Με σαφή τρόπο έσπευσε να απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr, παρομοιάζοντάς την με συγχώνευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Ads

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν μπορούν να συγκυβερνήσουν τα τρία κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απάντησε «είναι σαν να μου λέτε να φτιάξει ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό μια ομάδα να πάρουμε το πρωτάθλημα μαζί. Θα μας δείρουν οι φίλαθλοι». Επί της ουσίας, σημείωσε πως είναι πολύ μεγάλες και ουσιαστικές οι διαφορές του με ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Δημοκρατία και κυρίως «με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη», διότι η πολιτική Μητσοτάκη είναι «κράμα νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία και ακραίας Δεξιάς στα κοινωνικά θέματα».

«Ο κ. Ανδρουλάκης σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει με τον Μητσοτάκη»

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι  «η απλή αναλογική, που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε στα σοβαρά για προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας, ανοίγει την προοπτική για μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς».

Ads

Ανέφερε, πως, εφόσον ο κ. Ανδρουλάκης έχει μιλήσει για την ανάγκη σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, άρα με ένα πρόγραμμα «που θα θέλει το κράτος να ρυθμίζει, να παρεμβαίνει στην αγορά, να ενισχύει το δημόσιο συμφέρον, να είναι εκεί για να ενισχύει το ΕΣΥ, τα δημόσια σχολεία, αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη». Μπορεί όμως «να γίνει με μια κυβέρνηση προοδευτική, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές και την επόμενη μέρα ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και, απ’ ό,τι φαίνεται στο τρίτο κόμμα, που πιθανότατα θα είναι το ΠΑΣΟΚ».  

«Με προοδευτική κυβέρνηση δεν θα υπάρχει συγκάλυψη των υποκλοπών»

Στο ερώτημα για τις υποκλοπές και αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι επιφυλάσσεται «φυλακή» και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εφόσον υπάρξουν ευθύνες απάντησε πως «δεν βάζει φυλακή ο πολιτικός τους πολιτικούς».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι επιχείρησαν συγκάλυψη του σκανδάλου και επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης λέει «ψηφίστε με για να βαφτιστώ στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ». Επομένως, σημειώνει αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «με προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα, δεν θα υπάρχει συγκάλυψη. Με κάθε τρόπο. Είτε η Δικαιοσύνη θα αφεθεί ελεύθερη από πιέσεις να κάνει τη δουλειά της, είτε θα υπάρξει και η Βουλή, η οποία θα διερευνήσει σε βάθος, τις ευθύνες όλων. Κι όπου βρει ευθύνες».

Υπογράμμισε ότι «δεν προδικάζω πού θα αποδοθούν οι ευθύνες» και άφησε να εννοηθεί ότι το πολιτικό σύστημα απειλείται για την επόμενη δεκαετία από τον κίνδυνο εκβιασμών βάσει του υλικού των παρακολουθήσεων. Γιατί εδώ είχαμε έναν βιασμό του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση είτε με τον κ. Βελόπουλο είτε με βουλευτές του»

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια της επόμενης μέρας εκτίμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης στην πραγματικότητα θα αξιοποιήσει την διερευνητική εντολή κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο δηλώνει ότι «θα προσπαθήσει» να σχηματίσει κυβέρνηση «είτε με τον κ. Βελόπουλο είτε με βουλευτές του».

Και ακόμη «θα επιχειρήσει να πείσει τον κ. Ανδρουλάκη» αν και εκτίμησε ότι δεν είναι εύκολο να τα καταφέρει, άρα «θα επιχειρήσει με βουλευτές του κ. Ανδρουλάκη». Παρέπεμψε δε στα όσα έχει πει για σχηματισμό κυβέρνησης με εκβιασμούς και αποστασίες: «Το έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι κάτι κρυφό.  Έχει πει για κυβέρνηση ενός κόμματος, αλλά πολλών χρωμάτων. Τι εννοεί; Εννοεί μια κυβέρνηση “κουρελού”, που θα πάρει λίγο από δω, θα πάρει λίγο… Αυτό είναι ανέντιμο» επεσήμανε.

Σημείωσε πως από τις δηλώσεις του ίδιου του Μητσοτάκη προκύπτει ότι  «στόχος του είναι να διεκδικήσει αν του λείπουν κάποιοι βουλευτές, να τους πάρει από άλλα κόμματα».

Καμία αύξηση εισφορών – Θετικές αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σε ό,τι αφορά θέμα με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, η τοποθέτηση του που δόθηκε στη δημοσιότητα από εχθές, o κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία αύξηση εισφορών. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους, αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές. Από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ, από την  κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που θα μειώσει τις τιμές, και από τη ρύθμιση χρεών. Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής γης, και ρύθμιση χρεών ώστε η μεσαία τάξη να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της χωρίς  να χάσει την περιουσία της. Και οι 120 δόσεις, όπως είχαμε κάνει, με κούρεμα μέρους ασφαλιστικής οφειλής, όπως είχαμε κάνει το 2018. Είμαι απόλυτα κάθετος σε αυτό.

Το πρόγραμμά μας είναι αναρτημένο εδώ και 20 μέρες -είναι 50 σελίδες-, μέχρι και την τελευταία λέξη. Είναι, πιστεύω, λαθροχειρία μεγάλη και unfair, λίγες ώρες πριν τις εκλογές, με fake news να πάμε να κερδίσουμε ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε στις πιο δύσκολες στιγμές όχι με το πρόγραμμά του, αλλά με τα “πρέπει”. Είχε την υποχρέωση και την τρόικα πάνω απ’ το κεφάλι του. Γι’ αυτό τώρα ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας. Και το πρόγραμμά μας είναι  πάρα πολύ σαφές. Καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες».