«Η αξιολόγηση θα κλείσει, και θα κλείσει θετικά όσο κι αν το απεύχεται η ΝΔ» είπε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε υψηλούς τόνους τόσο στο ΔΝΤ, το οποίο κατηγόρησε ότι παίζει παιχνίδια, όσο και στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, από την οποία ζήτησε να βάλει φρένο στην επιθετικότητα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Ads

«Έχουμε μπροστά μας μια αξιολόγηση που δεν είναι από μόνη της δύσκολη. Την κάνει δύσκολη η διαρκής διαφωνία ανάμεσα στους πιστωτές μας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει οτιδήποτε στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά «όχι πράγματα που είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας και από το πλαίσιο της λογικής».

«Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι «παίζει ένα διαρκές παιχνίδι πόκερ κωλυσιεργώντας», ενώ έκανε λόγο για στελέχη του Ταμείου που «παίζουν προσωπικά παιχνίδια». «Το ΔΝΤ έχοντας χάσει κάθε επιστημονική αξιοπιστία από την 7χρονη παραμονή του στην Ελλάδα από τις λάθος συνταγές του και τις λαθεμένες προβλέψεις βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα χωρίς γενναία απομείωση του χρέους. Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι ενώ κατανοούν ότι η απομείωση του χρέους είναι αυτονόητη, αρνούνται να το αποφασίσουν πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη καθώς φοβούνται την ακροδεξιά», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «στενόμυαλη» την παραπάνω λογική, καθώς, όπως τόνισε, «όσο η Ευρώπη παραμένει άβουλη τόσο οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού θα ενισχύονται και θα ανεβαίνει η ακροδεξιά». Προειδοποίησε στη συνέχεια ότι «όποιοι παίζουν παιχνίδια για Ευρωζώνη δυο ταχυτήτων, για διασπάσεις και διαιρέσεις παίζουν με τη φωτιά». Στο σημείο αυτό μάλιστα, απευθυνόμενος στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την κάλεσε «να αποθαρρύνει τον κ. Σόιμπλε από τη διαρκή επιθετικότητα κατά της Ελλάδας».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στη συνέχεια ότι όσο «κι αν το απεύχονται ορισμένοι, η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς και σε ζητήματα αρχών».

Ads

Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ήρθε σε επαφή μαζί του, ούτε ζήτησε ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι «να πέσει η κυβέρνηση για να έρθουν αυτοί στα πράγματα».

Αναφερόμενος στο ταξίδι που θα κάνει στη Γερμανία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στη Γερμανία. Δεν ξέρω τι θα πει, αλλά δεν θα αναφέρει το ζήτημα της έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου». 

«Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που μας εγκαλούν για καθυστερήσεις. Για να πάρει την εξουσία δεν αρκεί να γίνει αρεστός στον κ. Σόιμπλε, αλλά στον ελληνικό λαό και αυτό δεν θα το καταφέρει», πρόσθεσε.