Απαντώντας στις επικρίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απόφαση του Μάριο Ντράγκι για συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος της ΕΚΤ.

Ads

«Η ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι δεν αποτελεί μόνο ουσιώδη ανακούφιση των τραπεζών, αλλά την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης που έρχεται, θέλετε δεν θέλετε, χωρίς νέα μέτρα όπως επιδιώκει το ΔΝΤ», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και προςθεσε:

«Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μάλλον θα σας αναγκάσει να λέτε το παραμύθι της κατάρρευσης της οικονομίας χωρίς δράκο. Ανακοίνωσε την συμμετοχή των τραπεζών στην πιστωτική χαλάρωση. Δεν έχει δράκο πια το παραμύθι σας». 

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ για την κάλυψη που παρέχει στην υπόθεση Παπασταύρου και την απόπειρά του να τη συσχετίσει με τις υποθέσεις του Σταθάκη και Φλαμπουράρη. «Η Επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, στην οποία δεν συμμετέχουν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δικαστικοί και στελέχη της ΝΔ, και για Σταθάκη και για Φλαμπουράρη έβαλε και τις δύο αποφάσεις στο αρχείο με σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις: 6 – 1. Επιχειρείτε συμψηφισμό μίας καθαρής υπόθεσης απέναντι στην αθλιότητα της φοροδιαφυγής, της SIEMENS, των θαλασσοδανείων; Αυτές τις ιστορίες θα τις αναδείξουμε όσες μηνύσεις και αν κάνετε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: 

Ads

«Υπερασπίζεστε τον Παπασταύρου και ισχυρίζεστε ότι του στερούμε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Γλώσσα λανθάνουσα, όμως. Είπατε για συμμετοχή του Παπασταύρου στη λίστα των φοροφυγάδων. Τον κάψατε τον άνθρωπο», υπογράμμισε. 

Παράλληλα χαρακτήρισε τον Κυρ. Μητσοτάκη ως «κακό συνήγορο του ΔΝΤ. Δεν χρειάζεται το ΔΝΤ συνηγόρους, ότι θέλει τα λέει δημόσια» και επανέλαβε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «υπερασπίζεται το ΔΝΤ εκεί που δεν χρειάζεται, στην απόφασή του για νέα μέτρα».

Για την αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα θα φύγει από την εξουσία, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: «ξέρετε ότι το αργά από το γρήγορα έχει μία διαφορά. Είστε γόνος μίας οικογένειας που τιμώ. Ο πατέρας σας περίμενε από το 1965 ως το 1990 να γίνει πρωθυπουργός, εσείς με αυτά που λέτε δεν ξέρω αν θα γίνετε».

Αναφερόμενος στο θέμα Πολάκη ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βάλουν τρία μέτρα κάτω από τη γη το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αλλά δεν θα καταφέρουν να το θάψουν ούτε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ούτε την SIEMENS, ούτε τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων».

Για το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «συγκρίνετε τα δάνεια της ΝΔ με τα δάνεια ενός κόμματος που είχε 3% και πήρε δάνεια με υποθήκη το κτίριο των γραφείων του κόμματος. Εσείς ποια υποθήκη είχατε βάλει; Συγκρίνετε ένα δανεισμό 200 εκατ. με ένα δανεισμό 8 εκατ. με υποθήκη και εγγυήσεις».

Και παράλληλα ρώτησε: «εξυπηρετούνται τα δάνειά σας; Πόσα χρόνια θα κάνετε για να τα αποπληρώσετε; Θα κάνετε πάνω από 80 χρόνια». «Ελάτε να βάλουμε ορκωτούς λογιστές στα ταμεία σας και τα ταμεία μας. Να μας βγάλετε όμως και τα τιμολόγια του Μαυρίκου», είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός.