«Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, σήμερα στη Σμύρνη, με το πέρας του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.  «Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία», σημείωσε.

Ads

«Είμαστε εδώ για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά εμάς και τις δικές μας αξίες. Δεν είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που μας επιβάλλουν κάποιοι εταίροι μας. Εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί [το προσφυγικό]. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι πρέπει να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Συρία και ότι πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια ώστε να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα επικαιροποιήσαμε το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστώνΗ Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προβλήματος που αντιμετωπίζει η κεντρική Ευρώπη. Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και η Τουρκία φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους (πάνω από 2,5 εκατ. η Τουρκία), όπως και άλλες χώρες, ο Λίβανος η Ιορδανία και η Ελλάδα -μέσα σε έναν χρόνο πέρασαν πάνω από 800.000 πρόσφυγες. Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχτούν τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που θέλουν μια καλύτερη ζωή. Η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλλου δίνει και ένα μήνυμα και σε μετανάστες που έρχονται από τρίτες χώρες, από τη Βόρεια Αφρική, ότι δεν υπάρχει ούτε η βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη».



Για τη Σύνοδο Κορυφής

«Χθες, ο Αχμέτ κατέθεσε μία ενδιαφέρουσα πρόταση» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το βασικό σημείο της πρότασης αυτής είναι να χτυπηθεί το μοντέλο της διακίνησης. Να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν την Ευρώπη να περάσουν μέσα από τα δίκτυα των διακινητών. Να ανοίξουμε μία νόμιμη δίοδο, ελεγχόμενη, ώστε αντίστοιχος αριθμός ανθρώπων να περνά με ασφαλή και νόμιμο τρόπο από την Τουρκία προς τις χώρες της Ε.Ε. Άλλαξε τα δεδομένα η πρόταση. Κάναμε μισό βήμα, σήμερα το ολοκληρώνουμε και θα κάνουμε ένα άλμα στις 17 του μήνα».

image

Ads

Κυπριακό και casus belli

Στη συνάντηση εξετάστηκε το Κυπριακό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τέθηκε και το ζήτημα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου που όπως σημείωσε αυξήθηκαν όπως και οι εμπλοκές.
«Ζούμε σε μία περίοδο που στον βορρά έχουμε μία θερμή κατάσταση στον νότο μια κατάσταση εύθραυστη το Αιγαίο πρέπει να διατηρηθεί μία θάλασσα ειρήνης» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «το casus belli είναι κατάλοιπο του παρελθόντος».

Οι διμερείς συμφωνίες

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα όσα συμφωνήθηκαν και στις σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας, τη μεγάλη σημασία στον τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Άγκυρας.
«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας σιδηροδρομικών συνδέσεων, και να αναπτύξουμε υπερταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη με Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, συμφωνήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

image

Νταβούτογλου: Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για «πολύ σημαντικές συνομιλίες», ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω του προσφυγικού, έχει την ευκαιρία να συνομιλεί συχνά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ δήλωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για μία νέα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.

Το casus belli

Ερωτηθείς για τις τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις. Και αντιστρόφως», ενώ αναφερόμενος στο casus belli, είπε ότι η απόφαση το 1996 ελήφθη ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες και κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν αυτές τις αποφάσεις. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι εχθρικές πολιτικές πήγαν πίσω τις δύο χώρες και ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα.

Αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, δεν θα εμποδιστούν οι διακινητές

«Στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης», συμπλήρωσε.

Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, δεν θα εμποδιστούν οι διακινητές. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που εντοπίζονται στο Αιγαίο, τόνισε ότι θα επιστρέφουν στην Τουρκία, ενώ οι δικαιούντες άσυλο θα μετεγκαθίστανται απευθείας σε χώρες της Ε.Ε.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στους διακινητές, όταν βλέπουμε πτώματα παιδιών στις ακτές μας» είπε και διευκρίνισε ότι όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην Τουρκία, θα παραμένουν, ενώ θα φεύγουν εκείνοι που το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Εξήγησε επίσης ότι το ποσό των 3 δισ. που ζήτησε η Άγκυρα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ζήτησε να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών. Όπως εξήγησε, εκτός από τους Σύρους πρόσφυγες, υπάρχουν και μετανάστες από πολλές άλλες χώρες. «Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει διάθεση να καταθέσει τα όπλα, συνεπώς κι εμείς πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου και ζήτησε να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στη Συρία.