«Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού» από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

Ads

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «αναρωτιόμουν αν αξίζει τον κόπο να σπαταλήσω μέρος του πολύτιμου χρόνου μου για να έρθω σε μια κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που τη θυμήθηκαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και τη δικογραφία. Αν έχει νόημα να ερχόμαστε εδώ και να σπαταλάμε το χρόνο μας για να παρακολουθούμε την άσκηση της Νέας Δημοκρατίας σε μια φθηνή επικοινωνιακή γυμναστική αντιπερισπασμού». Και αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Ήρθα τελικά για να τον ακούσω και θέλησα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Μας κοιμίσατε επί 35 λεπτά και ευτυχώς στο τέλος ανεβάσατε τους τόνους. Θα ξεκινήσω όμως με τα σοβαρά θέματα».

Αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της παραίτησης Αντωνοπούλου, το οποίο έθιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκη στην ομιλία του. «Η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ, εσείς τα 200 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η Νέα Δημοκρατία δανεικά και αγύριστα, θα τα επιστρέψετε ποτέ;», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απαντώντας και στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί διενέργειας εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε: «μην αγχώνεστε, οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του ’19 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει ‘σκανδαλολογία’, θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους».  Επίσης τον κατηγόρησε για εμμονή να επιτίθεται στην Αριστερά, λέγοντας: «σας έχει πάρει την ηγεμονία η άκρα δεξιά και εσείς δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, είστε κι εσείς ένας ακραία δεξιός πολιτικός». 

Ads

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του απάντησε και στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά και εθνικά θέματα, στα οποία εξάλλου ο πρόεδρος της ΝΔ αφιέρωσε το μεγαλυτερο μέρος της ομιλίας του αλλά και τη δευτερολογία του. «Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η Κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν», επισήμανε.

Σε ότι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας. Για τον εαυτό του σημείωσε πως ότι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν «τολμά» να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον Ερντογάν. Ζήτησε, επίσης, να μείνουν τα εθνικά θέματα έξω από το «γήπεδο της αντιπαράθεσης». 

Για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, είπε με αιχμή προς τον αρχηγό της ΝΔ, «εσείς αλλάξατε θέση, όχι  εμείς, όχι εγώ». «Εσείς ξαφνικά αλλάξετε θέση όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους», πρόσθεσε και σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ίδιος έχει διατυπώσει εξαρχής την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, erga omnes, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας.

Δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στη δευτερολογία Μητσοτάκη