Μήνυμα για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, αλλά και μηνύματα για τους πολιτικούς αγώνες της παρούσας περιόδου.

Ads

Συνδέοντας την παρακαταθήκη «των μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών αγώνων με τη σημερινή πραγματικότητα», ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Πολυτεχνείο αποτελεί την «ωρίμανση μίας βαθιάς ριζοσπαστικοποίησης που ξεκίνησε τα χρόνια της δεκαετίας του 1960» και συνδέεται με το έπος της Εθνικής Αντίστασης. «Είναι ημέρα έμπνευσης αναστοχασμού αλλά και προβληματισμού. Είναι σημείο διάρρηξης στο συνεχές του αυταρχισμού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. «Είναι στιγμή που αποδεικνύει ότι ο πόθος για ελευθερία, δικαιοσύνη μπορεί να γίνει ισχυρότερος από το φόβο της καταστολής ή ακόμη και του θανάτου» είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «Είναι η απόλυτη στιγμή της ηθικής εξύψωσης του ανθρώπου. Είναι η απόλυτη στιγμή της ελευθερίας του ανθρώπου».

Σχολιάζοντας την περίοδο της Μεταπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ήταν η περίοδος της οικοδόμησης για πρώτη φορά μίας σταθερής και σχετικά μεγάλης σε διάρκεια, Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ανάρρωσης της ελληνικής κοινωνίας από τη βαρβαρότητα του μετεμφυλιακού κράτους των εθνικοφρόνων». «Είναι η περίοδος της άνθισης της Δημοκρατίας, αλλά και της συγκρότησης ενός συνασπισμού πελατειακής εξουσίας και ενός αυτάρεσκου κράτους», σηεμίωσε και πρόσθεσε πως «ό,τι και να είναι η Μεταπολίτευση, το σίγουρο είναι ότι το τέλος της με τα μνημόνια, επαναφέρει τα λαϊκά αιτήματα για λαϊκή δημοκρατία και εμβάθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Φέρνοντας τους αγώνες του χθες στο σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «όσο και αν προσπαθήσει το κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας να διατηρήσει τα προνόμια και την εξουσία του δεν θα κερδίσει τη μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να καταργηθούν τα προνόμια για όλους, να τελειώσει αυτό το κύκλωμα που βγήκε εκτός ελέγχου και έφερε την Ελλάδα σ’ αυτήν την κατάσταση».

Ads

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στον αγώνα που δίνει η χώρα ενάντια σε εξωτερική επιβολή νεοφιλελεύθερων αναποτελεσματικών μοντέλων, αλλά και στον αγώνα κατά της εγχώριας διαπλοκής, καθώς και στον αγώνα για να εφαρμοστεί μία ταξική πολιτική υπέρ των χαμηλών στρωμάτων.

«Τον αγώνα αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να τον καπηλευτούν», είπε στη συνέχεια. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού και των αγώνων στους δήθεν αντιεξουσιαστές, που απουσίαζαν από τους αγώνες αλλά εμφανίζονται ως υπερασπιστές του λαού, που ελέω μίας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε κανείς, θεωρούν ότι έχουν την απόλυτη εξουσία, την εξουσία της ζωής και του θανάτου», είπε συνεχίζοντας χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να καπηλευτούν τους αγώνες ούτε αυτόκλητοι σωτήρες ούτε οι υμνητές της χούντας, είτε βρίσκονται στη Χρυσή Αυγή είτε αλλού».

Τέλος, αναφερόμενος στους νέους είπε ότι «οφείλουμε να δεσμευτούμε για το μέλλον των νέων, που είναι η κοινωνική κατηγορία που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση».

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=6kQijWVHX9A]

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: