Με εκτενείς αναφορές στα ελληνοτουρκικά μετά την πρόσφατη ανυπόστατη, όπως χαρακτήρισε, συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αλλά στη στάση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα Τηλεόραση κατά την περιοδεία του στην Αλεξανδρούπολη.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το δόγμα κατευνασμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ενώ στηλίτευσε την «αδράνεια» της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως εδώ και πέντε μήνες δεν έχει επιμείνει στο θέμα ενεργοποίησης αλλά και επέκτασης των κυρώσεων [που κέρδισε η προηγούμενη κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο] στην Τουρκία για τις «παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ» αλλά «και για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» και κατέληξε ότι «δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εκείνες διεργασίες προκειμένου να αποτραπεί αυτή η στρατηγική της κλιμάκωσης της έντασης».

Επιπλέον δεν απέφυγε να σχολιάσει την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ σχετικά με όσα είπε για τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμα εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το πολύ περιορισμένο μέρισμα που ανακοίνωσε σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές. Τέλος, εκτίμησε πως ανεξαρτήτως τι σχεδιάζει η κυβέρνηση αναφορικά με πιθανές διπλές εκλογές λόγω των αδιεξόδων της, «η απλή αναλογική ήρθε στη χώρα και θα εφαρμοστεί».

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά στη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη εθνικά θέματα και το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε: «ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε της εκλογές αξιοποιώντας την ακραία ρητορική την ιδεοληψία του Σαμαρά. Και στα εθνικά θέματα και στο προσφυγικό».

Ads

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά για «απεμπλοκή» από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και έντασης, το αν η χώρα μας μπορεί να εγγυηθεί ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι κρίσιμο ζήτημα. Και είναι κρίσιμο ζήτημα επειδή βιώνουμε μια περίοδο έντασης και αποσταθεροποίησης με τους ανατολικούς γείτονές μας, με την Τουρκία. Και όχι μόνο. Διότι βλέπουμε να έχει μία κλιμάκωση της έντασης και στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, να έχουμε αυτή την απερίγραπτη μονομερή συμφωνία με τη Λιβύη που παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να έχουμε σήμερα είναι αποσταθεροποίηση και με τους βόρειους γείτονές μας».

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως δεν θα ήταν επιθυμητή μια «πολιτική αποσταθεροποίηση και αδυναμία εφαρμογής μιας συμφωνίας η οποία είναι πατριωτικά επωφελής, ιδίως σήμερα όταν χάρις σε αυτή τη συμφωνία τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας” κι αυτό επειδή μια χώρα, η οποία ήταν μοχλός πίεσης, από την πλευρά της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων, σήμερα είναι φιλική προς την Ελλάδα».

«Σε αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού: «Ο Σαμαράς μπορεί να λέει τα δικά του. Για να θρέψει το κοινό του. Αυτή ήταν η καριέρα του από τότε που ξεκίνησε. Πατριδοκαπηλία ήτανε. Αλλά ξέρετε κάτι; Η ιστορία της χώρας είναι γνωστή σε όλους μας. Όταν οι πατριδοκάπηλοι και οι δήθεν εθνικόφρονες αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και διαχείριση των εθνικών θεμάτων, οδηγούμαστε σε τραγωδίες. Όπως οδηγηθήκαμε και στην Κύπρο. Και αυτοί οι πατριδοκάπηλοι που ξέρουν να κάνουν τα κοκοράκια άλλες φορές , όταν δεν έχουν την ευθύνη, όταν αναλαμβάνουν την ευθύνη είναι οι πιο ενδοτικοί απ’ όλους».

Επιπλέον διερωτήθηκε: «αν στην περίοδο της δικής μου διακυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε αυτό το γεγονός που είχαμε προχθές, δηλαδή τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, η οποία αμφισβητεί, παρανόμως αλλά αμφισβητεί, καίρια κυριαρχικά δικαιώματα, ξέρετε τι θα είχε γίνει σε αυτή τη χώρα;». Και σημείωσε λέγοντας: «Εδώ υποστήκαμε όλη αυτή την κριτική όταν δώσαμε ανάσα και αναπνοή στη χώρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών”. Ενώ πρόσθεσε πως “εδώ που καταργούνται ζωτικά συμφέροντα της χώρας, φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Δεν συνέβη όμως με εμάς στην κυβέρνηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό το σημείο έθεσε το εξής ερώτημα: “είναι τυχαίο που δεν συνέβη με εμάς στην κυβέρνηση;” και απάντησε “δεν είναι τυχαίο”. Αναφέρθηκε, δε, στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Τουρκία, αλλά και τον ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας υπογράμμισε: “Εμείς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, τον διαχειριστήκαμε με σχέδιο, με εθνικό σχεδιασμό, με πολύ μεγάλη προσοχή και καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο και την παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή. Καταφέραμε με μια σειρά τριμερών στρατηγικών σχέσεων, τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας, της Κύπρου με το Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου με την Αίγυπτο, της Ελλάδας, της Κύπρου με την Ιορδανία, να δημιουργήσουμε μια δυναμική στην περιοχή, η οποία έφερνε σε δύσκολη θέση τη γειτονική χώρα την Τουρκία, διότι αναδείκνυε με βάση το Διεθνές Δίκαιο ότι εδώ υπάρχουν συμμαχίες που δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να επιβάλει τους δικούς της όρους”.

Υπενθύμισε τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών, ως εξής: «Όταν η Τουρκία άρχισε να έχει μια συμπεριφορά εξόχως επιθετική και να έχει μια συμπεριφορά παραβατική με πολεμικά πλοία και γεωτρύπανα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, η ελληνική κυβέρνηση τότε, και στην ΕΕ το ‘18 πήρε μια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η οποία ήταν κόλαφος για την Τουρκία, αλλά και προχώρησε το ‘19, στο τελευταίο Συμβούλιο στο οποίο συμμετείχα ως πρωθυπουργός, να πάρουμε μια απόφαση για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας”.

“Είδατε αυτούς τους πέντε μήνες, η διάδοχος της κυβέρνησής μου να αγωνίζεται ποτέ αυτές οι κυρώσεις να εφαρμοστούν;”, αναρωτήθηκε και σχολίασε σχετικά: “εμένα με κατηγορήσανε μάλιστα, όταν μέσα από την ανησυχία μας, τον Ιούνιο, γι’ αυτή την παραβατική συμπεριφορά, συγκάλεσα ένα Σάββατο εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ και μου έκανε κριτική τότε ο Μητσοτάκης γιατί, λέει, καλούν το ΚΥΣΕΑ Σάββατο. Λες και το Σάββατο πρέπει να κάνουμε αργία, να πηγαίνουμε στις παραλίες. Από τότε που εξελέγη μέχρι σήμερα, κανείς δεν ασχολείται”.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί δικής του κυβέρνησης η Ελλάδα ανέπτυσσε στρατηγική ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, “περάσαμε στο δόγμα της αδράνειας και στο δόγμα του κατευνασμού των γειτόνων μας. «Κατευνασμού, γιατί; Γιατί έχουνε την αίσθηση ότι εάν σταματήσουμε να θέτουμε εμείς, φραστικά, την καταδίκη μας γι’ αυτές τις ενέργειες, αν σταματήσουμε εμείς να ενεργούμε προκειμένου να δημιουργήσουμε συμμαχίες, αν δεν τους ενοχλούμε με δυο λόγια, θα είναι πιο διαλλακτικοί στο προσφυγικό και δεν θα φέρνουν περισσότερες ροές», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «αυτή η πολιτική του κατευνασμού είναι πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει. Διπλά να αποτύχει: και σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και σε ότι αφορά το προσφυγικό».

Ασκώντας κριτική στον υπουργό Εξωτερικών ανέφερε: «Δεν γίνεται να θυμάται ο κ. Δένδιας και η κυβέρνησης την ΑΟΖ με την Αίγυπτο μετά την υπογραφή αυτής της ανυπόστατης συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης. Δηλαδή πέντε μήνες τώρα γιατί δεν το θυμήθηκε;” Στο ίδιο πλαίσιο άσκησε επίσης κριτική για τις ενέργειές του και στον κ. Μητσοτάκη: “Γιατί όταν ήτανε στο Κάιρο μαζί με τον Αναστασιάδη και τον Σίσι δεν το θυμήθηκε αυτό και έσπευσε τώρα να το θυμηθεί; Ένα είναι αυτό. Δεύτερον. Πήγε στην Ιταλία λίγο πριν ανακοινωθεί αυτή η εξέλιξη. Για να συναντήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό. Γνωρίζετε ή αν δεν το γνωρίζετε να σας το πω, ότι η Ιταλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει μέγιστη επιρροή στην κυβέρνηση της Λιβύης. Και χρηματοδότηση, και συνεργασία, για να αποτραπούν οι προσφυγικές ροές προς την Ιταλία. Τι κατέκτησε η Ελλάδα από αυτή τη συνάντηση, ώστε λίγες ημέρες μετά να έχουμε την ανακοίνωση αυτής της ανυπόστατης συμφωνίας; Και βεβαίως το κρισιμότερο όλων, είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως “η Τουρκία δεν θα σταματήσει να έχει αυτή τη στρατηγική”, και άρα εξέφρασε την άποψη ότι “η χώρα θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ζητήσει τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτό. Θα πρέπει, όμως, να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους και κυρίως θα πρέπει να ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή, όχι στην Τουρκία πια, αλλά στη Λιβύη, να δράσουν ώστε να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την ανυπόστατη νομικά συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, διότι θεωρεί ότι ένα νησί όπως η Κρήτη, ένα πολύ μεγάλο δηλαδή νησί, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεν έχει δικαίωμα σε ΑΟΖ. Αυτό είναι πρωτοφανές”.

Ως εκ τούτου επανέλαβε τα εξής: “Νομίζω αυτή θα πρέπει να είναι η απάντησή μας, όχι η πολιτική του κατευνασμού, όχι αυτή η πρωτοφανής έλλειψη στρατηγικής, όχι η πολιτική της αδράνειας και της παρακολούθησης των γεγονότων πίσω από τη σκιά των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων”.

Κληθείς να σχολιάσει τις “ανησυχίες” που εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε: “o κ. Σαμαράς δεν ανήκει σε αυτούς που έχουν ανησυχία, είναι επαγγελματίας πατριδοκάπηλος. Κάνει καριέρα ανησυχώντας στα εθνικά θέματα”. Συμπλήρωσε, δε: “Ο κ. Σαμαράς λέει τα δικά του. Λέει ότι πρέπει να επιμείνουμε στη μη εφαρμογή της. Αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς είναι ολέθριο για τη χώρα. Και λέω ότι είναι ολέθριο επειδή θα δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης και στον Βορρά”. Σε αυτό το σημείο κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί καθαρά σε όσα ανέφερε ο κ. Σαμαράς, γιατί όπως είπε στα θέματα αυτά δεν μπορείς να πατάς σε δύο βάρκες.

Ερωτηθείς για το αν άφησε ναρκοθετημένη γη όπως είπε ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι “αυτό μόνο ο Σαμαράς είχε το θράσος να το πει, δεν τόλμησε να το πει κανένας άλλος, ούτε ο κ. Μητσοτάκης το είπε, ούτε κανένας”. Ακόμα σχολίασε λέγοντας για τον πρώην πρωθυπουργό ότι “γυρίζει ο εγκληματίας στον τόπο του εγκλήματος, επειδή αυτός άφησε και ναρκοθετημένη και καμμένη γη και παγίδα χρεωκοπίας”.

Κληθείς να απαντήσει για την κοινωνική πολιτική του κ. Μητσοτάκη είπε: “Αν δείτε από τις βασικές επιλογές που έχει κάνει μετά τις εκλογές, η στόχευση είναι όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, όποιος θα δημιουργηθεί, όποιον είχαμε εμείς δημιουργήσει στο προηγούμενο διάστημα δηλαδή, να δίδεται στοχευμένα, όχι δυστυχώς στη μεσαία τάξη για την οποία πολύς λόγος έγινε προεκλογικά. Αλλά να δίνεται σε κάποιους προνομιούχους.”, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι θα δοθεί μέρισμα σε 200.000 δικαιούχους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέκρουσε πως η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει “ψίχουλα”, όταν αποφάσισε να μοιράσει το μέρισμα πέρυσι σε 3.700.000 δικαιούχους, ή πρόπερσι σε 3.500.000 δικαιούχους. “Μας έλεγε ότι δίνουμε ψίχουλα και ότι θα έρθει να αλλάξει αυτή την τακτική και τώρα πανηγυρίζει που δίνει σε 200.000; Ωραία είναι η επικοινωνία, αλλά η επικοινωνία έχει ένα όριο, όσο και αν υποστηρίζεται από δελτία ειδήσεων των 8 που λιβανίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ την κυβέρνηση και επαναλαμβάνουνε μια προπαγανδιστική πολιτική”.

“Η μεσαία τάξη περιμένει ελαφρύνεις. Δεν θα τις δει όμως”, είπε και θύμισε την επιβάρυνση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στο νέο ασφαλιστικό.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διπλών εκλογών είπε: «Αυτή η τοποθέτηση έχει δύο πλευρές. Η μία πλευρά έχει να κάνει με το ότι για πρώτη φορά βλέπουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει εκλεγεί τέσσερις μήνες πριν να ανοίγει θέμα πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Και έχει ενδιαφέρον αυτό, το γιατί θέλει να το κάνει. Εμείς λέμε ότι αν το σκέφτεται αυτό είναι καλοδεχούμενο, διότι θα μας φέρει πιο κοντά στην αναμέτρηση εκείνη που θα έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε την εκλογική μάχη».

Εκτίμησε ότι αυτό το κάνουν στην κυβέρνηση επειδή «όχι προφανώς επειδή δεν έχουνε κάτι άλλο να ασχοληθούνε και σκέφτονται τις εκλογές, ούτε επειδή πιστεύουνε ότι οι δημοσκοπήσεις τώρα τους δίνουν μια δυναμική ότι προηγούνται. Αυτό για το οποίο πιστεύω ότι το κάνουνε είναι ότι ότι ξέρουνε τις μεγάλες αντιφάσεις τις οποίες έχουνε. Έχουνε να διαχειριστούν τεράστια προβλήματα, έχουν χειριστεί μια επικοινωνιακή φούσκα, και η επικοινωνιακή φούσκα κάποιες στιγμή θα σκάσει».

Εκτίμησε πως «κάποια στιγμή οι προσδοκίες της μεσαίας τάξης θα διαψευστούν, κάποια στιγμή οι αντιφάσεις στο εσωτερικό του κόμματός τους για τη διαχείριση του προσφυγικού και των κρίσιμων εθνικών θεμάτων θα οξυνθούν και ενδεχομένως να θέλουν να προλάβουν αυτή τη στιγμή με μία εκλογική αναμέτρηση. Καλοδεχούμενη».

Και πρόσθεσε: «Αλλά, όταν μιλάνε για διπλές κάλπες ας το ξανασκεφτούν. Δεν θα έχουμε διπλές κάλπες. Η εκλογική αναμέτρηση των επόμενων εθνικών εκλογών, όποτε και αν αυτή γίνει είτε πρόωρα είτε στην ώρα της, θα είναι εκλογική αναμέτρηση που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η απλή και ανόθευτη αναλογική. Όπου η κάθε ψήφος του πολίτη, όπου και αν αυτή πηγαίνει, θα έχει ισοτιμία. Και όπου δεν θα υπάρχει χαμένη ψήφος μ’ αυτή την έννοια. Αυτό το εκλογικό σύστημα θα διαμορφώσει συσχετισμούς στο κοινοβούλιο που θα αναλογούν στις απόψεις, στις αντιλήψεις και στην επιλογή των πολιτών. Εγώ λοιπόν πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα από αυτή την εκλογική διαδικασία της απλής αναλογικής θα προκύψει την επόμενη ημέρα κυβέρνηση. Θα προκύψει την επόμενη ημέρα προοδευτική κυβέρνηση. Θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας – δεν είναι κακό αυτό. Οι πολίτες το προτιμούνε κατά την άποψή μου. Δεν προτιμούνε την αλαζονεία των μονοκομματικών κυβερνήσεων».

Έτσι σε αυτό το σημείο ανέφερε: «Μην ονειρεύονται διπλές εκλογές. Η απλή αναλογική ήρθε στη χώρα και θα εφαρμοστεί. Και θα μείνει. Δεν θα αλλάξει. Ακούστε το αυτό που σας λέω».

Ακόμα εκτίμησε: «Ο κ. Μητσοτάκης καταλαβαίνει ότι με την πολιτική που ακολουθεί και με τα εσωτερικά του προβλήματα δεν έχει μεγάλες πιθανότητες, το κόμμα του και ο ίδιος, να είναι στην επόμενη κυβερνητική λύση που θα προκύψει από την απλή αναλογική. Αν όμως κάνει σχεδιασμούς επί χάρτου να ξέρει ότι αυτοί οι σχεδιασμοί είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν γιατί, επαναλαμβάνω, όποιος πιστεύει ότι σκάβει το λάκκο του πολιτικού του αντιπάλου με τερτίπια και εκλογικά τεχνάσματα, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος».

Αναφορικά στο προσφυγικό ανέφερε ότι «όχι μόνο δεν τα κάναμε θάλασσα όπως βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα», αλλά “καταφέραμε η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς, σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, σημείο αναφοράς σε παγκόσμια κλίμακα. Και να αναδείξουμε και το στοιχείο της ανθρωπιάς και το στοιχείο της φιλοξενίας”. Έτσι σημείωσε: «Βρέθηκε μία λύση η οποία ήταν η καλύτερη δυνατή στην υπάρχουσα στιγμή. Ανέφερε ακόμα: Όταν τους τσουβαλιάζει όλους και τους βάζεις σε συνθήκες κράτησης τότε το σήμα που δίνεις είναι ότι είσαι σε μια χώρα που δεν σέβεσαι το Διεθνές Δίκαιο».

Εκτίμησε πως η Ελλάδα ήταν και παραμένει η πιο ασφαλής χώρα στην Ευρώπη, εξηγώντας πως «αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο που διαχειρίζεται κρίσιμα ζητήματα, διότι η Ελλάδα ήταν πάντοτε μια χώρα συνώνυμο της αλληλεγγύης, συνώνυμο της Δημοκρατίας, δεν ήταν η Ελλάδα συνώνυμο της τιμωρίας των αδύναμων ανθρώπων».

Τέλος αναφορικά με το άνοιγμα που επιχειρείται στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι τη δημοκρατία να τη μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα και όχι σε μειονέκτημα. Η πλειοψηφία να είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία προς τα εμπρός. Πάντοτε αυτό συμβαίνει. Αυτή την ώρα, λοιπόν, είναι πλειοψηφικό αίτημα της κοινωνίας και του κόσμου της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κόσμους δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει μπροστά και να ανοίξει τις πόρτες του».