«Η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή δεν θα υπάρξει», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο του Transform Europe στη Φλωρεντία με θέμα «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία». Όπως υπογράμμισε η Αριστερά μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη. «Σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.  Από τώρα, επιδιώκουμε τη συνεργασία κυβερνήσεων, αλλά και πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ξεκινώντας από τον ευρωπαϊκό Νότο».  Σε αυτό το πλαίσιο προέτρεψε και τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις σε μια ριζοσπαστική προσαρμογή με εγκατάλειψη του νεοφιλελευθερισμού. «Το ευχόμαστε, αν και δεν ανήκουμε στο χώρο, γιατί η αλλαγή στην Ευρώπη χρειάζεται ευρύτατες συμμαχιες», είπε. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε κατά την ομιλία του πως «σήμερα προσαρμογή είναι η ριζοσπαστικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση είναι η μετουσίωση σε πολιτικό πρόγραμμα των αντιστάσεων και των αιτημάτων της προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας ενάντια στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα». Αυτή η πλειοψηφία όπως είπε είναι που δυνάμωσε τον ΣΥΡΙΖΑ, «τόσο ώστε να απέχει σήμερα μόλις ένα μικρό βήμα από τη διακυβέρνηση της χώρας». Αναφέροντας επιπλέον τα παραδείγματα του Podemos στην Ισπανία, του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία και τις μαζικές διαδηλώσεις στην Ιταλία, υπογράμμισε πως «η κοινωνία έχει δύναμη και δυναμική».

«Με τις αντιστάσεις της αναδεικνύει τα πραγματικά διακυβεύματα και παράγει πολιτικά αποτελέσματα, με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο.  Φέρνει στο προσκήνιο τη μοναδική εναλλακτική κυβερνητική λύση στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Με αφετηρία τις χώρες της κρίσης και των Μνημονίων, φέρνει στο προσκήνιο σε όλη την Ευρώπη μια νέα, προγραμματικά ανανεωμένη, ριζοσπαστική, αλλά και ρεαλιστική Αριστερά» Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «η νέα ριζοσπαστική Αριστερά μετατρέπεται σε εμβρυουλκό της κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής», σημειώνοντας πως «η σημερινή σοσιαλδημοκρατία, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στον ιστορικό της ρόλο, αλλά υποβαστάζει το νεοφιλελευθερισμό.  Δηλαδή, την ιδεολογία της λιτότητας και της στασιμότητας, που πνίγει την Ευρώπη».

«Το δίλημμα προοπτικής για την Ευρώπη έχει ήδη λάβει διαστάσεις υπαρξιακές: Η Ευρώπη είτε θα είναι δημοκρατική και κοινωνική είτε θα πάψει να υπάρχει.  Είναι όμως ταυτόχρονα ένα δίλημμα ζωής και για την ίδια την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία:  Ή θα αλλάξει ή θα  αφομειωθεί απο τη νεοφιλελεύθερη κεντροδεξιά, στη προοπτική ενος άγονου και αλληλοσυμπληρωματικού διπολισμού. Αντίστοιχου του Αμερικάνικου μοντέλου Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Χωρίς όμως την αντίστοιχη εκπροσώπηση των κοινωνικών  συμφερόντων των μεσαίων στρωμάτων και της εργατικής τάξης. Και όταν μια ιστορική πολιτική δύναμη, πάψει να εκπροσωπεί τα κοινωνικά συμφέροντα που ιστορικά εκπροσώπησε, τότε αργά ή γρήγορα αντικαθίσταται από τις δυνάμεις που μπορούν να τα εκπροσωπήσουν αυθεντικά. Γιατί η πολιτική όπως και η φύση απεχθάνεται τα κενά», είπε και συνέχισε:   

Ads

«Η επικείμενη ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για το συνολικό, πολιτικό αναπροσανατολισμό των προοδευτικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό Νότο.  Η  ακίνητη Ευρώπη της τρόικας και των Μνημονίων σύντομα θα μετακινηθεί σε πιο προοδευτική κατεύθυνση. Σ’ αυτή την προσπάθεια η συσπείρωση για την «Άλλη Ευρώπη», μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Γιατί η νέα Ευρώπαική Αριστερά αποτελεί τη μόνη αντίρροπη δύναμη στο μερκελισμό.  Το πραγματικό αντίπαλο δέος στη σκοτεινή Ευρώπη της λιτότητας και των φαντασμάτων της: Της άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς, του νεοναζισμού, της βίας, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού».

«Εμείς μπορούμε ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη και θα την αλλάξουμε.  Μπορούμε και θα μετακινήσουμε σε  προοδευτική κατεύθυνση την ακίνητη Ευρώπη της τρόικας και των Μνημονίων. Στην κατεύθυνση αυτή, επιθυμούμε τη ριζοσπαστική προσαρμογή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στη νέα κοινωνική πραγματικότητα που διαμόρφωσε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης.  Ανακτώντας τα πιο προοδευτικά και ριζοσπαστικά στοιχεία από το μεταπολεμικό της παρελθόν. Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, αν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία μπορεί να αλλάξει, εγκαταλείποντας το νεοφιλελευθερισμό.  Εμείς, αν και δεν ανήκουμε σ’ αυτήν την παράδοση, το ευχόμαστε.  Γιατί η αλλαγή στην Ευρώπη χρειάζεται ευρύτατες συμμαχίες».

«Ο νεοφιλελευθερισμός και η λιτότητα έχουν εξαντλήσει την Ευρώπη Την έχουν οδηγήσει σε οριακό σημείο κρίσιμων επιλογών. Η πρώτη επιλογή είναι να συνεχίσει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. Η σημερινή Ελλάδα με την παταγώδη κατάρευση του προγράμματος του μνημονίου, συνοψίζει την απόλυτη αποτυχία της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής της «εσωτερικής υποτίμησης» (…) Η πολιτική των Μνημονίων γέννησε έναν ιδιόμορφο τρίτο κόσμο των ανισοτήτων, της φτώχειας και των αποκλεισμών. Απέτυχε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Προκάλεσε μια πρωτοφανή κοινωνική κρίση. Αν λοιπόν από κάτι σήμερα η Ευρώπη κινδυνεύει δεν είναι απο την άνοδο των νέων αριστερών δυνάμεων που επιθυμούν να διακόψουν τα αποτυχημένα προγράμματα της λιτότητας. Η Ευρώπη κινδυνεύει από τη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας», ανέφερε.

Ως εναλλακτικό δρόμο, που θα βγάλει την Ευρώπη από αυτό το αδιέξοδο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θα πρέπει η Ευρώπη να πορευτεί με ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, οικολογική εγρήγορση. Όπως είπε, σε αυτό το πλαίσιο εγγράφονται και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:
Άμεσος τερματισμός της λιτότητας, έτσι ώστε να απενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ανατροφοδότησης της ύφεσης και της υπερχρέωσης. Γιατί ακόμα και αν μειώναμε την ονομαστική αξία του χρέους στο ελάχιστο, εάν συνεχίζαμε τη λιτότητα, το πρόβλημα του υψηλού δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ θα επανεμφανιζόταν.
«Ευρωπαϊκή Διάκεψη για το Χρέος» για την οργανωμένη αναδιάρθρωση των χρεών της Ευρωζώνης, κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το Χρέος.
Η Γερμανία δεν έχει ούτε το ηθικό ούτε το ιστορικό δικαίωμα να αρνείται σήμερα στην Ευρώπη αυτό που η Ευρώπη με γενναιοδωρία και ενόραση της προσέφερε το 1953.
«Ευρωπαϊκό New Deal», με αυτοτελή και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με άμεσες, δημόσιες επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές. Την υγεία και την παιδεία. Τα μεταφορικά δίκτυα και τις νέες τεχνολογίες. Την έρευνα και την ανάπτυξη. 

«Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο κατώφλι μιας ιστορικής πολιτικής αλλαγής.  Σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.  Σ’ αυτό το πλαίσιο, από τώρα, επιδιώκουμε τη συνεργασία κυβερνήσεων, αλλά και πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ξεκινώντας από τον ευρωπαϊκό Νότο. Μια τέτοια συνεργασία θα αξιοποιήσει τη θετική δυναμική η οποία θα αναπτυχθεί με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.  Η ιστορική τομή στην Ευρώπη, με Κυβέρνηση Αριστεράς στην Ελλάδα, θα ξεσηκώσει έναν άνεμο ελπίδας και ανατροπής σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο.  Θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις της προόδου και της κοινωνικής συνοχής σε όλη την Ευρώπη. Άλλωστε η αλλαγή πορείας για την Ευρώπη αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα. Η εξελισόμενη μετάσταση της κρίσης από την περιφέρεια της Ευρωζώνης στον πυρήνα της απαιτεί συλλογικές και ριζοσπαστικές λύσεις. Αν εργαστούμε μαζί, μπορούμε να μετατοπίσουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη  σε προοδευτική κατεύθυνση, προς όφελος των λαών της», κατέληξε.

Παρακολουθήστε ζωντανά το συνέδριο όπως μεταδίδεται μέσω του UStream: