«Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σόφια μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε - Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων και πως στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας το σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Για τη συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ σχετικά με το Μακεδονικό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία».

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα. «Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμη πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο να καταστεί δυνατή μια νέα συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ, στις αρχές του Ιουνίου.

Ειδικότερα δήλωσε: «Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ», υπογράμμισε.

«Θα  ενημερώσω τα πολιτικά κόμματα για τις διαπραγματεύσεις»

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέροντας πως «με χαρά άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να υπερασπίζεται την εθνική θέση που διαπραγματευόμαστε, αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη. Στη διαπραγμάτευση εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ, εγκαταλείποντας τη θέση περί «ακατάλληλης συγκυρίας», προσχώρησε στην εθνική θέση, βάσει της οποίας διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, και δήλωσε πως μπορεί να βρεθεί λύση αρκεί να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων (erga omnes).

Αναφορικά με το ζήτημα της Αλβανίας επισήμανε ότι «πρόκειται για μία μακροχρόνια διαπραγμάτευση που αφορά θέματα ήδη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διαπραγμάτευση αυτή βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, είμαι σχετικά αισιόδοξος για θετική έκβαση μέσα στον Ιούνιο, όμως η πορεία της δεν εξαρτάται μόνο από την επίλυση των διμερών διαφορών, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από κάποιες άλλες χώρες».

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης»

Σχετικά με τα θέματα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως συμβαίνει πάντοτε στην Ε.Ε., εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και τόνισε πως το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της Ε.Ε. στο σύνολο της.

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και παρατήρησε πως ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία. Σημειώνεται πως το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ζάεφ: Δυνατή η λύση έως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο

Λίγο πριν, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι μια συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα για τη διευθέτηση της διένεξης για την ονομασία της χώρας του που διαρκεί εδώ και δεκαετίες μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.