Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε τη δέσμευση πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο και θα αντικαταστήσει από έναν φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως αυτό θα ισχύσει για το 2015 και πως ο ΕΝΦΙΑ για το 2014 θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά καθώς δεν μπορεί να υπάρξει αναδρομική νομοθεσία.

Ads

«Η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας δεν θα φορολογείται. Δεν αναφέρουμε σε αυτούς που έχουν τέσσερις πισίνες και είναι σε οφσόρ εταιρείες. Αυτοί θα πληρώσουν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον Σκάι, υπογραμμίζοντας πως με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει μια απώλεια 1,8 δις ευρώ. Το κενό στα έσοδα θα καλυφθεί, όπως είπε, από την εφαρμογή ενός δίκαιο φορολογικού συστήματος. Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα επαναπροσαρμοστούν προς τα κάτω οι αντικειμενικές αξίες.

Για το περιουσιολόγιο, επισήμανε πως δεν θα είναι μέσο φορολόγησης και πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Σχετικά με το ζήτημα των τραπεζών και τον καταθέσεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος, ούτε πρόκειται να γίνει. Δευσμεύεται για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΕΚΤ». «Οι καταθέσεις των ελλήνων πολιτών είναι εγγυημένες οι τράπεζές μας είναι στο ευρωσύστημα. Η εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών είναι εγγυημένη από την ΕΚΤ. Είναι μια κινδυνολογία στην οποία δεν τσιμπάει ο κόσμος», πρόσθεσε.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην άρνηση του Αντώνη Σαμαρά για τη διεξαγωγή ενός Debate. «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να βγούμε στα φώτα και να αντιπαραθέσουμε επιχειρήματα και όχι ψεύτικες υποσχέσεις. Αλλά δεν δέχτηκε γιατί δεν έχει επιχειρήματα», είπε.

Για την αυτοδυναμία είπε πως «δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι καν ότι η χώρα θα χρειαστεί να πάει σε δεύτερες εκλογές» και εξέφρασε την πεποίθηση πως τελικά δεν θα πάει. «Ο ελληνικός λαός έχει και τη γνώση και την εμπειρία και την σοφία, έχει και την εμπειρία με αυτή τη συγκυβέρνηση πως λειτούργησε και τι όφελος άφησε στον Ελληνικό λαό», τόνισε και πρόσθεσε: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πολύς κόσμος δεν έχει να φοβάται θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα του κατώτατου μισθού, τον οποίο όπως είπε θα επαναφέρει στα 751 ευρώ. Σημείωσε επίσης πως σε συνεργασία με το ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) θα επαναφέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις. «Η αγορά θα το αντέξει είναι μικρό το ποσοστό των εργαζομένων με κατώτατο μισθό, οι ΜΜΕ θα έχουν άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ισοφαρίσουν το κόστος, όπως για τα κόκκινα δάνεια» εξήγησε. Ανέφερε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει και την 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ.

Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο να προταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιορίστηκε να πει ότι «είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση» σημείωσε όμως ότι επικροτεί τη στάση του για την Ελλάδα. «Δεν μας αφορά πρωτίστως το πολιτικό στίγμα του Προέδρου αλλά να είναι ένα πρόσωπο που να έχει το κύρος και να βρίσκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην βουλή που θα προκύψει», σημείωσε.

Για τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και το ενδεχόμενο να συνεργαστεί σε αυτό το πλαίσιο με τους Σαμαρά, Βενιζέλο ή Θεοδωράκη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μου λέτε ότι πρέπει να πάμε στην δασκάλα για να μας πει αν κάναμε καλά τα μαθήματά μας και να έχουμε μαζί και τους μαθητές που θα με καρφώνουν». «Πρέπει να στηρίξουν την επιθετική διαπραγμάτευση που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί και εξαγγείλει. Εγώ θα ζητήσω τη συναίνεσή τους», τόνισε, διευκρινίζοντας ωστόσο «η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει ανάμεσα στον Τσίπρα και στην Μέρκελ, αλλά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Τσίπρας: Τη μεσαία τάξη την έχει ήδη εξολοθρεύσει ο Σαμαράς

Τη θέση ότι η Ν.Δ. εξαντλείται «σε όσα αποθέματα φόβου και κινδυνολογίας» έχει, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τα Ιωάννινα, αναφερόμενος στη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στα “ΝΕΑ”, οπου δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφανίσει τη μεσαία τάξη. «Ακόμα, όμως, κι αν είχαμε τέτοια πρόθεση, δεν θα μπορούσαμε διότι δεν έχουμε να βρούμε τίποτα όρθιο για να αφανίσουμε. Τη μεσαία τάξη την έχει ήδη εξολοθρεύσει με τις πολιτικές του ο κ. Σαμαράς και η τρόικα», πρόσθεσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να στηρίξει τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα.«Να στηρίξουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι με αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από το σε ποιον πολιτικό χώρο βρισκόντουσαν μέχρι χθες», συνέχισε. Εκτίμησε, τέλος, ότι το ρεύμα νίκης του κόμματος γίνεται μέρα με τη μέρα ποτάμι. Όπως είπε, «μέρα με τη μέρα διαπιστώνουμε ότι η αποφασιστικότητα του λαού μας να σταθεί όρθιος και να διεκδικήσει αξιοπρέπεια δεν μπορεί να ανατραπεί».