Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε απαράδεκτες απαιτήσεις, όπως η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τόνισε ο πρωθυπουργός σε κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ζητώντας από την ΕΕ να δείξει την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα προς τους πρόσφυγες. «Απολύτως δίκαιο» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς το αίτημα της Ελλάδας για προστασία της πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται πως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβίσι, αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων δανείων», δήλωσε πως «θα υπάρξει ένας καλός συμβιβασμός, ώστε να μην διακινδυνέψουμε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας».

Ads

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «την ίδια στιγμή που εμείς κάνουμε το καθήκον μας, δεχόμαστε πιέσεις και παράλογες απαιτήσεις για να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει». «Η Ελλάδα θα διεκδικήσει την ίδια αλληλλεγγύη που δείχνει η ίδια για το προσφυγικό», πρόσθεσε.

«Πρέπει να δούμε ζητήματα που εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής. Τη στιγμή που οι νησιώτες ανοίγουν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά», δήλωσε, ενώ υπογράμμισε πως στην
Ελλάδα δοκιμάζεται αυτές τις μέρες το πρόσωπο της Ευρώπης και πως η χώρα μας έχει αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της.

«Είμαστε χώρα εμπροσθοφυλακής στις προσφυγικές ροές αλλα και μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στο εσωτερικό της», ανέφερε.

Ads

«Σηκώνουμε το βάρος αυτής της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα έχουμε την περηφάνεια με τη στάση των πολιτών μας να συνεισφέρουμε και σε αυτό που ονομάζω διάσωση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε την ανάγκη να αναζητηθούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, που, όπως τόνισε, είναι κοινό πρόβλημα.

»O κατάλογος του πόνου στο Αιγαίο ολοένα και μεγαλώνει και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για συλλογική αφύπνιση και χάραξη κοινής στρατηγικής συνεργασίας για να αντιμετωπίσουμε την τραγωδία που εξελίσσεται», επισήμανε.

Ανέφερε τέλος ότι στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα συζητήσει για την ουσιαστική συνεργασία Τουρκίας – Ε.Ε. στο προσφυγικό, ενώ επανέλαβε ότι απαιτείται συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη και ταυτόχρονα η μετεγκατάσταση στην Ε.Ε. για όσους πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε σχετικά με το προσφυγικό πως «οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε πρέπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς την Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την προσφυγική κρίση, την ώρα που καλείται να αντιμετωπίσει και τα δικά της οικονομικά προβλήματα.

Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι η χρηματική στήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι επαρκής, ενώ χαιρέτισε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει, διαμήνυσε, να στηρίξουμε περαιτέρω τις χώρες που πλήττονται περισσότερο – και μεταξύ αυτών των χωρών, συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Ειδική μνεία έκανε και στην εμπλοκή της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να στηριχθεί τόσο οικονομικά, όσο και υλικοτεχνικά προκειμένου από κοινού να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η αμοιβαία συνεργασία απαιτεί ορισμένους κανόνες από την πλευρά της Τουρκίας.

Παράλληλα ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως τα αιτήματα της Ελλάδας σχετικά με την περαιτέρω οικονομική βοήθεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, είναι απολύτως δίκαια. «Θα μεταφέρω αυτή τη θέση και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», δεσμεύτηκε.

Όσον αφορά την πρόταση για συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με την Κομισιόν, η οποία είναι υπέρ της δημοκρατικής ενίσχυσης της τρόικας. «Θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε θετική κατάληξη» σημείωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.