Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1. 

Ads

Εισαγωγικά, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, σημείωσε: «Λίγες ημέρες πριν βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι 4,2%. Το ΔΝΤ προέβλεπε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% (όταν δηλαδή έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση)».

«Σαράντα δύο φορές λιγότερο από αυτό που ήρθε πραγματικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση έλεγε, “κλείστε, γιατί δεν κλείνετε, γιατί καθυστερείτε;”. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται, τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα. Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της», κατέληξε.

Όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου του μετέφερε δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι «καλές οι καθυστερήσεις, αρκεί να μην φας πέντε γκολ», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «καθυστερήσεις κάνεις όταν θες να κρατήσεις το σκορ και να πάρεις την πρόκριση». «Φθάσαμε εδώ χάρη στην σθεναρή στάση και το γεγονός ότι δεν έκλεινα την αξιολόγηση όταν κάποιοι προέτρεπαν να την κλείσω με 42 φορές περισσότερα μέτρα, πιστεύω ότι είχαμε για πρώτη φορά μια διαπραγμάτευση που δεν έκλεισε με σκορ Μπαρτσελόνα- Πανελευσινιακός. Κάποια χάσαμε, κάποια κερδίσαμε όμως: πήραμε τα αντίμετρα, πήραμε και τις εργασιακές σχέσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, επίσης, πως «δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα του 3,5%», και τόνισε: «Η χώρα πρέπει να βγει από την επιτροπεία». «Προφανώς θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε το θέμα του χρέους. Τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Τα μέτρα αυτά είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα, προσέθεσε και υπογράμμισε: «Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και αποδείξαμε ότι μπορούν να πιάσουν τόπο».

Συνέχισε αναφερόμενος στην στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Είχαν βγει όλοι στην πρώτη αξιολόγηση , πρώτος ο κ. Μητσοτάκης και τα ΜΜΕ και έλεγαν “κόφτης”, “κόφτης”, αλλά τελικά δεν ενεργοποιήθηκε γιατί ενεργοποιήθηκαν άλλοι κόφτες, όπως οι “κόφτες” της μίζας, της φοροδιαφυγής».

Ολόκληρη η συνέντευξη

«Καταφέραμε να απομονώσουμε το ΔΝΤ»

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «φέραμε μια συμφωνία, η οποία έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Όλοι γνωρίζουμε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που ήθελε να μην επανέλθουν ποτέ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κτλ, καταφέραμε και μέσα από την πολιτικοποίηση της διαπραγμάτευσης και τις συμμαχίες μας την Ευρώπη,  καταφέραμε να απομονώσουμε το ΔΝΤ.

«Τα αντίμετρα, τα μέτρα μετά το 2018 δεν είναι υπό αίρεση, τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν, χωρίς αίρεση» τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας «μπήκαμε σε μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά καθεαυτό το πρόγραμμα, αλλά και το χρέος. Το ΔΝΤ ζητούσε 2% του ΑΕΠ μέτρα και εργασιακό μεσαίωνα. Φθάσαμε, με επίτηδες λανθασμένες προβλέψεις εδώ, λέω εγώ, για να μπορεί ο Σόιμπλε κι η Λαγκάρντ να κατηγορούν ο ένας τον άλλο, για να βάλουν εμάς στο τέλος να τους πούμε ότι «δεν δεχόμαστε κανέναν συμβιβασμό» κι έτσι να βγουν Σόιμπλε και Λαγκαρτ και να πουν «φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις».

«Τα αντίμετρα είναι όσα και τα μέτρα κι αφορούν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους στην χώρα, που θα έπρεπε να υπάρχουν προ της κρίσης, αλλά και μέτρα που αφορούν την μείωση φόρων, όπως ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ υπάρχει και επιδοματική πολιτική, όπως το επίδομα ενοικίου και το επίδομα για κάθε παιδί, προς στήριξη των αδυνάτων», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Τα μέτρα θα ληφθούν μόνο αν υπάρξουν τα μέτρα για το χρέος»

«Τα μέτρα έχουν έναρξη εφαρμογής την Πρωτοχρονιά του 2019. Έχουμε ως τότε 20 μήνες, εγώ λέω σε αυτούς τους 20 μήνες, εγώ λέω σε 20 ημέρες, πρέπει να έχουμε πάρει την λύση για το χρέος. Τα μέτρα θα ληφθούν μόνο αν και μόνο αν υπάρξουν τα μέτρα για το χρέος, αν βγούμε στις αγορές, αν γίνουν όλα όσα συμφωνηθούν. Μία κυρίαρχη Κυβέρνηση μπορεί να παίρνει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς από τον Νίκο Χατζηνικολάου γιατί έπρεπε να επιτευχθεί τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και όχι ένα πλεόνασμα όσο ο στόχος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «το πλεόνασμα πιάστηκε διότι μειώθηκαν οι κρατικές σπατάλες και καταπολεμήθηκε η φοροδιαφυγή και η διαφθορά», σημειώνοντας «να κάνουμε όλοι τον σταυρό μας που πιάστηκε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα».

«Δεν είναι άπιαστο όνειρο να πιάσουμε τον στόχο του 2018 για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ξέρω ότι για τον συνταξιούχο, τον μισθωτό, τον άνεργο, τον άνθρωπο που ζορίζεται είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά τους ρωτώ: αντέχει η χώρα άλλο χρόνο επιτροπείας; Δεν πρέπει να βγούμε από τα μνημόνια;», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο των δανειστών»

«Δεν αντιλέγω ότι υπάρχει υψηλή φορολογία, αλλά υπήρχε και πριν από εμάς, γιατί δεν πιάνανε πρωτογενές πλεόνασμα; Εμείς δεν φέραμε καινούριους φόρους, παρά μια μονάδα αύξηση του ΦΠΑ. Δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, η φορολογία είναι ίδια και λίγο ψηλότερη από όταν αναλάβαμε», είπε σε έντονο ύψος ο Πρωθυπουργός.

Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο των δανειστών», ενώ αναφέρθηκε δηκτικά στις παραδοχές των δανειστών για τις εσφαλμένες προβλέψεις τους αναφορικά με την Ελλάδα, λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση αυτήν την περίοδο είναι γενικότερη και αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ σε προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη.

«Η πρόβλεψη ακόμη και του κακού ΔΝΤ είναι για ανάπτυξη 2% το 2017. Θα σφίξουμε όλοι μαζί τα δόντια για να το καταφέρουμε αυτό; Φέτος θα έχουμε πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες, έχουμε ξένες επενδύσεις που φέτος θα τις διπλασιάσουμε, έχουμε μεγάλες εταιρείες που ρίχνουν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, όπως η Fraport. Εγώ είδα μεγάλη έξοδο εκδρομέων το Πάσχα, σε δρόμους που άνοιξαν τώρα γιατί κάναμε διαπραγμάτευση και που θα έπρεπε να είχαν ανοίξει εδώ και χρόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι υπάρχουν και καλές ειδήσεις που πρέπει να ακούγονται.

Τι είπε για τις αποκρατικοποιήσεις και τις αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για τις εσωτερικές αντιδράσεις στην Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και την προώθηση από το Μαξίμου των ιδιωτικοποιήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «αν ήταν στο χέρι μας και βούληση μας – αν κι εμείς είμαστε υπέρ των συμπράξεων – δεν θα πουλούσαμε εν μέσω κρίσης. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη κι όμως δεν πουλήσαμε «μπιρ παρά», αντιθέτως, εκτός από τα υψηλά τιμήματα πήραμε και υποχρεώσεις για μεγάλες επενδύσεις». Σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ είπε «αν δεν είχαμε ανάγκη να πάμε την χώρα μπροστά, θα κάναμε αλλιώς τα πράγματα. Και πάλι, δεν κάναμε όσα οι προηγούμενοι στην πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης, αλλά καλύτερα».

«Είμαι ο πρώτος Πρωθυπουργός που είχα αυταπάτες ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει, το πίστευα ότι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας στην Ευρώπη», είπε κάνοντας αυτοκριτική για όσα υποστήριζε πριν από το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι αυτό μπορεί να μην συνέβη, «όμως η Ελλάδα άλλαξε, είναι πόλος σταθερότητας, πατάει στα πόδια της και μπορεί να πάει μπροστά και να βγει από τα μνημόνια στα οποία μας έβαλαν άλλοι και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ». 

«Πιστεύω ότι έχουμε ήδη την πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ για κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας ως τις 22 του Μάη και πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικός στόχος να έχουμε και τα μέτρα για το χρέος στις 22 Μαΐου», είπε ο Πρωθυπουργός.