Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε «θέμα Ελλάδας» ο πρωθυπουργός, συμφωνώντας με τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς, όπως εξήγησε, αυτό θα σήμαινε ότι θα βρισκόμασταν μπροστά σε νέα κρίση, κάτι που απεφεύχθει μετά τη θετική εξέλιξη στο Eurogroup. 

Ads

Πλέον «έχουμε όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από την κρίση» τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο σχετικά με την οικονομία επικεντρώθηκαν στη στήριξη της βιομηχανίας (κάτι που του είχε ζητήσει και ο ΣΕΒ) και των ΜμΕ, μέσω ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, τη μόχλευση επενδυτικών κεφαλαίων και τη καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών επιδοτήσεων. 

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και της ανταγωνιστικότητας, μέσω όμως έμφασης στην καινοτομία και όχι ενός ανταγωνισμού στο εργασιακό κόστος, τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Μηνύματα Τσίπρα σε Τουρκία για Κυπριακό, παραβιάσεις και προκλήσεις

Ads

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στις προτάσεις περί ελέγχου στρατηγικών επενδύσεων από την ΕΕ, φέρνοντας όμως τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους. Η συζήτηση αυτή μπορεί να γίνει μόνο ως μέρος της συνολικής αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την οικονομία, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε εντοπίζεται μια αντίφαση όταν από τη μία ζητούμε έλεγχο των στρατηγικών επενδύσεων από την Κομισιόν, ενώ από την άλλη, ζητήματα όπως η αμοιβαιοποίηση του ρίσκου και των βαρών, η υιοθέτηση κοινής φορολογικής πολιτικής, το κλείσιμο της ψαλίδας των επιτοκίων μεταξύ Βορρά και Νότου αρνούμαστε να τα διευθετήσουμε.

Θετική η ανυπαρξία θέματος για την Ελλάδα 

Το γεγονός ότι είχαμε θετική εξέλιξη στο Εurogroup και δεν χρειάστηκε να έρθει το θέμα στη Σύνοδο κορυφής είναι θετική εξέλιξη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, κάτι που νωρίτερα είχε επισημάνει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο σκοπός μας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επιτυγχάνεται, θέλουμε όμως ένταση της προσπάθειας. Υπογράμμισε ότι μίλησε γι’ αυτό με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ όπως συμπλήρωσε είχε μια μικρή συζήτηση και με την καγκελάριο.

«Έχουμε όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από την κρίση. Πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός και αυτό το επιβεβαιώνουν αυτές τις μέρες και οι αγορές. Σήμερα είχαμε τη χαμηλότερη τιμή σε δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου από την έναρξη της κρίσης το 2010» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Eurogroup.

Σε αυτή άλλωστε την απόφαση απέδωσε και το θετικό γεγονός ότι στη Σύνοδο δεν υπήρξε «θέμα Ελλάδα». «Είναι θετικό το ότι δεν ήταν θέμα, διότι αν ήταν, θα ήταν θέμα κρίσης. Και δεν ήταν θέμα, διότι είχαμε ξεκαθαρίσει, πως αν δεν υπήρχε θετική κατάληξη στο Eurogroup, θα ήταν θέμα και θα είχαμε κρίση. Φάνηκε ότι την τελευταία στιγμή, όλοι θέλησαν να το αποφύγουν και αυτό είναι θετικό. Το γεγονός ότι είχαμε μια θετική εξέλιξη στο Eurogroup και δεν χρειάστηκε η παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ή μια έκτακτη σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης είναι μια θετική εξέλιξη».

Παράλληλα είπε, ότι είναι καλύτερα η ΕΕ να μην αποφεύγει τις κρίσεις την τελευταία στιγμή, αλλά πριν δημιουργηθούν και τόνισε πως συνομίλησε για το ζήτημα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ.