Σε πολύ καλό – έως και εμφανώς θερμό, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες – κλίμα, έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Ρίγα.

Ads

Πηγές του Μαξίμου αμέσως μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, επεσήμαναν την ανάγκη για επίδειξη «ρεαλισμού και συνευθύνης» – ένα μήνυμα, που έχει σαφείς αποδέκτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στους θεσμούς.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «πολύ εποικοδομητική συζήτηση» και ανέφεραν: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και εκφράστηκε η ανάγκη για αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να επέλθει σύντομα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης».

image

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το γνωστό «non paper» Γιούνκερ παραμένει στο τραπέζι ως βάση για άμεση λύση, το μεγάλο «αγκάθι» όμως, όπως κατέδειξε και η χθεσινοβραδυνή συνάντηση Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, παραμένει το ΔΝΤ και οι σκληρές αξιώσεις του σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

image

Η Γερμανία ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «γρήγορη και βρώμικη» (quick and dirty) συμφωνία για την Ελλάδα. Η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν φθάσει σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά μένουν ακόμη «πολλά να γίνουν».

image

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι, μετά και τον κύκλο επαφών της Ρίγα, παραμένει εφικτή μια συμφωνία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο – προοπτική, που έδειξε το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι πάντα η σύγκλιση έκτακτου Eurogroup, πιθανώς και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κυβερνητικά στελέχη ωστόσο επισημαίνουν ότι οι παγίδες και οι νάρκες από την σκληρή πλευρά των πιστωτών είναι συνεχείς και εμπερικλείουν κινδύνους. Χαρακτηριστικά, κυβερνητική πηγή έλεγε μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ ότι εάν επικρατήσει η σκληρότερη γραμμή μεταξύ των εταίρων, «προφανώς και μας δυσχεραίνει».