Ο Σόιμπλε ζητά «εδώ και τώρα» παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαρρέουν μέσω Bloomberg νέα «plan B» περί Grexit και λεφτά υπάρχουν – ή θα υπάρξουν – για να καλυφθούν οριακά οι μισθοί και οι συντάξεις του Μαΐου. Το έργο εκ του Βερολίνου μπορεί να είναι déjà vu, αλλά αυτή τη φορά τα τρικ και οι ρεζέρβες στα ταμειακά διαθέσιμα μάλλον εξαντλούνται οριστικά. Και, υπό αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει την συμφωνία με τους πιστωτές εντός του μήνα, διαφυλάσσοντας πάντα τα όρια του «έντιμου συμβιβασμού» και των «κόκκινων γραμμών» της.

Ads

Είναι μια ακόμη δύσκολη αποστολή που το κύριο βάρος της αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, επενδύοντας σε δύο άξονες: Στο προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο εντός συνόρων και σε, πιθανές, νομοθετικές παρεμβάσεις επί των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα αποτελέσουν και το τελευταίο απτό δείγμα καλής θέλησης της Αθήνας προς τους πιστωτές.

Στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει σύγκλιση στα θεωρούμενα ως πιο βατά θέματα της διαπραγμάτευσης – δημοσιονομικό κενό, πρωτογενές πλεόνασμα και, κατ’ επέκταση, ΦΠΑ – έως τη σύνοδο κορυφής της 21ης Μαΐου στη Ρίγα. 

Στην σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει έναν ακόμη γύρο επαφών και πολιτικών δεσμεύσεων κορυφής, έτσι ώστε να μπορέσει να επικυρωθεί μια πρώτη συμφωνία «άρσης της ασφυξίας» ακόμη και σε έκτακτο Eurogroup πριν από το τέλος Μαΐου, πιθανώς στις 25 του μήνα. Εάν αμέσως μετά αρχίσει η ροή χρηματοδότησης – είτε μέσω εντόκων, είτε με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα – τότε κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ασφαλιστικό και εργασιακά έως το τέλος Ιουνίου και τη μεγάλη συμφωνία.

Ads

Προκειμένου να δρομολογηθεί, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, αυτός ο οδικός χάρτης συνεδριάζει ξανά σήμερα το απόγευμα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το κυβερνητικό συμβούλιο. Βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι οι δυνατότητες άμεσης προώθησης στη Βουλή προς νομοθέτηση των σημείων εκείνων στα οποία ήδη υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές – σημείων, πάντως, που αφορούν κυρίως ρυθμίσεις αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και δεν περιλαμβάνουν τα μέτρα του φορολογικού «πυρήνα» όπως ο ΦΠΑ.

Στο τραπέζι, παρ’ ότι «το όπλο παραμένει πάντα ενεργό» σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, δεν μπαίνουν σ’ αυτή τη φάση ούτε θέμα δημοψηφίσματος, ούτε θέμα εκλογών. «Το δημοψήφισμα θα ήταν λύση εάν υπάρξει αδιέξοδο. Βλέπετε κανένα αδιέξοδο;», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας ότι η προσφυγή στην κάλπη εξετάζεται μόνον ως έσχατο μέσο.

Σύμφωνα με άλλο κυβερνητικό στέλεχος, δε, πρόκειται για ένα μέσο τόσο «έσχατο» όσο και αμφιλεγόμενο με δεδομένες και τις παγίδες που μπορεί να κρύβει: «Το δημοψήφισμα», σημείωνε χαρακτηριστικά, «μπορεί να δώσει πολιτικές διεξόδους, αλλά μπορεί να δώσει και δημοκρατική νομιμοποίηση στη λιτότητα – ή τουλάχιστον, αυτό να μεταφράσουν οι δανειστές».

Στη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, και παρά τις νέες ρητορικές εξάρσεις από το Βερολίνο, διαπιστώθηκε ότι ήδη υπάρχουν αρκετές συγκλίσεις στην διαπραγμάτευση και είναι εφικτή η συμφωνία εντός του Μαΐου. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η εκτίμηση είναι ότι βρισκόμαστε στο τελικό και κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης, στο οποίο ήδη η ελληνική πλευρά έχει κάνει όσο περισσότερα βήματα ήταν δυνατόν να γίνουν.

Το γεγονός αυτό τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου ότι «τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».   

Ο Αλέξης Τσίπρας  επανέλαβε και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».