Η Ελλάδα θέλει να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό κενό των επόμενων εβδομάδων μέσω της έκδοσης έντοκων γραμματίων του δημοσίου, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό DER SPIEGEL. Προειδοποίησε πως σε περίπτωση που η ΕΚΤ δεν συμφωνήσει με αυτό το σχέδιο, «θα επιστρέψουμε στο θρίλερ που είδαμε πριν τις 20 Φεβρουαρίου». Αυτό, εκτιμά ο κ. Τσίπρας, θα αποτελούσε πολιτική απόφαση «η οποία δεν μπορεί να ληφθεί από τεχνοκράτες» και πρόσθεσε πως «η ΕΚΤ εξακολουθεί να κρατά το σκοινί που είναι τυλιγμένο γύρω από το λαιμό μας».

Ads

Αποκλείει το ενδεχόμενο του Grexit, επειδή «αγαπάει την Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως η Ευρωζώνη είναι σαν ένα πουλόβερ «το ξήλωμα του οποίου, έτσι και ξεκινήσει είναι αδύνατο να διακοπεί».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις έξι μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν τη Δευτέρα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες απο την κυβέρνησή του: «Πρώτον: την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη, μέσω της οποία θα παρέχονται οι υπηρεσίες του δημοσίου». Η κάρτα αυτή θα εξασφαλίσει τόσο την παροχή τροφίμων αλλά και την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Επιπλέον ανέφερε, την αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση, τη δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις, την εγκατάσταση ενός ανεξάρτητου φορολογικού συμβουλίου και την ίδρυση μιας Task Force φορολογικού ελέγχου, τα στελέχη της οποίας θα ανανεώνονται κάθε δύο μήνες προκειμένου να αποκλειστούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Ads

Σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κύριος Τσίπρας ζήτησε από τον κύριο Βαρουφάκη να δείξει περισσότερη συγκράτηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε: «Ζήτησα από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά, όχι μόνο από τον κύριο Βαρουφάκη».