Ο Ολάντ απέχει σιωπηρά, ο Νταβούτογλου δεν θα πάει στις Βρυξέλλες και ο Αλέξης Τσίπρας με την ‘Ανγκελα Μέρκελ καταδικάζονται – κατά ειρωνικό τρόπο – να σηκώσουν από κοινού και μόνοι στη σημερινή σύνοδο κορυφής το βάρος της προάσπισης των ανοιχτών ευρωπαϊκών συνόρων και της σύγκρουσης με την σκληρή ομάδα του Visegrad.

Ads

Η φονική τρομοκρατική επίθεση στην ‘Αγκυρα αλλάζει τα δεδομένα της – πολλοστής – κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του και δεν θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ως συνέπεια, δεν πρόκειται να γίνει η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκία, ενώ ακυρώθηκε και η μίνι σύνοδος των 11 χωρών (10 ευρωπαϊκών και της Τουρκίας) που αποδέχονται εθελοντικά την εγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων στο έδαφός τους.

Η γραμμή Μέρκελ

Η απουσία Νταβούτογλου περιορίζει εκ των πραγμάτων και τις πιθανότητες της, όποιας, προόδου στην προσπάθεια της ‘Ανγκελα Μέρκελ να περάσει την γραμμή της ήπιας διαχείρισης του προσφυγικού – την γραμμή, που βασίζεται στην δίκαιη κατανομή προσφύγων, τα ανοιχτά σύνορα και τη διατήρηση της Σένγκεν και την συγκράτηση των προσφυγικών κυμάτων σε τουρκικό έδαφος.

Ads

Είναι μια γραμμή με την οποία, ουσιαστικά, συντάσσεται και η Ελλάδα, προϋποθέτει ωστόσο την ουσιαστική τήρηση από την Τουρκία των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της με την Ε.Ε. και, αφ΄ετέρου, την ανάσχεση των μονομερών ενεργειών των κεντροευρωπαίων του Visegrad  που οδηγούν ντε φάκτο σε κλείσιμο των συνόρων.

Και στις δύο αυτές κατευθύνσεις όμως, πολύ δύσκολα πλέον θα γίνουν βήματα μπροστά στη σημερινή σύνοδο, με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Έλληνα πρωθυπουργό να δίνουν τη μάχη – καθένας με τη δική του στόχευση – κυρίως της απόκρουσης των πιο ακραίων σεναρίων.

Τα «όπλα» του Τσίπρα

Σ’ αυτήν τη μάχη τα βασικά όπλα του Αλέξη Τσίπρα θα είναι τα απτά στοιχεία ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της – την δημιουργία των hot spots – καθώς και η αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην διαχείριση του προσφυγικού στο Αιγαίο.

Με αυτά τα δύο επιχειρήματα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να ακυρώσει την ρητορική κατά της «ανεπαρκούς Ελλάδας» και να μετατοπίσει την πίεση αφ’ ενός προς την Τουρκία και αφ΄ετέρου, προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που επίσης δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων.

Από την πλευρά της, η ΄Ανγκελα Μέρκελ, όπως ήδη κατέστησε σαφές από χθες, θα επιμείνει ότι ο μόνος δρόμος επίλυσης της προσφυγικής κρίσης είναι η ευρω-τουρκική προσέγγιση και ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει αποκλεισμός της Ελλάδας.

Στόχος της καγκελαρίου, σ’ αυτό το πλαίσιο, ήταν να εντείνει την πίεση προς την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της – η απουσία Νταβούτογλου, ωστόσο, μεταθέτει τις όποιες ουσιαστικές αποφάσεις, παρατείνει την ευρωπαϊκή αβεβαιότητα και δίνει χρόνο για νέες μονομερείς ενέργειες σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Πολωνία…