Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γυρίζουμε σελίδα, αλλά χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία, θα μπούμε στο τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ads

Αναμένουμε αμέσως μετά και τη τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (τη γνωστή ως waiver). Και επίσης σύντομα αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των offshore τονίζοντας πως υπήρξε μια προσπάθεια ενοχοποίησης της κυβέρνησης μέσα από ένα συλλογικό παροξυσμό της αντιπολίτευσης. Όμως, όπως είπε, όλα αυτά έχουν ως όριο την πραγματικότητα. «Η πραγματικότητα -που σε αυτή την περίπτωση ήταν το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore- ανέδειξε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της στον αγώνα της συκοφάντησης της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν «φθάσαμε στο δια ταύτα», τότε «άλλοι ήταν αυτοί που το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμα για να προλάβουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Ads

«Στα ζητήματα ηθικής, μακάρι να επενδύει η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί είναι και στο τελευταίο πολίτη ευκρινής η διαφορά της μέρας με τη νύχτα», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Άνοιξε ο δρόμος για έξοδο από την κρίση

Άνοιξε ο δρόμος γα την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και την κρίση. τόνισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της εισήγησής του. Ανοίγει μια εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός. Τρεις είναι οι κεντρικές μας προτεραιότητες ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας: Η κοινωνική προστασία, η αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας και η δίκαιη κατανομή των βαρών και των ωφελημάτων.

Είναι καθήκον μας οι Έλληνες πολίτες να νιώσουν προστατευμένοι συμπλήρωσε. Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η χώρα θα έχει ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο, τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

Είναι ανάγκη να γίνουν μεγάλες θεσμικές δομές και μεταρρυθμίσεις, όπως ο νέος εκλογικός νόμος, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι θα συσταθεί ομάδας εργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων για να κατατεθούν προτάσεις για το Σύνταγμα έως το τέλος του καλοκαιριού.

Οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες

Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, καθώς και το προσφυγικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που ακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργικό συμβούλιο. Κατά τη συζήτηση, αρκετοί υπουργοί έλαβαν τον λόγο επί των νομοσχεδίων που προετοιμάζουν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πολλά νομοσχέδια είναι έτοιμα και, καθώς δεν υπάρχει χρονική δυνατότητα να ψηφιστούν όλα εντός του καλοκαιριού, θα δοθεί προτεραιότητα σε όσα σχετίζονται με την ανάπτυξη και το «κοινωνικό πρόσημο».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το νομοθετικό έργο θα ακολουθείται διαδικασία κανονικότητας αντί των τροπολογιών, που πέρασαν από τη Βουλή «υπό καθεστώς χρονικής πίεσης».

Επιπλέον, βάσει των ίδιων πηγών, έγινε αναφορά σε θέματα λειτουργίας των υπουργείων, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη αλλαγής οργανογραμμάτων και εξοικονόμησης δαπανών, χωρίς μείωση προσωπικού.

Κατά τη συζήτηση -σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους- μεταφέρθηκε κλίμα θετικής αλλαγής στη συμπεριφορά υπηρεσιακών παραγόντων υπουργείων, το οποίο αποδίδεται από την κυβέρνηνση «στην εδραίωση εκ μέρους τους της πεποίθησης ότι “η κυβέρνηση δεν πέφτει”».