Η ώρα των σοβαρών στρατηγικών διλημμάτων έρχεται για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς μετά την εκλογή αρχηγού – διλημμάτων, που ανοίγουν ήδη στην πολιτική ατζέντα και αναμένεται να καθορίσουν τις διακομματικές διεργασίες του επόμενου διαστήματος έως τις εκλογές.

Ads

Η καθαρή εντολή που πήρε η Φώφη Γεννηματά στην αναμέτρηση της Κυριακής συνοδεύτηκε και από έναν εξίσου σαφή δεύτερο πόλο, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και με αυτό το δεδομένο, μια από τις πρώτες αναγνώσεις που γίνονται – κυρίως στον χώρο του παλαιού κομματικού συστήματος της Χαριλάου Τρικούπη – είναι ότι απέκτησε και το ΠΑΣΟΚ νέο δελφίνο και εν δυνάμει υποψήφιο αρχηγό στο επόμενο συνέδριό του.

Εως τότε ωστόσο, τα βασικά ζητούμενα για την νέα ηγεσία είναι αφ’ ενός η διασφάλιση της ενότητας και της διεύρυνσης του χώρου και, αφ’ετέρου, η απάντηση στα διλήμματα που έβαλαν ήδη στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ελπίζω η εκλογή της Φώφης Γεννηματά να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας, όπως ήδη γίνεται σε όλη την Ευρώπη», έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το προσκλητήριο συγκλίσεων σε μια νέα, επαναπροσδιορισμένη κεντροαριστερά.

Ads

Είχε προηγηθεί ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, επίσης μέσω twitter, διαμήνυσε: «Θελω να συγχαρώ την Φώφη Γεννηματά για την εκλογή της. Και προσβλέπω παντα σε μια ειλικρινή συνεννόησή μας για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου». Και τα δύο μηνύματα είναι ενδεικτικά των πολιτικών προκλήσεων, τακτικών και προγραμματικών, απέναντι στις οποίες θα βρεθεί η αρχηγός – και το «στράτευμα» – του νέου φορέα της κεντροαριστεράς.

Η ίδια η Φώφη Γεννηματά στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της, επέμεινε μεν στην σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, έθεσε όμως και κάποιες προϋποθέσεις που από ορισμενες πλευρές ερμηνεύονται ως το πρώτο άνοιγμά της για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε συγκεκριμένα, ο λόγος για τον οποίον δεν έχει υπάρξει διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «ο κ. Τσίπρας κυβερνά με μια ακροδεξιά απόφυση», δηλαδή τους ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, έθεσε ως προϋπόθεση για την όποια συναινεση «να αποδεχθεί η κυβέρνηση την πραγματικότητα και να παρουσιάζει αντικειμενικά τα γεγονότα».

Πρόκειται για μια τοποθέτηση που φέρεται να ενόχλησε συγκεκριμένες πλευρές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και δη εκείνη του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς αφήνει ανοιχτό παράθυρο έστω και για υπό όρους διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται όμως για ένα παράθυρο – όπως επισημαίνεται τόσο από κυβερνητικούς παράγοντες, όσο και από στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – που δεν μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά παρά μόνον εάν υπάρξει πραγματικός προγραμματικός διάλογος και συγκλίσεις και, κυρίως, εάν ξεκαθαριστεί το πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο του νέου φορέα.

Εάν αυτό συμβεί, κι εάν οι εξελίξεις των επόμενων μηνών δικαιώσουν την πίστη της Φώφης Γεννηματά στον στόχο για ανασύνθεση της κεντροαστεράς, τότε όσοι γνωρίζουν καλά τις διεργασίες λένε ότι η όποια πιθανή σύγκλιση θα κριθεί εν πρώτοις στο πεδίο της απλής αναλογικής…