Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε πως η πρώτη κατοικία των αδυνάτων θα προστατευτεί, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών για το θέμα συνεχίζονται.

Ads

«Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων».

Διαβάστε επίσης: Κόκκινα Δάνεια: Σε αναζήτηση ενός «έντιμου συμβιβασμού»

Η διαφωνία με τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίες παραμένει και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία, που θα επιτρέψει την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των δύο δισ. ευρώ από το Eurogroup της Δευτέρας. Τρία είναι τα κύρια σημεία, για να κλείσει η συμφωνία σχετικά με τους πλειστηριασμούς: το οικογενειακό εισόδημα, η αντικειμενική αξία του ακινήτου και το ύψος της συνολικής αξίας της οφειλής.

Ads

«Δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε βήμα πίσω από τα όρια που προτείνουμε για το Νόμο Κατσέλη», σημείωνε χαρακτηριστικά την Παρασκευή, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο σημείωσε πως  αναζητείται ένας «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών.

Ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση φαίνεται πως λαμβάνει πλέον και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να έχει επικοινωνία και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αλλά και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μερκελ.

Πολιτική Γραμματεία: Αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση των ασθενέστερων

«Η υπεράσπιση των ασθενέστερων στρωμάτων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ήταν και η λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου την οποία καλούμαστε να υπερασπιστούμε ιδεολογικά, πολιτικά, κινηματικά, σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό, νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, στο οποίο βρισκόμαστε απέναντι». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ΠΓ αναφέρει ακόμη ότι στηρίζει την κυβέρνηση «στη σθεναρή της στάση στο ζήτημα των πλειστηριασμών», προσθέτοντας ότι θεωρεί απαράδεκτες τις επιδιώξεις των θεσμών και διαμηνύοντας ότι θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει επίσης ότι «την ίδια στιγμή, εξελίσσεται μια σύγκρουση σε επίπεδο Ευρώπης αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, όπου αντιπαρατίθενται από τη μία πλευρά, η αντίληψη του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας και από την άλλη πλευρά, η αντίληψη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των κλειστών συνόρων και της ύψωσης φρακτών».

«Πρώτο μας μέλημα δεν μπορεί παρά να είναι η σωτηρία των ανθρώπων από τα παγωμένα και ολοένα πιο αγριεμένα νερά του Αιγαίου και η ασφαλής δίοδος των προσφύγων και των παιδιών τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το κόμμα μας θα συμβάλει στη συγκρότηση ενός μεγάλου πανευρωπαϊκού κινήματος υποδοχής και αλληλεγγύης, ενός πανευρωπαϊκού, φιλειρηνικού αντιπολεμικού κινήματος».