Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, άσκησε κριτική τόσο για αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, όσο και για όσα «επιμελώς απέκρυψαν». 

Ads

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με μια αναφορά στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN στην οποία ισχυρίστηκε πως «η ΝΔ κέρδισε τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά». «Για το ζήτημα της ακροδεξιάς ας το πάρω ως κακόγουστο αστείο με τα τόσα στελέχη που έχει από το πρώην ΛΑΟΣ. Για τον λαϊκισμό κύριε Μητσοτάκη, ήρθατε στην εξουσία αγκαλιάζοντας την πιο ακραία μορφή του. Λέγατε καταστρέφουμε την οικονομία, γίνατε Μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας, μιλούσατε για 4ο μνημόνιο, για κόφτες, λέγατε ότι δε θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές, μας κατηγορούσατε για την τραγωδία στο Μάτι αλλά πήρατε στην κυβέρνησή σας τον κ. Τσουβάλα που είχε τη διαχείριση ως αρχηγός της ΕΛΑΣ, και τώρα ισχυρίζεστε πως νικήσατε το λαϊκισμό. Έχετε σκεφθεί να κάνετε αυτοκριτική; Δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε για ψηφοθηρικούς λόγους και τον κάνατε κινητήρια δύναμή σας», τόνισε. 

Κάνοντας έναν απολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των μέτρων ελάφρυνσης που έλαβε το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με όσα τώρα ανακοινώνει η κυβέρνησης της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Από το Σεπτέμβρη που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια βάλαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για ανάπτυξη και ελάφρυνση των βαρών της μεσαίας τάξης και των χαμηλών στρωμάτων με τρεις φάσεις, συνολικά ύψους σχεδόν 7 δις. ευρώ». 

«Η πρώτη στη ΔΕΘ με μέτρα ελάφρυνσης ύψους 700 εκατ. και απόδοση 1 δις για τα αναδρομικά, ενώ ακολούθησε το κοινωνικό μέρισμα ύψους σχεδόν 700 εκατ. Ευρώ και η ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις ύψους 1,8 δις. ευρώ. Η δεύτερη ήταν η δέσμη ελαφρύνσεων που νομοθετήσαμε για το 2019, ύψους 1,14 δις. Η τρίτη ήταν οι ελαφρύνσεις για το 2020, ύψους 1,4 δις μαζί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που ψηφίσαμε, ύψους ακόμα 1,8 δις. Ευρώ. Όλα αυτά απολύτως κοστολογημένα,7 δις. Ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δις. Ευρώ εφάπαξ από τη στιγμή που βγήκαμε από τα μνημόνια και εσείς τα βαπτίζατε παροχολογία», τόνισε και συνέχισε: 

Ads

«Έχουμε ήδη εμείς υλοποιήσει θετικά μόνιμα μέτρα 7 δις σε λιγότερο από ένα χρόνο και μας λέγατε τέταρτο μνημόνιο και παροχολογία και εσείς φέρατε 300 εκ έκπτωση μεγαλύτερη στον ΕΝΦΙΑ για το 19 και κοντεύετε να στήσετε και αψίδες του θριάμβου. Για να το κάνουμε αυτό δρομολογήσαμε έναν ειδικό λογαριασμό με 5,5 δις. από τα 37 του μαξιλαριού ως εγγύηση για την επίτευξη του 3,5% ως το 2022, ώστε να μειώσουμε τα πλεονάσματα κατά 1%. Εσείς το απορρίπτετε χωρίς συζήτηση με τους εταίρους αλλά λέτε ποιο είναι το άλλο σχέδιο. Εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο να δούμε τι θα νομοθετήσετε στον προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2022. Το φθινόπωρο δε θα γελάτε που θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις. Θα ακυρώσετε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%; Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια; Την παροχή της μόνιμης 13ης σύνταξης; Θα υλοποιήσετε όσα έχουμε εξασφαλίσει για το 2020; (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%, μείωση ΦΠΑ από το 13 στο 11%)».

Αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, επισήμανε: «το μόνο που είπατε είναι για τον ΕΝΦΙΑ. Και εκεί διατηρείτε τη δική μας πρόταση για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες αλλά επιβαρύνετε επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσετε μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες. 77 ευρώ έκπτωση για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, 700 ευρώ έκπτωση για την Εκάλη. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους». Παράλληλα εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. «Τίθεται θέμα συνταγματικότητας, αλλά θα προκύψουν και δήμοι δύο ταχυτήτων». «Οι λαϊκές συνοικίες θα έχουν λιγότερα έσοδα και δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν», ανέφερε.

Επισήμανε και τις δηλώσεις περί «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης». «Μιλήσατε για “διεύρυνση της φορολογικής βάσης”. Αυτό σημαίνει για τους εταίρους μείωση του αφορολογήτου, που εμείς καταργήσαμε. Αν σχέδιό σας είναι να ακυρώσετε τις ελαφρύνσεις που εξασφαλίσαμε και να φέρετε νέες επιβαρύνσεις με την επαναφορά της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020, έστω και με 9%, δε θα περάσει έτσι. Θα το καταλάβει ο λαός, θα χτυπήσετε τους αδύναμους». 

Υπογράμμισε ακόμη πως ο πρωθυπουργός «δεν είπε κουβέντα για τις 10.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχόλεια», τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των οποίων είχε ξεκινήσει η κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε επίσης το «ψαλίδι» στις προσλήψεις στην Υγεία. «Εξαγγείλατε 2.000 προσλήψεις στην Υγεία, ενώ είχαμε εξασφαλίσει χώρο για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία ως το 2022. Δεν θα τις υλοποιήσετε; Θα εφαρμόσετε την επιστροφή στο 1 προς 5 στο Δημόσιο;». 

Για τη ΔΕΗ, ανέφερε: «Κρατήσαμε όρθια τη ΔΕΗ με μειώσεις στα τιμολόγια. Πού θα σταματήσετε την επιχείρηση απαξίωσης της ΔΕΗ; Πείτε στον κόσμο, κρύβετε νέες αυξήσεις στο ρεύμα;». Και συνέχισε για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού: «Πότε θα τελειώσει το κρυφτό με το ασφαλιστικό; Αυτά που λέτε σηματοδοτούν βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας ασφάλισης. Δε θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί εάν πάτε να κάνετε ξανά παιχνίδια με τις θυσίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Τέλος, μιλώντας για την απλή αναλογική και τη σχεδιαζόμενη απόπειρα κατάργησής της με τον ισχυρισμό του «κινδύνου της ακυβερνησίας», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Μας καταγγείλατε για την απλή αναλογική για δήθεν ακυβερνησία. Ακόμη και με τους σημερινούς συσχετισμούς, θα προέκυπτε κυβέρνηση, όπως θα προκύψουν συγκλίσεις και στην αυτοδιοίκηση. Παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε». «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Διαφωνούμε επί της ουσίας με όσα ευθέως ειπώθηκαν, αλλά κυρίως γιατί ανησυχούμε βαθιά για όσα επιμελώς αποκρύφθηκαν», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.