Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπελυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για την έκρηξη της ακρίβειας στη χώρα μας, στο πλαίσιο της  “Ώρας του πρωθυπουργού”.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε χαρακτηριστικά πως “είμαστε η μόνη χώρα που έχει πρωθυπουργό δύο σε ένα: Που συμπεριφέρεται δηλαδή σαν Λουδοβίκος και κυβερνά σαν Θάτσερ”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε ξεκινώντας της ομιλία του την βαθιά οδύνη του για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαϊδη.

Ο κύριος Τσίπρας έβαλε κατά του πρωθυπουργού σημειώνοντας πως “η ακρίβεια έχει το όνομά  σας”, προσθέτοντας πως “είστε ο πιο ακατάλληλος για να την αντιμετωπίσετε, καθώς είστε και πιο ακατάλληλος για να την καταλάβετε”.

Έφερε δε και χαρακτηριστικά παραδείγματα για την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία αναφέροντας: “Μια οικογένεια χρειάζεται 2 μισθούς κατώτατους για να αντέξει τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Δεν ξέρετε τι σημαίνει για μια μάνα να κόψει το παιδί του από το φροντιστήριο για να τα βγάλει πέρα. Για ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ του αγροτικού αυτοκινήτου πρέπει ο κτηνοτρόφος να πουλήσει 140 κιλά γάλα”.

Ads

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα που αφήνει πίσω του, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που προπαγανδίζει. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 3,1 εκατομμύρια συμπολίτες μας, σχεδόν το 30% του συνολικού πληθυσμού, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Και αυτό το ποσοστό είναι δέκα ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενώ σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ, όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και στο 2021”.

“Αλλά ξέρω, θα πείτε πάλι “δε φταίω εγώ, φταίει ο πόλεμος”. Παλιότερα για τους θανάτους, έφταιγε μόνο η πανδημία. Για τις υποκλοπές ο ανιψιός σας. Πάντα κάποιος άλλος θα φταίει, εσείς ποτέ. Πάντα μια δικαιολογία θα υπάρχει” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η πλειοψηφία της ΕΕ έδρασε γρήγορα. Οι ηγεσίες -είτε συντηρητικές είτε προοδευτικές- έψαξαν για λύσεις. Εσείς κ. Μητσοτάκης βρήκατε ευκαιρία για να βαθύνετε ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σας επιλογή. Αφήνετε την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη. Δεν φταίει η συγκυρία” επεσήμανε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζοντας.

“Πώς να εξηγηθεί ότι η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή τιμή ενέργειας προ φόρων και προ επιδοτήσεων σε όλη την Ευρώπη; Πώς να εξηγηθεί ότι οι Έλληνες χρειάζονται 2 μισθούς για να καλύψουν τις αυξήσεις στο ρεύμα;” διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν επιδοτεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν πέρα, αλλά τα καρτέλ.

“Εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας. Και χρησατε τη ΔΕΗ, από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια” πρόσθεσε. 

“Φαίνεται αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στη Ευρώπη, εσείς θέλατε μόνο να παρακολουθείτε τι λένε στο τηλέφωνο οι πολιτικοί σας αντίπαλοι” παρατήρησε.

“Και ακόμη και όταν αναγκαστήκατε να καταργήσετε την παράνομη και παράλογη ρήτρα αναπροσαρμογής, το κάνατε προσχηματικά και για τα μάτια του κόσμου, αφού εν τέλει πολλαπλασιάσατε αντί να μειώσετε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.  Έως και 57% μεγαλύτερο το μήνα Σεπτέμβριο” πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι “η γενναιόδωρη επιδότηση των λογαριασμών από τα λεφτά των φορολογουμένων ευνοεί ακόμη περισσότερο την κερδοσκοπία”.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω της υψηλής έμμεσης φορολογίας αυξάνει τα κρατικά έσοδα. Όπως είπε “τα φορολογικά εσοδα από έμμεσους φόρους είναι πάνω 23%» και «αυτή η εκρηκτική αύξηση στα έσοδα δεν προέρχεται ούτε από την ανάπτυξη, ούτε από την κατανάλωση, αλλά επειδή η ακρίβεια σαρώνει”.

Ειδική αναφορά έκανε στα καύσιμα σημειώνοντας ότι”«φέτος το ντήζελ είναι στο 2,1 και η αμόλυβδη στο 2,30» δηλαδή εξήγησε είναι πιο συμφέρουσα η μεταφορά με Ι.Χ παρά με επαγγελματικό αυτοκίνητο. Πρόσθεσε πως εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει ούτε σε αυτό τον τομέα τις εταιρίες παραγωγής αφού “θέλετε να ειστε εγγυητής της σταθερότητας των υπερκερδών”

Ρώτησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Έχετε δει τους ισολογισμούς των εταιρειών πετρελαιοειδών; Πόσα είναι τα υπερκέρδη;”

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε και τις διακηρύξεις του υπουργείου Ανάπτυξης. Τόνισε πως “στην πράξη δεν πρόκειται για το καλάθι του νοικοκυριού αλλά το καλάθι του εμπαιγμού” αφού όπως σημείωσε “δεν περιλαμβάνει προϊόντα που οι τιμές θα παγώσουν, αλλά προϊόντα που οι αυξήσεις θα είναι ανεκτές”.

«Για ποιους;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: “Για τους ανθρώπους των 700 ευρώ; Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Αργότερα”. Τόνισε πως “εντοπίζετε την ακρίβεια μόνον στα μακαρόνια Νο 6” κάνοντας λόγο για “φθηνό επικοινωνιακό παιχνίδι στα κανάλια”.

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να επαναλάβει προς τον πρωθυπουργό πως “πρέπει να φύγετε το συντομότερο γιατί η κοινωνία πρέπει να ανασάνει”.

Υπό αυτό το πρίσμα, ζήτησε εκ νέου την προκήρυξη εκλογών αναφέροντας: “Τι φοβάστε κ. Μητσοτάκη; Προκηρύξτε εκλογές να ανασάνει ο τόπος”. Σημείωσε δε ότι “η προοδευτική κυβέρνηση είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακο. Μια κυβέρνηση με έγνοια την κοινωνία και όχι την αισχροκέρδεια. Τόνισε επίσης πως «ακραία και αθεράπευτα νεοφιλελεύθερος και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση των μεγάλων συμφερόντων”.