Έκκληση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ να κάνει «ένα βήμα πίσω», προκειμένου να καταλήξουν από κοινού σε μια τροπολογία που θα ακυρώνει την κάθοδο των απογόνων της Χρυσής Αυγής στις εκλογές αλλά δεν θα αφήνει παράθυρο παρερμηνειών, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάγκη να υιοθετηθεί μια τροπολογία, η οποία δεν θα αναγορεύει τους δικαστές σε κριτές της πολιτικής, δεν θα έρχεται σε κατάφορη σύγκρουση με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

«Και μια τέτοια σύγκλιση μπορεί να γίνει πάνω στις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις στο δημόσιο διάλογο. Μια τέτοια σύγκλιση μπορεί να γίνει πάνω στις προτάσεις έγκριτων Συνταγματολόγων. Σας καλώ λοιπόν να συγκλίνουμε πάνω στις προτάσεις Αλιβιζάτου, Κοντιάδη αλλά και άλλων σημαντικών και έγκριτων συνταγματολόγων. Προτάσεις που αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος ή συνδιασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για τις πράξεις των άρθρων 187 και 187Α δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ως εκεί μπορούμε και πρέπει να πάμε» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

«Θα καταθέτουμε αμέσως τώρα τη σχετική τροπολογία. Κάνουμε ένα βήμα πίσω και περιμένουμε από εσάς, τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να αποδείξετε ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει η σύμπτωση των κομμάτων σε αυτή τη κρίσιμη ψηφοφορία. Ότι έχετε τη στοιχειώδη ευθύνη απέναντι στη Δημοκρατία» σημείωσε ολοκληρώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλευρά: «Αποδείξτε έστω και στο παραπέντε, ότι ήρθατε σήμερα εδώ για να συμβάλλετε στη συλλογική άμυνα μιας ολόκληρης κοινωνίας και των θεσμών της απέναντι στη νεοναζιστική εγκληματική συμμορία. Και όχι για να παίξετε παιχνίδια με το μυαλό στους πρόσκαιρους εκλογικούς σχεδιασμούς, παιχνίδια επικίνδυνα για την ίδια τη δημοκρατία».

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει σχετική τροπολογία πάνω στις προτάσεις που αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος ή συνυδασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για τις πράξεις των άρθρων 187 και 187Α, δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. «Κάνουμε ένα βήμα πίσω και περιμένουμε από εσάς, τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποδείξετε ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει η σύμπτωση των κομμάτων σε αυτή τη κρίσιμη ψηφοφορία. Ότι έχετε  τη στοιχειώδη ευθύνη απέναντι στη Δημοκρατία» τόνισε.

Για πρόσκαιρους εκλογικούς σχεδιασμούς που συνιστούν, ωστόσο, παιχνίδια επικίνδυνα για την δημοκρατία κατηγόρησε τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας μιλώντας επί της κυβερνητικής ρύθμισης για μπλόκο στην εκλογική κάθοδο Κασιδιάρη. «Αυτά είναι παιχνίδια με την φωτιά» όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θέλετε τον Καδισιάρη και τη ΧΑ εκτός νομιμότητας, αλλά όχι τον χρυσαυγιτισμό»

Σχολιάζοντας την κυβερνητική τροπολογία ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια Συνταγματικά, εξαιρετικά προβληματική τροπολογία. «Εμείς δε μπορούμε να δώσουμε πράσινο φως για μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη. Και δε πάνε να λένε ότι θέλουν τα παπαγαλάκια σας. Εδώ δεν αναμετριόμαστε με τη προεκλογική συγκυρία. Αλλά με την ιστορία» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας σκληρή κριτική στην ρύθμιση που παρουσίασε η κυβέρνηση, είπε: «Τι σας εμποδίζει να γίνετε πιο σαφείς; Τι σας εμποδίζει να ορίσετε σαφώς στη διάταξη σε ποια κόμματα, ποιας ιδεολογίας, ποιας δράσης, ποιου είδους κίνητρα εμπεριέχουν οι εγκληματικές πρακτικές τους; Να τους ονοματίσετε. Τι σας εμποδίζει να περιγράψετε ρητώς τα ρατσιστικά και ναζιστικά κίνητρα των εγκλημάτων, όπως άλλωστε περιγράφονται και στον αντιρατσιστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά;».

Και συνέχισε λέγοντας: «Σας εμποδίζει το γεγονός ότι έχετε ενδεχομένως αρκετούς βουλευτές που θα ενοχλούνταν με κάτι τέτοιο; Ή μήπως σας εμποδίζει ότι θέλετε μεν το Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή εκτός νομιμότητας, αλλά δε θέλετε τον Χρυσαυγιτισμό εκτός νομιμότητας; Το θέμα δεν είναι ξεμπερδέψουμε μόνο με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και με τον Χρυσαυγιτισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε παράλληλα πως «δεν καταλαβαίνετε όμως ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγετε τον δρόμο σε ένα τμήμα δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ, για το ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτόν τον τρόπο αφήνετε ένα ανοιχτό παράθυρο διάπλατο, ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι ο νόμος που ψηφίσατε δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, αλλά και οποιοδήποτε κόμμα ο οποιοσδήποτε δικαστής κρίνει ότι δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος. Με βάση το άρθρο 89 του Συντάγματος. Επαναφέροντας την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρεία των δύο άκρων και εξισώνοντας τον κομμουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί. Τον κομμουνισμό με τον φασισμό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας τα όσα είπε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «διχαστικό παραλήρημα». Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας μια ημέρα πριν την συζήτηση της ρύθμισης για τον αποκλεισμό των νεοναζί «έσπευσε ο κ. Μητσοτάκης να εμφανιστεί στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση».

Κάνοντας ειδική αναφορά σε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ΕΑM ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός δεν είναι ανιστόρητος αλλά όπως είπε: «Απλά ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, τον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαικισμό. Ο καημός του είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών. Αυτός είναι ο καημός του. Και το κάνει τόσο άτσαλα, ψαρεύει τόσο άτσαλα στα θολά νερά της ψυετοεθνικοφροσύνης, του κίβδηλου πατριωτισμού, που τον έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για παράσταση εθνικοφροσύνης και κορώνες μετεμφυλιακού διχασμού εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας ότι πρόκειται για μικροκομματικούς υπολογισμούς καθώς, όπως είπε, πιστεύετε ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη και τη ταυτόχρονη στροφή σας στις θέσεις Κασιδιάρη, τη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα κερδίσετε τους ψηφοφόρους του.