Τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του αγωγού East Med που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εμβληματικό τον αγωγό East Med, και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του έργου διασυνδεσιμότητας στην εξέλιξή του. «Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ότι η συμφωνία θα υπογραφεί εντός του 2018.

Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 4ης τριμερούς συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τρεις χώρες που βρέχονται από τα νερά της Μεσογείου, θέλουν να διασφαλίσουν την ειρήνη, την ευμάρεια και τη συνεργασία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε την κοινή αντίληψη να βρεθούν τρόποι για την ασφαλή μεταφορά των ανατολικών πηγών ενέργειας προς το ευρωπαϊκό χώρο. «Ο EastMed και το Eurasia Interconnect είναι έργα ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας. Συμφωνήσαμε να υπογράψουμε εντός του 2018, τη σχετική διακρατική συμφωνία, ενώ υπογράφηκε συμφωνία για υποπεριφερειακό σχέδιο απορρύπανσης από υδρογονάνθρακες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ads

«Θέλουμε η Μεσόγειος να είναι μια χώρα συνεργασίας και όχι εντάσεων, για εμάς αλλά και για τις άλλες χώρες της περιοχής. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή των προσφυγικών ροών και στόχος μας είναι να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας ώστε  να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επιστροφή των προσφύγων», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με το Κυπριακό, τόνισε ότι αναμένεται «δίκαιη λύση με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε: «Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο».

Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του Ισραήλ έναντι του Ιράν, δήλωσε ο πρωθυπουργός, προειδοποίησε ωστόσο ότι «πιθανή κατάργηση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση την περιοχή», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι ΗΠΑ θα συμβάλουν αποφασιστικά με ένα σχέδιο για το Μεσανατολικό».

Αναστασιάδης: H προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου, αποτελεί προτεραιότητα

Στο Μνημόνιο Συναντίληψης στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής, του διαστήματος αλλά και της θαλάσσιας ρύπανσης, αλλά και στην από κοινού υλοποίηση νέων έργων – προγραμμάτων, σε θέματα καινοτομίας, υγείας, ενέργειας, περιβαλλοντικής προστασίας, ψηφιακής διπλωματίας, άμυνας και τρομοκρατίας, αναφέρθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης. ‘Οπως τόνισε,  η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου, αποτελεί προτεραιότητα και «θα συμβάλλει έμπρακτα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε την «ετοιμότητα της Κύπρου να εμπλακεί εκ νέου ανά πάσα στιγμή σε νέο διάλογο ώστε να μετεξελιχθεί η Κύπρος σε πραγματικά ανεξάρτητο- κυρίαρχο κράτος, χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα», ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία την κάλεσε να απέχει από προκλητικές ενέργειες.

«Στον τομέα των επικοινωνιών δώσαμε έμφαση στην ανάπτυξη νέων δικτύων, για ευρυζωνικότητα σε ένα ψηφιακό μέλλον, αλλά και στην ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia inreronnector», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια απειλεί ή υποσκάπτει την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ είναι απαράδεκτη όπως και η παραμικρή υπόνοια αντισημιτικής συμπεριοφοράς», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος προσθέτοντας: «Με τον φίλο Αλέξη, εκφράζουμε αμέριστη στήριξη στην προσπάθεια επανέναρξης διαλόγου για τη Μέση Ανατολή όπως και στην ενδυνάμωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Νετανιάχου: Σημαντικό εγχείρημα και για την Ευρώπη η συμφωνία για τους 3 αγωγούς

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε σημαντικό εγχείρημα και για την Ευρώπη, τη συμφωνία για τους 3 αγωγούς, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Ιράν προειδοποιώντας: «Αν φτάσουν στη Μεσόγειο θα εγκαταστήσουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Πιστεύω όλοι αναγνωρίζουν τις κακόβουλες προθέσεις του Ιράν και το δικαίωμα του Ισραήλ για άμυνα».

«Οικοδομούμε μια καλή συμμαχία για το καλό των τριών χωρών μας. Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Κύπρο ή την Ελλάδα κάθε χρόνο. Θέλω ανταποδίδοντας «να επισκέπτεστε το Ισραήλ», τόνισε ο κ. Νετανιάχου, υπενθυμίζοντας: «Πριν από λίγα χρόνια είχαμε μια πυρκαγιά στο Κάρμερ. Θα έκαιγε την Χάιφα. Δεν συνέβη αυτό χάρη στους ‘Ελληνες πυροσβέστες που ήταν εκεί» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ελπίζω η  έρημος Νεγκέβ να γίνει η πρωτεύουσα της κυβερνοασφάλειας», πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.