Στην κοινή ιστορία και κοινή μοίρα Ελλάδας και Ιταλίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Ιταλό Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα. 

Ads

«Σήμερα βρισκόμαστε ως χώρες της ΕΕ, της Ευρωζώνης, ως χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου απέναντι σε κοινές προκλήσεις, στην πρόκληση της οικονομικής κρίσης, αλλά και της προσφυγικής κρίσης. Η συνεργασία μας λοιπόν, όπως και η συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, είναι κρίσιμο μέγεθος για την δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Προσβλέπουμε σταθερά στην δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς μας συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς – στην οικονομία, στις επενδύσεις, στην ενέργεια και στον πολιτισμό, γιατί, ας μην το ξεχνάμε, αυτό είναι το ισχυρό μας όπλο», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την θερμή υποδοχή, συμφωνώντας πως «μας ενώνει μια μακρά ιστορία, η οποία μας ενώνει με τρόπο άρρηκτο. Μας ενώνουν επίσης κοινές προκλήσεις: 

Η οικονομική κρίση έπληξε πολλές χώρες της Ευρώπης, ιδιαιτέρως δε, την Ελλάδα και την Ιταλία, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικότατες κοινωνικές δυσκολίες και προκλήσεις, τις οποίες, όλοι εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη, εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην ενίσχυση της απασχόλησης».

Ads

Για το προσφυγικό τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία σηκώνουν το βάρος ενώ τόνισε ότι «η Ευρώπη ωστόσο, πρέπει να δεσμευτεί περισσότερο. Πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μονάχα πρόβλημα της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης».

Συνάντηση και με Παυλόπουλο

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα νωρίτερα συνάντησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι η επίσκεψη του κ. Ματαρέλα στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία «οι χώρες μας και οι λαοί βιώνουν, έστω και με διαφορετική ένταση ή και μορφή, την σύμπτωση δύο κρίσεων που προφανώς ξεπερνούν τα σύνορά μας, αφού τείνουν να πάρουν τα χαρακτηριστικά υπαρξιακών, κυριολεκτικώς, κρίσεων για την εποχή και το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». 

Από την πλευρά του, ο Σέρτζιο Ματαρέλα, υπογράμμισε τους κοινούς ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι η σχέση φιλίας μεταξύ των δυο λαών είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία, και πρόσθεσε ότι τόσο η Ιστορία, όσο και η Γεωγραφία, επιφύλαξαν κοινή πορεία για την Ελλάδα και την Ιταλία. 

Όπως παρατήρησε ο Ιταλός πρόεδρος Ελλάδα και Ιταλία διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη διαχρονικών αξιών και αρχών, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός και κατ’ επέκταση η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.