Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη δευτερολογία του, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες. Κατά τη διάρκεια του διημέρου της Συνδιάσκεψης, εκτός από την ολομελειακή διαδικασία, πραγματοποιηθήκαν και τραπέζια διαλόγου με θέματα, την Εργασία, την Οικονομία, το Περιβάλλον, το Κοινωνικό κράτος, τον Πολιτισμό και το Κράτος-Δημοκρατία-Θεσμοί, στα οποία συμμετείχαν κατ’ επιλογή τα μέλη της συνδιάσκεψης.

Ads

Εγκρίθηκαν προγραμματικές θέσεις και πολιτική απόφαση

Την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά παρακολούθησαν 1602 σύνεδροι από όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές και από τα συντονιστικά των οργανώσεων του εξωτερικού. Κλείνοντας τις εργασίες ο Γιώργος Σταθάκης, επικεφαλής της επιτροπής προγραμματικών θέσεων, παρουσίασε το τελικό κείμενο. Οι προγραμματικές θέσεις εγκρίθηκαν με ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 1076 σύνεδροι. Υπέρ ψήφισαν 1044 (97,0%), κατά 4 (0,4%) και υπήρχαν 28 λευκά (2,7%).

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος, επικεφαλής της επιτροπής για την πολιτική απόφαση εισηγήθηκε το κείμενο της πολιτικής απόφασης με τις τροπολογίες που είχαν ενσωματωθεί από τις τοποθετήσεις των συνέδρων. Στην ψηφοφορία για την πολιτική απόφαση ψήφισαν 1067 σύνεδροι. Υπέρ ψήφισαν 1027 (96,3%), κατά 4 (0,4%) και υπήρχαν 36 λευκά (3,4%).

Ads

Η ομιλία Τσίπρα και η απάντηση σε Μητσοτάκη για το «υγειονομικό σαμποτάζ»

«Πετύχαμε ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα στις εσωτερικές μας διαδικασίες, αλλά και ένα σημαντικό προγραμματικό άλμα που θα αποτελέσει πολύ σημαντικό εφόδιο για το κόμμα την επόμενη μέρα», είπε, τονίζοντας ότι «τώρα ξέρουμε τι θέλουμε αλλά ξέρει και η ελληνική κοινωνία τι θέλουμε». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ειδικότερα ότι ο εργαζόμενος ξέρει ότι «δεν θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να ξαναβρεθούμε σε καρέκλες εξουσίας αλλά για να έχει ανθρώπινες σχέσεις εργασίας, με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα, για να πάει ο κατώτατος στα 800 ευρώ και να συμπαρασύρει αυτό όλες τις μισθολογικές βαθμίδες». Οι πολίτες που αγωνιούν για την ίδια τους τη ζωή με την πανδημία αλλά και οι υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη στη πρώτη γραμμή, ανέφερε, «ξέρουν ότι θέλουμε να νικήσουμε τη νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη για να αναμορφώσουμε το ΕΣΥ, για να φτιάξουμε μαζί ένα νέο ΕΣΥ με έμφαση στη πρωτοβάθμια, με καλύτερους μισθούς και κίνητρα για τους νέους γιατρούς».

«Ξέρει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο αυτόαπασχολούμενος, ο αγρότης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «ότι θέλουμε να νικήσουμε την κυβέρνηση της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη για να στηρίξουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν. Να μείνουν οι επιχειρήσεις τους ζωντανές και να στηριχτούν». «Ξέρουν οι νέοι και οι νέες», συνέχισε, «ότι θέλουμε να νικήσουμε για να στηρίξουμε τα όνειρα και τις ανάγκες τους». «Ξέρουν όλοι οι Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να επιστρέψει η δικαιοσύνη στον τόπο». Σημείωσε ακόμη ότι το καθήκον του κόμματος το επόμενο διάστημα, πρέπει να είναι το εξής: να πείσει ότι όχι μόνο θέλει, αλλά και μπορεί, «με ένα ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και υλοποιήσιμό πρόγραμμα και σχέδιο».

Σχετικά με το κέντρο και το πώς θα μπορέσει να το κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε τα εξής: «Αν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά. Και αυτό το κάνουμε όχι με ανούσιες αυτοαναφορικές προτάσεις και συνθήματα. Αλλά με τον προγραμματικό μας λόγο. Με ένα πρόγραμμα βαθιά ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο».

Όσο για το έργο της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία δύο χρόνια, ο κ. Τσίπρας το συνόψισε ως εξής: «Δυο χρόνια μετά ο κάθε πολίτης μπορεί να αναστοχαστεί, τι έταξε και τι έκανε η ΝΔ. Έταξε τρια πράγματα : καλύτερες δουλειές. Λιγότερους φόρους. Ασφάλεια. Τι έκανε; Κατάργησε το οκτάωρο έκανε την εργασία κόλαση. Αντί να μειώσει δραστικά τους φόρους μείωσε το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών ( ακρίβεια – αντικειμενικές αξίες ακινήτων- μείωση μισθών). Μετέτρεψε τη χώρα σε πεδίο δράσης μαφιόζικων συμμοριών. Ξύλο στους διαδηλωτές – ανεξέλεγκτο το έγκλημα και η μαφία. Απέτυχε σε όσα έταξε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να απαντήσει όσον αφορά το θέμα της αξιοπιστίας, επεσήμανε πως, αν και παρέλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα, κατάφερε τα εξής: 

  • Έβγαλε όμως τη χώρα από την επιτροπεία
  • Ρύθμισε το χρέος
  • Άφησε γεμάτα τα δημόσια ταμεία
  • Επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματέυσεις
  • Αύξησε το κατώτατο μισθό
  • Μείωσε κατά δέκα μονάδες την ανεργία με 360.000 νέες θέσεις εργασίας
  • Στήριξε τα Δημόσια νοσοκομία, έδωσε πρόσβαση στους ανασφάλιστους
  • Στήριξε τα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια, αναμόρρφωσε τη τροτοβάθμια εκπαιδευση
  • Προσέλαβε καθηγητές και αύξησε τους φοιτητές
  • Δε προσέλαβε αστυνομικούς και δεν έβαλε φραγμούς

Τέλος, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σπέρνει τον διχασμό, σχετικά με την αναφορά του για υγειονομικό σαμποτάζ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «εμείς δώσαμε απλόχερη στήριξη στη κυβέρνηση στα δυο κομβικότερα ζητήματα. Στηρίξαμε τα περιοριστικά μέτρα Στηρίξαμε τον εμβολιασμό. Και έρχεται τώρα ο Μητσοτάκης με θράσος και μιλά για υγειονομικό σαμποτάζ. Αν κάποιος έκανε και κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης».

«Είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με την ανικανότητα του να διαχειριστεί τη πανδημία και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη πανδημία. Αυτή του όμως η τοποθέτηση είναι η τελευταία απόπειρα σε μια σειρά προσπαθειών το τελευταίο διάστημα, να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Η ιστορία άλλωστε μας διδάσκει πως όλα τα καθεστώτα, όλες οι αντιδραστικές εξουσίες, όλες οι αυταρχικές δυνάμεις, όταν διαβλέπουν το τέλος τους καταφεύγουν πάντα στην ίδια συνταγή: Στο διχασμό, στη διάσπαση της κοινωνίας, στην κοινωνική και πολιτική όξυνση. Αυτό κάνουν και τώρα». Για τα δύο χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αυτό που κατάφερε ήταν να τάξει, δουλειές, λιγότερους φόρους και ασφάλεια και να κάνει τα αντίθετα.

Χαρακτήρισε παραγωγική και ουσιαστική τη συζήτηση, η οποία κράτησε 2 μέρες και έκλεισε με ένα ποίημα του Ρίτσου: «Και να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα. Κι αύριο λέω θα γίνουμε ακόμα πιο απλοί.. Έτσι να λέμε πια τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ’ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».