«Η ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη δεν αποτελεί εχθρό του συστήματος, αλλά οργανικό μέρος του κατεστημένου με το οποίο συνεργάζεται στενά», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Παλέρμο της Ιταλίας. Μία ακόμη απόδειξη είναι «οι χτεσινές αποκαλύψεις στην Ελλάδα που βγήκαν στο φως οι στενές μυστικές σχέσεις κυβέρνησης Σαμαρά με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής», τόνισε. 

Ads

 
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του, στο πλαίσιο της περιοδείας για την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «η ακροδεξιά είναι το μακρύ χέρι του νεοφιλελευθερισμού». «Δεν αντιπαρατίθενται με το σύστημα που γεννά την αδικία, αλλά αντιπαρατίθενται με τους μετανάστες. Για αυτό αντισυστημική ψήφος δεν είναι εκείνη που ενισχύει τις εφεδρείες του συστήματος, αλλά εκείνη που τις αποδυναμώνει», ανέφερε.
 
«Γι αυτό αντισυστημική δεν είναι η ψήφος στην οπισθοδρόμηση των εθνικισμών και των αντιπαραθέσεων, είναι η ψήφος στην ελπίδα για τη δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη», επισήμανε.
 
Για το ευρωψηφοδέλτιο στην Ιταλία «Άλλη Ευρώπη» για την υποψηφιότητα Τσίπρα, που υποστηρίζει η ιταλική Αριστερά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως συμμετέχουν δυνάμεις που εκπροσωπούν την Ευρώπη της εργασίας και του πολιτισμού, ενώ «οι αντίπαλοί μας, οι συντηρητικοί, οι φιλελεύθεροι και η προσεταιρισμένη στο νεοφιλελευθερισμό ηγεσία της σοσιαλδημοκρατίας, εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εγχώριων οικονομικών ολιγαρχιών των χωρών της Ευρώπης».
 
«Η ψήφος στην “Αλλη Ευρώπη”, η ψήφος στην Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι αποτελεσματική ψήφος εξουσίας» τόνισε. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας «θα είναι η απάντηση του λαού μας στο κοινωνικό έγκλημα της λιτότητας που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα κερδίσει η Αριστερά και η νίκη αυτή θα δείξει το δρόμο σε όλη την Ευρώπη».

 

Επιστολή για την καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο

Ads

Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας, ως υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν, απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στους προέδρους της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο, του Ευρωκοινοβουλίου Χ. Β. Ρόμπεϊ και στην επικεφαλής της εξωτερικής διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του για την επικείμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα στην περιοχή της Μεσογείου.

«Η επιχείρηση μεθοδεύεται με αδιαφανείς διαδικασίες, αφού χαρακτηρίζεται ως στρατιωτική, που συντονίζεται από τον ΟΗΕ και εποπτεύεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει «η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από τον ΟΗΕ και τον OPCW, για την τοποθεσία και για τις ακριβείς μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, έχει εύλογα δημιουργήσει τεράστια ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει στην επιστολή πως «ενδεχόμενο λάθος ή απρόβλεπτο παράγοντα θα μπορούσε να μετατρέψει την περιοχή σε νεκροταφείο επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων». «Ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, το θαλάσσιο οικοσύστημα, την αλιεία, τον Τουρισμό και μια σειρά άλλες παραγωγικές δραστηριότητες ολόκληρης της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής είναι τεράστια και οι μέχρι τώρα εγγυήσεις που δίνονται είναι ανεπαρκείς», αναφέρει.

Επικαλούμενος διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της Μεσογείου και τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου, αλλά και τις αποφάσεις για το σύνολο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ε.Ε. καλεί την Κομισιόν να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να ματαιώσει τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, αλλά και να ανακαλέσει τη χρηματοδότηση της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο.

Τέλος ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει πιέσεις προς τον ΟΗΕ, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό της επιχειρήσεως ως στρατιωτικής και τη μετατροπή της σε ειρηνευτική επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, εκτός της Μεσογείου και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες.