Υπέρ της συγκρότησης μιας πλατιάς Δημοκρατικής, Προοδευτικής, Ριζοσπαστικής συμμαχίας, η οποία θα είναι ικανή να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα των συμμαχιών. Όπως τόνισε, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, «δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος». «Θα πρέπει να αποφύγουμε το ιστορικό προηγούμενο της ΕΔΑ το ‘58, όπου ενώ είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, απέφυγε να ενσωματώσει το κέντρο, με αποτέλεσμα το ’61 να πέσει από το 24% στο 14%». Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής  Επιτροπής του Σαββατοκύριακού έρχεται μετά το κείμενο των «53» από την προεδρική τάση, μέσω του οποίου ασκείται κριτική στην ηγεσία και στη λειτουργία του κόμματος. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις οργανωτικές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ενισχυθεί η συλλογική πολιτική λειτουργία του κόμματος. Σχετικά με αυτό το ζήτημα προανήγγειλε ανασυγκρότηση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, από την Πολιτική Γραμματεία μέχρι και τις οργανώσεις μελών. Ενδεικτικά είπε πως «το μεγαλύτερο κόμμα είχε 15.000 εκλογικούς αντιπροσώπους, όταν τα εκλογικά τμήματα ήταν 20.000».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να παρουσιάσει ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα. Για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε πως θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και παράλληλα να ματαιωθούν τα κυβερνητικά σχέδια προεδρικής πλειοψηφία, με απώτερο στόχο τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κείμενο πολιτικού σχεδιασμού αναμένεται να παρουσιάσει και η «Αριστερή Πλατφόρμα», στο οποίο θα διατυπώνονται ενστάσεις κυρίως για το ζήτημα των συμμαχιών. Επιπλέον στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να κατατεθεί και το κείμενο των «53», που προέρχονται από την προεδρική τάση και μέσω του οποίου ασκείται κριτική για λάθη που έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από την ηγεσία του κόμματος, η οποία «έδειξε υπερβολική αισιοδοξία», ενώ αφήνει αιχμές και για τη λειτουργία του κόμματος.

Ads

Ένα ακόμη κείμενο που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, είναι αυτό της Σοσιαλιστικής Τάσης, το οποίο υπογράφεται από τους Αλέξη Μητρόπουλο και Διονύση Τεμπονέρα. Μεταξύ άλλων σε αυτό γίνεται αναφορά σε αλλαγή της πολιτικής των συμμαχιών, ενώ ασκείται έντονη κριτική και σε δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες αποκαλούν «δραχμική αριστερά».

Παράλληλα απορρίπτουν το ενδεχόμενο συμπόρευσης με το ΚΚΕ και «ζητούν άνοιγμα στην κοινωνία» με ριζικό αναπροσδιορισμό της πολιτικής των κινημάτων. «Το καθεστώς του Μνημονίου διεξάγει σχεδόν ανεμπόδιστα το αλλοτριωτικό για τον λαό και την κοινωνία μας πρόγραμμά του και η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η Αριστερά, μέχρι τώρα, έχει αντικειμενικά ηττηθεί», τονίζεται στο εν λόγω κείμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το Σαββατοκύριακο αναμένεται να υπάρξουν και άλλα κείμενα μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.