Ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αμήχανη τη στάση που κράτησε στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και είπε ότι εκείνος κατέθεσε στα πρακτικά στοιχεία για 13 παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη και η απάντηση του προέδρου της ΝΔ ήταν να καταθέσει στα πρακτικά ένα σκίτσο του Αρκά. «Αντί να απαντήσετε στα ερωτήματα που σας έθεσα, πετάξατε την μπάλα στην εξέδρα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

Διαβάστε επίσης τι είπε στην πρωτολογία του:
Εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και μίντια, ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να παρουσιάσει την εικόνα μιας κατάστασης για τα δεινά της οποίας ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μελανά χρώματα με τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε την κατάσταση της χώρας, λέγοντας πως πρόσφατη έκθεση του ΟΑΣΑ καταδεικνύει ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ η χώρα υπερχρεώθηκε, αφού η γαλάζια παράταξη έφερε μέτρα ύψους 63 δις, με το έλλειμμα μεν να μειώνεται αλλά την κοινωνία να φτωχοποιείται και να χάνεται το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου.  Σημείωσε επίσης πως ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ανάπτυξη θα επανέλθει, γεγονός που δεν προοικονομεί μια χώρα που καταστρέφεται. Καταθέτοντας νούμερα του προϋπολογισμού μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε «ποιόν θέλετε να κοροϊδέψετε».

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα

Απαντώντας στις κατηγορίες περί «φοροκαταιγίδας», κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι παραφράζει σε συνεργασία με τα «ΜΜΕ της διαπλοκής» τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και την κάλεσε να μην παραβλέπει το γεγονός ότι τα νέα μέτρα δεν επηρεάζουν 8 στους 10 πολίτες. «Είστε λίγο αλλεργικός στην έννοια της πλειοψηφίας. Τη χαρακτηρίσατε αδαή», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κάλεσε να μην ξεχνάει ότι αυτή είναι που στέλνει κάποιον Βουλή.  Επιτέθηκε επίσης στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι όταν πάει στις Βρυξέλλες «φοράει άλλο κοστούμι», λέγοντας άλλα μέσα κι άλλα έξω.

Ads

Σχολιάζοντας την ομιλία Μητσοτάκη, την χαρακτήρισε αναμάσημα πρωτοσέλιδων συγκεκριμένων εφημερίδων. Αναφερόμενος μάλιστα σε συγκεκριμένες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός άρχισε να λέει ότι «κάτι του θυμίζει αυτό» κι άρχισε να παρουσιάζει πρωτοσέλιδα των Νέων και του Βήματος με τίτλους όμοιους με τις δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αν έχετε προσλάβει τον κ. Ψυχάρη για λογογράφο σας, καλύτερα να τον αλλάξετε γιατί είναι προβλέψιμος», του είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφέρθηκε επίσης και στα δημοσιεύματα του Πρώτου Θέματος που όπως είπε κάθε Κυριακή ανακαλύπτουν και μία πρόσληψη. «Οι 52 μετακλητοί στο γραφείο του κου Μητσοτάκη προσελήφθησαν με αξιοκρατικά κριτήρια; Η δουλειά δεν είναι ντροπή, το να είσαι λαμόγιο είναι», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

Το απόσπασμα με τα πρωτοσέλιδα

Στη συνέχεια απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη που υποστήριξε ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ δεν υπήρχε λίστα Μπόγιαρνς, παρουσιάζοντας επίσημο έγγραφο του υπ. Εξωτερικών που λέει το αντίθετο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ύστερα στην γκάφα που έκανε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θέλοντας να απαντήσει στην κυβέρνηση για τις σχέσεις της ΝΔ με τους βασικούς κατηγορούμενους για το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων (Παναγιώτη Μαυρίκο, Τάκη Μουσσά) αναφέρθηκε σε σύμβαση αμοιβαίας διαφήμισης της κρατικής τηλεόρασης με τον Παναγιώτη Μαυρίκο. Μια σύμβαση όμως που υπογράφηκε από τη ΝΕΡΙΤ – όχι την ΕΡΤ – και τη διοίκηση που είχε ορίσει ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε αν ποτέ στο παρελθόν έχει βγει στη Βουλή ξανά αρχηγός κόμματος να αυτοκαταγγελθεί και του έδωσε συγχαρητήρια για το γεγονός ότι κατέθεσε έγγραφο με υπογραφή της διοικησης της ΝΕΡΙΤ που το κόμμα του διόρισε.

Τέλος απαντώντας στια αναφορές περί παρακράτους, αναρωτήθηκε αν παρακράτος αποτελεί το τμήμα Εκβιασμών της Αστυνομίας που εξάρθρωσε το δίκτυο εκβιαστών και ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να ανακαλέσει.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θεαματικό» το κλείσιμο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκης, ο οποίος κατάφερε να σταθεί αντάξιος των πιέσεων που δέχεται ζητώντας εκλογές. «Όποιος βιάζεται σκοντάφτει», είπε ο πρωθυπουργός και ρώτησε τον πρόεδο της ΝΔ: «δεν σας φτάνουν οι 3 εκλογικές αναμετρήσεις που χάσατε;». Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τέλος τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παίζει για άλλη μια φορά το σενάριο της Αριστερής παρένθεσης σε συνεργασία με μιντιακούς όμιλους και τον κάλεσε να ξεχάσει τις εκλογές για να μην γίνει ο νεότερος αρχηγός παράταξης που φεύγει νωρίτερα.