Για πελατειακή αντίληψη κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χρεώνοντάς της πως με την αξιολόγηση ενδιαφέρεται μόνο να αναπαράξει και να διευρύνει «ένα κομματικό και πελατειακό Δημόσιο το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες». Επιπλέον υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση η αξιολόγηση είναι ένα όχημα «εκδίωξης από το δημόσιο τομέα όσων δημόσιων λειτουργών δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις και δεν πειθαρχούν στη στενή παλαιοκομματική αντίληψη της υπηρέτησης της μνημονιακής πολιτικής».
 

Ads

«Στην πραγματικότητα, κάποτε οι “μαυρογιαλούροι” έταζαν προσλήψεις και ρουσφέτια για να ενταχθούν κάποιοι στο δημόσιο τομέα. Σήμερα, τάζουν ρουσφέτια για να μην βγουν κάποιοι από το δημόσιο τομέα. Και, ταυτόχρονα, η πελατειακή αντίληψη θα συνεχίζει και για εντάξεις και ρουσφέτια από το παράθυρο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η τεράστια ανεργία και δεν αντιμετωπίζεται μέσα από τη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών και μέσα από ένα μη αξιοκρατικό κράτος».
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε και στις συζητήσεις για περιορισμό των απεργιών, λέγοντας ότι το θέμα βρίσκει το ΣΥΡΙΖΑ «απέναντι». «Το ιερό δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Καμία εκτελεστική ή δικαστική εξουσία δεν δικαιούται να καταστρατηγήσει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας» υπογράμμισε και σημείωσε ότι θα υπάρξει ευρύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο για τη διεκδίκηση του δικαιώματος της απεργίας.