Βρέθηκε λύση για το θέμα του πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» στην περιοχή της Τούμπας, όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Τον συγκεκριμένο χώρο διεκδικούσε η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για να κατασκευάσει εκεί ένα κέντρο υποδοχής και περίθαλψης ανιάτων, αλλά στην εξέλιξη αυτή αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι διαμαρτύρονται.

Έτσι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρότεινε να δώσει ο δήμος έναν χώρο 5-10 στρεμμάτων στα Λουτρά της Θέρμης για να γίνει εκεί το κέντρο περίθαλψης ανιάτων από την Εκκλησία και το πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» να δημιουργηθεί ένα πρότυπο πάρκο -παιδική χαρά και για ΑΜΕΑ με έξοδα του υπουργείου Εργασίας η χρήση του οποίου θα παραχωρηθεί για 99 χρόνια στον δήμο.

Για το θέμα αυτό ο Γιάννης Μπουτάρης έχει κάνει ήδη συζητήσεις με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος με τη σειρά του, του είπε πως δεν έχει κάποια βασική αντίρρηση.

Ads

Για το θέμα του φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού ο Γιάννης Μπουτάρης είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος επεξεργάζεται ήδη τη ρύθμιση για να κατατεθεί στη βουλή το επόμενο διάστημα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να παρέμβει ώστε να υπάρξει επίσπευση της νομοθετικής ρύθμισης που θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου.

image

Συνάντηση Τσίπρα – Τζιτζικώστα

Να βρεθεί τρόπος να γίνουν τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, χωρίς να μειωθεί κατά 70% η δυνατότητα εξυπηρέτησης, ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ζήτησε, επίσης, οικονομική ενίσχυση του προγράμματος σχολικής στέγης, να ενταχθούν στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και οι 1.100 επιλαχόντες της Κεντρικής Μακεδονίας (έχουν ήδη ενταχθεί 2.000), καθώς, όπως είπε, η εν λόγω περιφέρεια έχει το 1/4 της πανελλαδικής αγροτικής παραγωγής.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτήρισε κρίσιμο έργο υποδομής τον δρόμο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Έδεσσα και τόνισε την ανάγκη μετά τα 10.000.000 ευρώ που δόθηκαν για απαλλοτριώσεις να βρεθούν και άλλα κονδύλια ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες.

Για την ανάδειξη του μνημείου στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη το υπουργείο Πολιτισμού θα καταθέσει νέο τεχνικό δελτίο για την εξασφάλιση ποσού 1.500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ και ο περιφερειάρχης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Τσίπρα να επισκεφθούν μαζί το χώρο των ανασκαφών.

Επίσης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Διατύπωσε την πρόταση να θεσμοθετηθεί φορολογία 10% για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκης και ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι ο πρωθυπουργός τη βλέπει θετικά, αλλά το θέμα είναι πως μπορεί να υλοποιεί καθώς προσκρούει στους Θεσμούς.