Η «υπόθεση Παπαντωνίου» επιστρέφει εκεί όπου πραγματικά ανήκει, στην ποινική δικαιοσύνη και αυτό που έχει σημασία είναι η ηθική και η ποινική καταδίκη ενός συστήματος που έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ως η πραγματική αίτια της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

Ads

Την ποινική διάσταση θα εξετάσει η δικαιοσύνη, το πιο σημαντικό είναι η ηθική διάσταση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε πως «συζητούμε για μια εποχή βαθιάς ηθικής παρακμής και απαξίωσης, αμοραλισμού και κατάρρευσης κάθε αρχής και αξίας». «Ήταν η εποχή που προμήνυε την επερχόμενη κατάρρευση» επισήμανε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως κατανοεί την απουσία του κ. Μητσοτάκη, αλλά όχι της κ. Γεννηματά.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά και στην περίοδο Σημίτη. «Ήταν ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες με τα εκατομμύρια των ευρώ να περνούν δίπλα του. Δεν είχε ιδέα για τις πράξεις του Τσοχατζόπουλου, του Παπαντωνίου, για τις σακούλες του Τσουκάτου, τις μίζες στους εξοπλισμούς, την SIEMENS., το C4I», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ήταν εποχή βαθιάς ηθικής απαξίωσης, αμοραλισμού και κατάρρευσης κάθε ηθικής αξίας. Ήταν η εποχή που προμήνυε όλα όσα θα ερχόντουσαν το επόμενο διάστημα».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την κριτική που ασκούσε από εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Τότε κάποιοι με ασήμαντες δυνάμεις στη Βουλή ακούσαμε έντονη κριτική και ως μάντεις κακών έλεγαν ότι όσα εσείς τα θεωρούσατε επιτυχίες είναι οι άνεμοι που σπέρνονται και θα γίνουν θύελλες», είπε και πρόσθεσε: «τότε όποια φωνή έβγαινε κριτικά στην κυρίαρχη άποψη ήταν ιδεοληπτική και περιθωριακή. Βλέπετε η πολιτική ελίτ της περιόδου δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με αυτά, έπρεπε να ντηλάρει και να ξεπλένει μίζες».

Ads

«Τη μάχη της κάθαρσης δεν την τελειώσαμε ακόμα. Τη δίνουμε και θα τη δίνουμε καθημερινά και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε για την περίοδο Σημίτη, τη «χρυσή εποχή», όπως είπε, ότι οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση και την χρεοκοπία την Ελλάδα. Κατηγόρησε Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά για φυγή από τη Βουλή προκειμένου να μην συζητηθούν οι ευθύνες του άλλοτε κραταιού δικομματικού συστήματος που υπηρέτησαν.

Διαβάστε επίσης: 

Διαβάστε επίσης: Παπαγγελόπουλος: Τροπική καταιγίδα οι μίζες αλλά κάποιοι δικαστικοί έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν

«Αντιπερισπασμός και απουσία Μητσοτάκη»

Ως αντιπερισπασμό, μπροστά στις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, τα θαλασσοδάνεια και άλλες όζουσες υποθέσεις του παρελθόντος, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την επανάληψη της πρότασης εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Noor-1 και των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στηλίτευσε με δριμύτητα την απουσία τόσο του προέδρου της ΝΔ, όσο και της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, από την Ολομέλεια, δηλώνοντας την έκπληξή του για το γεγονός ότι από την αρχή της συνεδρίασης είχαν ενημερώσει ότι θα απουσιάσουν.

«Είναι κατανοητό βέβαια γιατί ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζει όταν συζητάμε υποθέσεις πραγματικής διαφθοράς… Για εκείνον δεν υπήρξαν σκάνδαλα και μίζες, ούτε το Ερρίκος Ντυνάν, τα θαλασσοδάνεια και η Novartis, παρά μονάχα το γεγονός ότι κάποιος ισοβίτης τηλεφώνησε στον υπουργό Άμυνας κι εκείνος του υπέδειξε να πάει στη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός ο οποίος προσέθεσε ότι αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο λόγο επαναλαμβάνει το αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή: «Επειδή δεν θέλει να συζητούνται οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα των εποχών των παχέων αγελάδων. Και ως αντιπερισπασμό κραδαίνει ζητήματα δευτερεύσουσας και τριτεύουσας σημασίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να παίξουμε σε αυτό το παιχνίδι».

«Η φυγή της κ. Γεννηματά»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στην απουσία της Φώφης Γεννηματά. «Που είστε να υπερασπιστείτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ της χρυσής περιόδου; Μόνο άκουσα την κ. Γεννηματά, στην προχθεσινή της παρέμβαση, να μιλάει για στοχοποίηση και σκευωρία ενάντια στον πρωθυπουργό που μας έβαλε στο ευρώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μας έβαλε στο ευρώ. Αλλά δεν υπάρχει και καμία αμφιβολία ότι ήταν ο πρωθυποουργός που έχει καταγραφεί στην ιστορία, που έβλεπε τις μίζες με τα εκατομμύρια των ευρώ, να περνάνε δίπλα του, χωρίς να αντιδρά», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Δεν θέλω να αναφερθώ σε δημοσιεύματα που θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη, δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αλλά θέλω να αναφερθώ σε όλα όσα πλέον αποτελούν κοινή παραδοχή. Δεν είχε ιδέα ο κ. Σημίτης, για τις πράξεις, για τις παραλείψεις, κυρίως για τις δράσεις τόσο του κ. Τσοχατζόπουλου, του κ. Παπαντωνίου, για τις σακούλες του κ. Τσουκάτου στα κομματικά ταμεία, για τις μίζες στα εξοπλιστικά, στον ΟΤΕ, στο C4I, στους Ολυμπιακούς, τα υποβρύχια, τις φρεγάτες. Ιδέα».

«Τη μάχη της κάθαρσης δεν την τελειώσαμε ακόμα»

«Όποιος πιστεύει ότι η συνακόλουθη της οικονομικής κατάρρευσης και της χρεοκοπίας, κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, όπως το γνωρίζαμε, η κατάρρευση δηλαδή του άλλοτε κραταιού δικομματισμού, ήταν μόνο εξαιτίας των μνημονίων που επιβλήθηκαν στη χώρα, πλανάται πλάνη οικτρά», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ήταν ο συνδυασμός των μνημονίων, και της απαξίωσης, της φθοράς και διαφθοράς του παλιού πολιτικού συστήματος. Και αν ορισμένοι νομίζετε ότι μπορείτε να καθαρίσετε ή να επιστρέψετε στο 2009 διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις όποιες συμμαχίες, δίνοντας τη μεγάλη και άνιση αυτή μάχη στην Ευρώπη, δεν κατάφερε άμεσα να απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια, μην προτρέχετε γιατί δεν θα καθαρίσετε έτσι εύκολα. Γιατί την άλλη μάχη την ηθική μάχη, τη μάχη της κάθαρσης, τη μάχη της δικαίωσης, τη μάχη της δικαιοσύνης, δεν την τελειώσαμε ακόμα. Την δίνουμε και θα την δίνουμε καθημερινά, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να αποδοθεί δικαιοσύνη και για τις θεσμικές προϋποθέσεις που θα προστατεύουν από εδώ και στο εξής το πολιτικό σύστημα από τις πρακτικές του παρελθόντος».