για να υπαγορεύσουν, αλλά γιατί η συμμετοχή τους «είναι η πιο άμεση, η πιο καθαρή και η πιο ουσιαστική συζήτηση για την ίδια τη Δημοκρατία και το περιεχόμενο της».

Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους πολίτες είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην άποψη ότι οι πολίτες έχουν πάντα δίκιο και σε αυτήν που λέει ότι πρέπει να λένε τη γνώμη τους μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

«Ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι στοίχημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας, μια συζήτηση για θεσμική τομή, για τη νέα μεταπολίτευση, για το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το 2021, οπότε είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σ’ αυτή τη φάση προβλέπεται διαδικτυακή συμμετοχή των πολιτών και ψηφοφορία επί σειράς θεμάτων που είναι πιθανό να τεθούν προς αναθεώρηση.

Ads

Η διαδικασία της διαβουλευσης

Η συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαβούλευση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του TAXIS NET, με την Επιτροπή να διατηρεί, για στατιστικούς λόγους, το φύλο, την ηλικία και την περιοχή στην οποία διαμένει ο πολίτης, με διασφαλισμένη την ανωνυμία του. Ο συνολικός εκτιμώμενος χρόνος συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου (έξι ενότητες) είναι 20 λεπτά.

Μετά την ηλεκτρονική διαβούλευση, η Επιτροπή έχει προγραμματίσει τη διαβούλευση με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς πανελλαδικής εμβέλειας, και στις έδρες των 13 Περιφερειών της χώρας. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της διαβούλευσης, με το έργο της Επιτροπής να ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο.

Η δημόσια διαβούλευση αφορά τους εξής θεματικούς άξονες:

1. Θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και αρχιτεκτονική του πολιτεύματος

2. Θεσμοί διαφάνειας, λογοδοσίας και άμεσης δημοκρατίας

3.  Σχέση κράτους – Εκκλησίας

4. Κράτος δικαίου και ατομικές ελευθερίες

5. Συλλογικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα

6. Κοινά, περιβάλλον, δημόσιος χώρος, πολιτισμός

Η σύνθεση της Επιτροπής

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης, και μέλη ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Α. Δημητρόπουλος, οι πρυτάνεις Α. Δημόπουλος και Ι. Γκόλιας, οι πανεπιστημιακοί Ν. Μαραβέγιας και Ν. Μουζέλης, οι περιφερειάρχες Αττικής και Θεσσαλίας Ρ. Δούρου και Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κ. Μίχαλος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ Α. Τζήκας.