«Η δομική αλλαγή σε σχέση με λίγους μήνες πριν είναι ότι η χώρα τελείωσε το πρόγραμμα προσαρμογής, βγήκε από τα μνημόνια, έγινε ξανά μια κανονική χώρα, με περιορισμούς βεβαίως που προβλέπονται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και με ιδιαίτερες συνθήκες συνεννόησης με την Κομισιόν και τους θεσμούς, που προβλέπονται για όλες τις χώρες που έχουν φύγει από προγράμματα προσαρμογής».

Ads

Αυτά τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία του Euronews και την Έφη Κουτσοκώστα, η οποία θα προβληθεί ολόκληρη το βράδυ της Πέμπτης στις 22:40. Ο πρωθυπουργός σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας και οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2019».

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις συντάξεις, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως «ίσως το πιο σημαντικό που έχει αλλάξει, είναι ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνονται οι στόχοι».

Υπογραμμίζει ότι «εμείς έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στο βαθμό που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται και τα στατιστικά στοιχεία δείξουν ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα καταθέσουμε όπως προβλέπεται τον προϋπολογισμό του 2019 στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαια, κατά την άποψή μου, ότι αυτό που θα επικρατήσει είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και την κοινωνική πλειοψηφία».

Ads

«Και ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας», υπογράμμισε, «είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική, που μειώνουν τη ζήτηση και την κατανάλωση και σπρώχνουν την οικονομία ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης από το οποίο μόλις τώρα ξεφύγαμε».

«Είμαι λοιπόν αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ερωτηθείς αν μπορεί να πει καθαρά ότι εφόσον πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους δεν θα κοπούν οι συντάξεις, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Το λέω καθαρά, αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι».

«Αν δεν τους πιάνουμε;», ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, για να απαντήσει πως «αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε».

«Αυτό είναι υποχρέωσή μας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «όταν μια χώρα έχει υποχρεώσεις, όπως και ένα νοικοκυριό έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις».

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα χρεοκοπημένη, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει 180% του ΑΕΠ χρέος και πως «αυτό που καταφέραμε εμείς, είναι να καταστήσουμε βιώσιμη την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους».

Για τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ήταν ξεκάθαρος στη Θεσσαλονίκη. «Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την 4ετίας και μάλιστα εξήγησα το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη, στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες -εγώ δεν θα πως εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους – δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας».

«Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα: Στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας και οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2019». «Δεν αποτελεί στόχο, ούτε στρατηγική, ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές», σημείωσε, ερωτηθείς αν αποκλείει το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο.

Για την τραγωδία στο Μάτι

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για τις φωτιές στο Μάτι, αν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει «συγγνώμη» από τους ανθρώπους που βίωσαν την τραγωδία. «Συγγνώμη ζήτησα έμπρακτα και όχι επικοινωνιακά, όχι για να αντιμετωπίσω με επικοινωνιακό τρόπο την τραγωδία, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων και όχι μονάχα της δικής μου», τόνισε.

Διότι, πρόσθεσε μεταξύ άλλων, μια από τις βασικές αιτίες αυτής της τραγωδίας και μεγάλο μέρος των ευθυνών και των αιτιών «έχει να κάνει με το πώς οικοδομήθηκαν αυτές οι περιοχές, το πώς δεν είχαν οι πολίτες πρόσβαση να βγουν στην ακτή, το πώς εγκλωβίστηκαν εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης και των παρανομιών που είναι κοινή ομολογία ότι δεν είναι ευθύνη της δικής μου κυβέρνησης».

«Ωστόσο παρόλα αυτά ανέλαβα πλήρως την πολιτική ευθύνη και σε ό, τι μας αναλογεί αναλάβαμε πλήρως και μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια καθημερινής μάχης για την αποκατάσταση, την επούλωση των πληγών -τους ανθρώπους που χάθηκαν δεν μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω – αυτών που έμειναν, της περιοχής, ώστε το Μάτι να αναγεννηθεί στον πιο γρήγορο δυνατό χρόνο.