Με συγκρατημένη αισιοδοξία προσήλθαν στη Σύνοδο Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες. Ζητούμενο το ευρωτουρκικό deal για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ελληνικές πηγές μεταφέρουν κλίμα αισιοδοξίας για μια καλή συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Αυτό φέρεται να απορρέει από τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής είπε ότι απαιτείται «ένα στιβαρό νομικό πλαίσιο» προκειμένου να μπορέσουν οι πρόσφυγες να προσεγγίσουν την Ευρώπη από την Τουρκία και σημείωσε ότι αναμένει μία απόφαση που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, της Συνθήκης της Γενεύης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Περιμένω σήμερα να ληφθεί μία απόφαση ώστε να υπάρξει μία αξιόπιστη συμφωνία και ουσιαστική αρωγή στην Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζουμε μία ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των διμερών πράξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Γεγονός που πιστεύω ότι αποτελεί όνειδος για την κοινή πορεία μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε να υπάρξουν συνθήκες ανθρωπιστικής διαμονής των προσφύγων και επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Διαβάστε:

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Όταν μιλάμε για παράνομη μετανάστευση, μπορούμε να συζητήσουμε μόνο για την ανάσχεση αυτής της μετανάστευσης. Όταν μιλούμε για πρόσφυγες, το θέμα είναι τελείως διαφορετικό. Όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η ΕΕ μπορεί να καταλήξει σε μία ισορροπημένη συμφωνία με την Τουρκία. «Είμαι προσεκτικά αισιόδοξη και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη και η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί» κατέληξε.

Στην ανάγκη παγκόσμιας συμφωνίας για το προσφυγικό ζήτημα στάθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για την αναγκαιότητα να υπάρξουν εγγυήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος ασύλου.

Χαρακτήρισε επίσης απαραίτητο τον σεβασμό προς την Ελλάδα, η οποία αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χρειάζεται συγκροτημένη αρωγή προς την Ελλάδα», είπε. Ερωτηθείς για τη τουρκική βίζα σημείωσε: «Θα πρέπει να πληρούνται και τα 72 κριτήρια ώστε να αρθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη».

Την ελπίδα ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και θα υπάρξει συμβιβασμός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σημείωσε ότι η Κύπρος δεν είναι το εμπόδιο και επανέλαβε πως η Λευκωσία από την αρχή έθεσε την προϋπόθεση ότι κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις.

«Είναι φανερό ότι δυστυχώς, ως τώρα, η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ίσως να υπάρξουν εναλλακτικές οι οποίες να μας δίδουν διέξοδο». «Θα πρέπει να περιμένετε ως αύριο» κατέληξε, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους στην Ειδομένη να υποφέρουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τόνισε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία διαφορετικά να υπάρξει αδιέξοδο. Ως βασική προϋπόθεση σημείωσε την συνεργασία της Τουρκίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα. Υπογράμμισε πάντως ότι «22 κράτη μέλη αρνούνται τα συμφωνηθέντα» και σημείωσε ότι αυτές οι χώρες δεν μπορούν να ασκούν κριτική στη διαπραγμάτευση που γίνεται με την Τουρκία. Από την πλευρά του, ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «αυτό θα φανεί στην νεκροψία».

Στη γνωστή γραμμή ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν που δήλωσε ότι «θα πρέπει να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας σύνορα. Θα πρέπει να υπάρχει μία νόμιμη οδός. Θα δεχθούμε νόμιμους πρόσφυγες αλλά όχι παράνομους μετανάστες».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως η χώρα του συμφωνεί με την ιδέα να επιστρέφονται στην Τουρκία οι παράνομοι μετανάστες που μπαίνουν στα ελληνικά σύνορα. Όμως, σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα αλλάξει την πολιτική της για την βίζα.