«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός του προοδευτικού χώρου. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς που θα κυβερνήσει τον τόπο για να αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του λαού», τονίζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. 

Ads

 
Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πεπεισμένος πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ, καθώς «επιστροφή στη δραχμή σκέτη δεν υπάρχει». «Υπάρχει επιστροφή στη δραχμή, αλλά ταυτόχρονα και στη λιρέτα, στην πεσέτα, στο φράγκο και στο μάρκο. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, δεν έχει να κάνει με τους τεμπέληδες του Νότου αλλά με την ίδια την αρχιτεκτονική του ευρώ. Αν αυτή δεν αλλάξει και ταυτόχρονα οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίσουν την εθελόδουλη παράδοση στα εξοντωτικά μνημόνια, τότε δεν θα κινδυνεύσει μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη με κατάρρευση».
 
«Κανείς δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα από την ευρωζώνη. Μπορούν όμως κάλλιστα να μας κρατήσουν στο ευρώ ως κράτος-παρία, γιατί κάτι τέτοιο προβλέπεται στους σχεδιασμούς της κυρίας Μέρκελ για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Εκεί μας οδηγούν η τρόικα και η τρικομματική κυβέρνηση. Και καλό είναι να θυμόμαστε πάντα ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται εκεί που βρίσκεται εξαιτίας των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας της, αλλά κυρίως εξαιτίας της τρομακτικής ύφεσης που προκλήθηκε τα δυόμισι τελευταία χρόνια. Η λύση λοιπόν είναι να πετάξουμε από πάνω μας τα μνημόνια και την τρόικα και να διαπραγματευθούμε σε ισότιμη βάση με τους εταίρους μας», δηλώνει.
 
«Η Ελλάδα οδηγείται σε ένα μακρόσυρτο υπαρξιακό αδιέξοδο, γιατί το λόμπι της χρεοκοπίας που μας κυβερνά εκβιάζει και εξαπατά τον λαό και συνεχίζει να παραδίδεται στις επιταγές της κυρίας Μέρκελ. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ποσώς μας ενδιαφέρει ποιος θα διαχειριστεί τη χρεοκοπία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποτραπεί. Και για να αποτραπεί πρέπει να αποτραπεί η εφαρμογή των νέων μέτρων. Η χώρα χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, και ακριβώς αυτό το εναλλακτικό σχέδιο είναι που συσπειρώνει ολοένα περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πως οι αντοχές της κυβέρνησης συνεργασίας θα εξαντληθούν σύντομα. «Η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων αποτελεί ήδη ανέκδοτο, και οι ισορροπίες είναι πολύ ευαίσθητες για να αντέξουν το βάρος της πολιτικής την οποία έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας», σημειώνει.
 
Ερωτηθείς για την εξεταστική επιτροπή για το πρώτο μνημόνιο που αναμένεται να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στις κατηγορίες ότι πρόκειται απλά για μια κίνηση εντυπωσιασμού, καθώς είναι μάλλον απίθανη η υπερψήφιση της εν λόγω πρότασης, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά:
 
«Η μία και μόνη Εξεταστική για το πρώτο μνημόνιο δεν ήταν ως πρόσφατα βασική προεκλογική δέσμευση του κ. Σαμαρά; Ας την τηρήσει λοιπόν. Ή μήπως ήταν κι αυτή μια από τις αμαρτίες για τις οποίες ζήτησε άφεση από την κυρία Μέρκελ; Εμείς δεν σκοπεύουμε σε κίνηση εντυπωσιασμού αλλά ουσίας. Η λαϊκή απαίτηση επιβάλλει να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πώς και στο γιατί μια διαχειρίσιμη κρίση χρέους, όπως η ίδια η έκθεση του ΔΝΤ έλεγε το 2009, μετετράπη σε εθνική τραγωδία. Από ‘κεί και πέρα οι συσχετισμοί της Βουλής είναι γνωστοί, αλλά αν κάποιοι νομίζουν ότι θα καταφέρουν να κρυφτούν πίσω από αυτούς για να κρύψουν την αλήθεια, γελιούνται».
 
Αναφερόμενος στην άνοδο της Χρυσής Αυγής ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως «είναι αλήθεια ότι ένα σοβαρό τμήμα του εκλογικού σώματος επέλεξε ως ακραία απάντηση στην κρίση να ψηφίσει τον χώρο αυτόν, νομίζοντας ότι ψηφίζει “αντισυστημικά”.Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι ο χώρος αυτός χαίρει ασυλίας από μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, αλλά και από τις δυνάμεις που είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας».
 
«Για μας το πολιτικό σκοτάδι αντιμετωπίζεται μόνο με αποφασιστική ενδυνάμωση της κοινωνικής συνείδησης. Οσο περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ότι απάντηση στην κρίση είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και ο αγώνας, τόσο ο νεοναζιστικός χώρος θα επιστρέφει στην απομόνωση», προσθέτει.