Οι δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν την «κρίσιμη μάχη» που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανατροπή της κυβέρνησης, φαίνεται ότι εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει από την σημερινή εφ’ όλης της ύλης ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.  Στην πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του σώματος μετά το Συνέδριο, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να προετοιμάζονται για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις οποίες, όπως τόνισε, «θα κριθούμε όλοι». Συγχρόνως,  εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς την «αξιοθρήνητη συμμορία των προθύμων υποταγμένων» και επανέλαβε το αίτημά του για σύγκλιση της Ολομέλειας για το ζήτημα της Συρίας.

Ads

Το «χαρούμενο παραμύθι του κ. Σαμαρά τελείωσε» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, χωρίς όμως να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θα προσπαθήσουν να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε μία “αινιγματική” διατύπωση στην ομιλία του κ. Τσίπρα : «πολύ σύντομα, ίσως και με τη προτροπή των ίδιων των δανειστών αυτή τη φορά, για διαφορετικούς λόγους, θα οδηγηθούμε σε εκλογές». Στην Κουμονδούρου δεν αποκλείσουν την περίπτωση, μετά τις εκλογές στην Γερμανία, η καγκελλάρία να επιδιώξει «το ξεκαθάρισμα του τοπίου» στην Ελλάδα, καθώς δεν τρέφει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά και αμφισβητεί σχεδόν ανοικτά την ικανότητα της να διαχειριστεί την κρίση.
 

Βασιλικότεροι του βασιλέως στην  Συρία

«Την ίδια στιγμή που η πολεμική επέμβαση δεν βρίσκει υποστηρικτές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, βρίσκει απρόσμενους υποστηρικτές στην Ελλάδα. Πρώτος και καλύτερος ο κος Βενιζέλος, ο οποίος έσπευσε για λογαριασμό της κυβέρνησης να παράσχει διευκολύνσεις πριν καν του τις ζητήσουν. Και ως βασιλικότερος του βασιλέως, ζήτησε επέμβαση στην Συρία, πριν καν αποφασίσει ο ίδιος ο Ομπάμα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
 
«Δεύτερος στο χορό της αξιοθρήνητης συμμορίας των προθύμων υποταγμένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Που λίγες ώρες πριν το Βρετανικό κοινοβούλιο καταψηφίσει τη συμμετοχή της Βρετανίας στη πολεμική επέμβαση, δήλωνε πως είναι επιεικώς άκαιρη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Ελληνικής Βουλής για τη Συρία. Τι άλλο να πει κανείς, πέρα από το να εκφράσει τη θλίψη του όχι μόνο για το ποιόν αυτών που μας κυβερνάνε αλλά και
για τη ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας».
 
«Για το κατάντημα της Βουλής σε βιομηχανία επικύρωσης μνημονιακών νόμων. Άβουλης, έρημης και απρόσωπης. Σε όλες τις κυρίαρχες χώρες, το κοινοβούλιο ή ακόμα και ο λαός έχουν τον τελευταίο λόγο για κρίσιμες αποφάσεις.
Η χώρα μας όμως στερείται κυριαρχίας. Η κυβέρνηση της συμφοράς που μας κυβερνά την έχει μετατρέψει σε αποικία χρέους. Οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των εκπροσώπων του λαού.  Και όταν αυτοί καλούνται, καλούνται απλώς να επικυρώσουν αποφάσεις με εκβιασμούς και διλήμματα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Όπως σημείωσε «δεν έχουμε κανέναν πόνο να υποστηρίξουμε οποιοδήποτε αυταρχικό καθεστώς.Είμαστε στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται για ελευθερία, δημοκρατία και ανεξαρτησία. Όμως είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση, με πρόσχημα τον ανθρωπισμό και τα δικαιώματα».
 
«Όσο δεν μας αρέσουν τα δικτατορικά καθεστώτα, άλλους τόσους ενδοιασμούς έχουμε για την αξιοπιστία των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης», ανέφερε και συνέχισε: «Το ενδεχόμενο να έχει γίνει χρήση χημικών όπλων είναι απόλυτα φρικτό και καταδικαστέο. Διόλου πειστική η πρόφαση όμως ότι επέμβαση αφορά αυτό το γεγονός, που είναι άλλωστε εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβωθεί και να πιστοποιηθεί η ταυτότητα των δραστών. Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο οι ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη, να επεμβαίνουν χωρίς την έγκριση και την νομιμοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Να επεμβαίνουν επιλεκτικά, και μόνο εναντίον καθεστώτων που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και πολύ φοβόμαστε ότι βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά στο ίδιο ακριβώς έργο, που παίχτηκε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».
 
«Δεκάρα δεν δίνουν για τα παιδιά της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Μπαχρέιν, η οποιουδήποτε άλλου μέρους στον πλανήτη. Δεκάρα δε δίνουν για τα χημικά και τη μαζική σφαγή αμάχων. Άλλωστε είναι απόλυτα αντιφατικό, σχεδόν παρανοϊκό, ότι λίγες μέρες πριν οι ισχυροί της Δύσης δεν έδειξαν να έχουν αντανακλαστικά στη μαζική σφαγή Ισλαμιστών οπαδών του Μόρσι, από το κοσμικό στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου. Ενώ, αντίθετα, σήμερα στοιχίζονται με τους Ισλαμιστές αντάρτες εναντίον του κοσμικού στρατιωτικού καθεστώτος του Άσαντ. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αυτή η τρέλα, αυτός ο παραλογισμός δεν πρόκειται να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για τους λαούς και για τη περιοχή», συμπλήρωσε αναφερόμενος στις εξελίξεις στο συριακό και πρόσθεσε:
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τη πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς και για τις προθέσεις της.  Ήταν και είναι υποχρέωση της.  Η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο αυτό. Ο λαός μας έχει δείξει και στο παρελθόν πόσο σταθερά προσανατολισμένος είναι υπέρ της ειρήνης. Δεν θέλει την Ελλάδα πρόθυμο σύμμαχο σε πολεμικές επιχειρήσεις στη γειτονιά μας, πόσο δε μάλλον σε επιχειρήσεις που στερούνται διεθνούς νομιμοποίησης, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».
 
Επιπλέον επισήμανε «τον κίνδυνο ενός τεράστιου κύματος προσφύγων που πιθανότατα θα αναζητήσει απάγκιο τόσο στη Κύπρο όσο και στη χώρα μας», υπενθυμίζοντας πως «το πόλεμο στο Αφγανιστάν η χώρα μας τον πλήρωσε πολύ περισσότερο από ότι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν με στρατό και αεροπλάνα και χρηματοδότησαν την επέμβαση. Διότι μετά το πόλεμο στο Αφγανιστάν, είχαμε 70000 Αφγανούς πρόσφυγες που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας, η συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς να κατορθώσει να αποκτήσει χαρτιά και να πάρει άσυλο».
 
«Και ύστερα θα μας εγκαλούν οι ίδιες δυνάμεις που θα ευθύνονται για την αιτία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης και της προσφυγιάς αυτών των ανθρώπων. Οι ίδιοι που σήμερα διαγκωνίζονται για το ποιος θα βγει περισσότερο ως γεράκι υπερ του πολέμου, ότι δεν έχουμε λύση για το μεταναστευτικό πρόβλημα και ότι δεν επικροτούμε τις επιχειρήσεις σκούπα, που οι ίδιοι άνθρωποι πάλι θα προκρίνουν ως λύση, γιατί το έργο το έχουμε ξαναδεί», πρόσθεσε.
 
Για τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε «να σταματήσει να κρύβεται» και «να παίζει το θλιβερό ρόλο του του πρόθυμου και υπάκουου μαθητή προς πάσα κατεύθυνση». Καταλήγοντας για το ζήτημα της Συρίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως θα πρέπει να αναζητηθεί «ειρηνική πολιτική επίλυση». «Να αναλάβουμε λοιπόν διεθνείς πρωτοβουλίες για Διεθνείς διασκέψεις για τη πολιτική επίλυση.
Να γίνουμε γέφυρα ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και όχι προγεφύρωμα πολεμικών επιχειρήσεων της στρατιωτικής μηχανής των ισχυρών. Και σε κάθε περίπτωση να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δε θα συμμετάσχουμε σε πολεμικές επιχειρήσεις και δε παράσχουμε μέσα για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη περιοχή μας».

 

 

 

Ads

«Τέλειωσε το χαρούμενο παραμύθι του κ. Σαμαρά»

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για «χρηματοδοτικό κενό και νέο δανεισμό, που σημαίνει νέο μνημόνιο, τελείωσε το χαρούμενο παραμύθι του κου Σαμαρά», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
 
«Μαζί με την προπαγανδιστική κατασκευή του success story, όμως, τρίζει και καταρρέει και η κυβέρνησή του. Μία θλιβερή και άβουλη κυβέρνηση, διεκπεραιωτής των επιταγών του μνημονίου και των δανειστών. Αυτή η θλιβερή κυβέρνηση, σήμερα με νύχια και δόντια προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με το τρίπτυχο «κατεδαφίζουμε, εκποιούμε και απολύουμε», αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων αυτή η πολιτική. Σήμερα η αποτυχία των Μνημονίων δεν μπορεί να κρυφτεί. Ούτε να εξωραϊστεί με διάφορα φτηνά επικοινωνιακά κολπάκια».
 
Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τις διαβεβαιώσεις του πως «το χρέος είναι βιώσιμο». «Ή ο άνθρωπος είναι άσχετος και ανίκανος… Και δεν καταλαβαίνει ότι όταν το χρέος έχει φτάσει στο 174% του ΑΕΠ και οι πάντες στον πλανήτη το θεωρούν μη βιώσιμό, η δουλειά του υπουργού των οικονομικών δεν είναι να καθησυχάζει αλλά να κρούει το κώδωνα του κινδύνου και να ζητάει λύση και αλλαγή πορείας. Ή, το χειρότερο, ο άνθρωπος δεν είναι ανίκανος αλλά φερέφωνο. Ικανός μεν, αλλά ικανός για υπάλληλος της τρόικα και των δανειστών. Όχι για υπουργός των οικονομικών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως «ενώ στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των οικονομικών είναι στον κόσμο τους, στη Γερμανία, το ελληνικό αδιέξοδο είναι ίσως το πρώτο θέμα του προεκλογικού καβγά».
 
«Αν η Ελλάδα είχε επιλέξει διαφορετικό δρόμο στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, η κατάσταση δεν θα ήταν η ίδια. Γιατί όταν η χώρα, ακόμα και με μια απαθή ελληνική κυβέρνηση, που δεν κουνάει το δαχτυλάκι της, που περιμένει καρτερικά ένα κόκκαλο εύνοιας από τους ισχυρούς, που επαναλαμβάνει σαν παπαγάλος αυτό που θέλει να ακούσει η Μέρκελ, είναι παρ όλα αυτά στο επίκεντρο ισχυρών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων καταλαβαίνει κανείς πόσο τρέμουν το ελληνικό πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Και πόσο διαφορετική θα ήταν η ατζέντα, με μια κυβέρνηση αποφασισμένη να διαπραγματευτεί». 

Προσφυγή στις κάλπες

 
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκ νέου τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που όπως είπε είναι «υποχρέωση της κυβέρνησης να το κάνει». «Πολύ σύντομα ίσως και με τη προτροπή των ίδιων των δανειστών αυτή τη φορά, που για διαφορετικούς λόγους, θα οδηγηθούμε σε εκλογές και θα κληθεί ο λαός μας να πάρει κρίσιμες αποφάσεις», εκτίμησε και πρόσθεσε: «Το δίλλημα θα είναι ένα: Θέλουμε μια κυβέρνηση που να λέει ναι σε όλα; ‘Η θέλουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δίκαια και τα αυτονόητα;».
 
«Αυτή θα είναι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά. Και ο τόπος την χρειάζεται άμεσα. Αυτό είναι το πραγματικό δίλλημα που θα έχουμε μπροστά μας. Μνημόνια ή δημοκρατία; Αποικία χρέους ή λαϊκή κυριαρχία; Βαρβαρότητα ή αξιοπρέπεια; Συμμαχία των μνημονιακών προθύμων ή ΣΥΡΙΖΑ;»
 

«Με εμάς Μνημόνια τέλος»

 
«Το λέμε ξεκάθαρα στους ταλιμπαν του μνημονίου και της βαρβαρότητας εντός και εκτός Ελλάδας. Η Ελλάδα δε χρειάζεται νεα δάνεια. Η Ελλάδα χρειάζεται διέξοδο από τη κρίση. Και διέξοδος από τη κρίση σημαίνει πρώτα από όλα διέξοδος από τη καταστροφική πολιτική των μνημονίων της λιτότητας. Αν λοιπόν σκοπεύουν να ζητήσουν καθαρό πολίτικό τοπίο στην Ελλάδα για να προχωρήσουν στις καταστροφικές τους επιλογές, τους απαντάμε καθαρά : Κρατήστε τα λεφτά σας για καμιά πιο σίγουρη επένδυση. Με εμάς μνημόνια τέλος», ανέφερε.
 
«Τέλος και στα νέα δάνεια της υποτέλειας και της ομηρείας, που το πρωί δίνονται και το βράδυ το 98% από αυτά επιστρέφει στους δανειστές. Και με εμάς τέλος οι εκβιασμοί, γιατί απλά εμας δε μας κρατάτε από πουθενά, από καμία λίστα Λαγκαρντ ή λίστα Siemens για να μας εκβιάσετε. Εμείς πάνω από όλα βάζουμε την αξιοπρέπεια και την ευημερία του λαού μας. Εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου να πάμε το χρέος από τα 260 στα 330 δις και από εκεί στα 400. Δεν πρόκειται τα χρέη των τραπεζών να τα φορτώσουμε στην κοινωνία.
 
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η χώρα να καταρρεύσει πληρώνοντας 24 δις ευρώ τόκους και τοκοχρεολύσια την επόμενη τριετία, εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην συνταγματοποίηση της λιτότητας και των πιο βάρβαρων πολιτικών. Ούτε πρόκειται να ανεχθούμε το σκάνδαλο των σκανδάλων, το ΤΑΙΠΕΔ να συνεχίσει να εκποιεί τη δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής. Και μάλιστα να δεχτούμε τη μεταφορά του εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό και την υποθήκευση όλης της δημόσιας περιουσίας της χώρας, όπως με απύθμενο θράσος ζητούν οι Γερμανοί βιομήχανοι».
 
«Ας γνωρίζουν καλά όσοι μεθόδευσαν και όσοι πέτυχαν να νομοθετηθεί το ακαταδίωκτο για τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους, ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση. Ασυλία τέλος. Θα δώσουν λόγο για την οικονομική γενοκτονία αυτού του τόπου. Θα λογοδοτήσουν στην Ελληνική δικαιοσύνη και στους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας».

 

 

Κρίσιμη μάχη οι Δημοτικές Εκλογές 
Ως μια «δύσκολη, κρίσιμη, αποφασιστική μάχη, η οποία θα κρίνει πολλά για το αύριο της χώρας» χαρακτήρισε τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Αλέξης Τσίπρας. «Στις εκλογές αυτές πρέπει, θα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον ίδιο το λαό, να νικήσει ο λαός. Να νικήσουν οι δυνάμεις που αντιστέκονται στο σημερινό μονόδρομο της καταστροφής». «Είναι μια μάχη που θα κρίνει πολλά για το αύριο της χώρας. Θα κρίνει όμως κι εμάς τους ίδιους. Όλους μας».
 
«Να νικήσουμε. Όχι απλώς να δώσουμε τη μάχη με αξιοπρέπεια, αριστερή ανιδιοτέλεια, μυαλό και καρδιά.  Ναι, να τη δώσουμε έτσι, αλλά να τη δώσουμε έτσι ώστε να νικήσουμε. Να ανατρέψουμε συσχετισμούς, προγνωστικά και σενάρια υποδούλωσης και να νικήσουμε. Να τα δώσουμε όλα ώστε ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας να σαρώσει τους φθαρμένους βλαχοδήμαρχους της συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».
 
«Προτείνουμε και θα δώσουμε τη μάχη για μια αυτοδιοίκηση που θα ταυτίζεται με τους δημότες, θα ζει και θα αναπνέει μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, θα αντλεί τη δύναμή της από τη συμμετοχή όλων, δεν θα συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις. Που θα θέλει και θα ξέρει και θα μαθαίνει να οργανώνει την πρωτοβουλία, τα ταλέντα, την αγάπη για τον τόπο κάθε γυναίκας και κάθε άντρα και να τη μετουσιώνει σε δύναμη ανατροπής των δεδομένων, αλλαγής και ανάπτυξης. Που θα στηρίζει και θα οργανώνει την αλληλεγγύη στις γειτονιές του λαού μας.
 
Προτείνουμε τη δημοκρατία ως το τέλος στη θέση του τέλους της δημοκρατίας. Προτείνουμε την αυτοδιοίκηση που οργανώνει σε εξουσία τη λαϊκή θέληση όπως αυτή εκφράζεται σε ανοιχτές διαδικασίες. Προτείνουμε το νέο στη θέση του παλιού, το δημοκρατικό στη θέση του αυταρχικού, το ριζοσπαστικό στη θέση του γραφειοκρατικού, το άφθαρτο στη θέση του φθαρμένου, το έντιμο στη θέση της σχεδόν επίσημα θεσμοθετημένης ανεντιμότητας, που τόσο έχει κοστίσει στο κύρος της τοπικής αυτοδιοίκησης».
 
Αναφερόμενος στις επιφυλάξεις που έχει μια μερίδα του κόσμου για τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «έχει τα δίκια του ο κόσμος γιατί έχει καεί στο χυλό μια και δυο και τρεις φορές και τώρα φυσάει και το γιαούρτι». «Και είναι γνωστό το στερεότυπο που καλλιεργείται ότι θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ -εννοούν ΠΑΣΟΚ της φθοράς και της εξαπάτησης. Είναι εύκολο να διαβεβαιώνουμε σε όλους τους τόνους ότι κρατάμε από άλλες ρίζες, ρίζες ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας, ρίζες αγώνων και αγωνίας για το αύριο του ελληνικού λαού, ρίζες που έδωσαν στη σύγχρονη ιστορία με έξοχα παραδείγματα αυτοθυσίας».
 
«Και το κάνουμε συνεχώς και με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη στην αλήθεια και στις προθέσεις μας. Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές όμως καλούμαστε να αποδείξουμε στην πράξη ότι το εννοούμε. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Με την ανάδειξη των υποψηφίων μας χωρίς παραγοντισμούς, παλαιοκομματικά τερτίπια και προσωπικές στρατηγικές. Θέτοντας εκτός νόμου, ας μου επιτραπεί η έκφραση, τον παραγοντισμό μέσα στο κόμμα. Ηθικά και πολιτικά», δήλωσε και έκανε λόγο για «επιδίωξη συμμαχιών με ευρύτατες δυνάμεις και προσωπικότητες στη βάση όχι μόνο των κοινών επιδιώξεων και στόχων που περιγράφει η εισήγηση, αλλά και στη βάση ενός συμβολαίου εντιμότητας πολιτικής και ηθικής».  
 
Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Στο ποδόσφαιρο συνηθίζεται ενόψει κρίσιμων αγώνων η έκφραση “θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας”. Αυτή η έκφραση ίσως ταιριάζει και στις μάχες, κοινωνικές και εκλογικές, που έχουμε μπροστά μας. Να δώσουμε λοιπόν τον καλύτερο εαυτό μας όλες, όλοι, ως κόμμα και ως αριστεροί. Και για να τον δώσουμε πρέπει να τον προστατέψουμε, να τον αναπτύξουμε και να τον αναδείξουμε μέσα από τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος ενόψει των κρίσιμων αναμετρήσεων. Να προβάλουμε και να προωθήσουμε εκείνα τα πρόσωπα που θα μπορέσουν να τον εκφράσουν με τον καλύτερο τρόπο σε συνθήκες τοπική εξουσίας.
 
Και να αναδείξουμε με τη δράση μας το λαικό αίτημα για ανατροπή, το λαϊκό πόθο: Να φύγει αυτή η κυβέρνηση της καταστροφής, σε υπόθεση ενός πλατυού μαζικού κινήματος. Σε κάθε πόλη σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε μια ευρύτατη λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή».