«Ιδού η Ρόδος» διαμηνύει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας καλώντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να εκκινήσει νωρίτερα τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας αν θεωρεί ότι διαθέτει 180 βουλευτές. Σημειώνεται ότι ο Αν. Σαμαράς δήλωσε την Πέμπτη πως «φαίνεται ότι πιάνουμε τους 180», ωστόσο σήμερα, ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έθεσε τρεις προϋποθέσεις ώστε η παρούσα Βουλή να μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας στις αρχές του επόμενου έτους.

Ads

«Αν είναι τόσο σίγουρος ότι τους έχει, ας μην περιμένει τον Φλεβάρη. Ωστόσο, όταν αρνείσαι να ανοίξεις τη Βουλή στο αίτημα 139 βουλευτών για την υπόθεση της ΔΕΗ, χωρίς να διστάζεις να παραβιάσεις το ίδιο το Σύνταγμα, μόνο και μόνο επειδή θα χάσεις τη δεδηλωμένη, είναι αστείο να επικαλείσαι ότι έχεις εξασφαλίσει 180 για την προεδρική εκλογή», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

«Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα σοβαρό πρόσωπο που να θέλει να παριστάνει τον σύγχρονο Τσιριμώκο», σημειώνει, προσθέτοντςα πως σε περίπτωση που δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές, πράγμα που είναι πολύ πιθανό όπως είπε, στην προεδρική εκλογή δεν θα κρίνεται το πρόσωπο του υποψηφίου, αλλά «θα κριθεί εάν μπορεί και πρέπει να συνεχίσει η παρούσα συγκυβέρνηση την πολιτική της καταστροφής».

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση  πως είναι καιρός να το πάρουν απόφαση οι ξένοι προστάτες και οι εγχώριοι προστατευόμενοι ότι η συγκυβέρνηση και τα μνημόνια μετρούν μέρες. «Αυτό είναι το τελευταίο καλοκαίρι με καταχνιά που ζει η χώρα. Τα πράγματα θα αλλάξουν και θα αλλάξουν πολύ γρήγορα», επισημαίνει.

Ads

«Θα συγκροτήσουμε ψηφοδέλτια που θα φέρουν αυτοδυναμία»

Σχετικά με την κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ανέφερε πως «θέλουμε να κατακτήσουμε την αυτοδύναμη πλειοψηφία ναι, αλλά με απλωμένο το χέρι μας για ενότητα και όχι το ζωνάρι μας για καβγάδες. Γι’ αυτό και θα συγκροτήσουμε ψηφοδέλτια που θα μας φέρουν στην αυτοδυναμία».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «έχει τεράστια σημασία η ίδια η κοινωνία να αντιληφθεί ότι χωρίς αντίσταση τίποτε δεν πρόκειται να κερδίσει και θα χάσει πολλά ακόμα. Οι καθαρίστριες δίνουν μια μάχη που αποτελεί μάθημα για όλους», συμπληρώνοντας ότι «σε μια Ελλάδα που μετρά αυτή τη στιγμή σχεδόν δύο εκατομμύρια ανέργους, τέσσερα εκατομμύρια στην παγίδα της φτώχειας, και το σύνολο των εργαζομένων σε καθεστώς δουλείας, αυτός είναι ο δρόμος που εμείς προτείνουμε και προκρίνουμε. Ο δρόμος του αγώνα».

«Μας εμπνέει το παράδειγμα του ΕΑΜ»

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «από ιστορική άποψη, μας εμπνέει  το παράδειγμα του ΕΑΜ, κι όχι οι χρεοκοπημένες αυτοδυναμίες του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης, που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια».

Βούλτεψη: Ο Τσίπρας συναθροίζει τις ψήφους της ΧΑ

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως «είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να “γιορτάσει” με τον δικό του τυχοδιωκτικό τρόπο τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας», ενώ η ίδια υποστηρίζει πως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των  “υπερμάχων του κοινοβουλευτισμού” στους 139 – δεν διστάζει να συναθροίσει και τις ψήφους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αναζητώντας τις ακόμη και… στις φυλακές Κορυδαλλού».

«Κατόπιν της πρωτοφανούς αυτής ομολογίας σύμπραξης, με στόχο την καταστροφή της χώρας, δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κανένα άλλο σημείο της συνέντευξης, με την οποία ο κ. Τσίπρας τολμά να προβαίνει σε υποδείξεις προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τον χρόνο έναρξης της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή», προσθέτει στην ανακοίνωσή της, αναφέροντας ότι «ο λόγος ανήκει στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις υπογραφές των οποίων συνειδητά συναρίθμησε με αυτές της Χ.Α. ο κ. Τσίπρας».

«Ήλθε πλέον η ώρα να απαντήσουν αν πράγματι του έχουν παραδώσει τα κλειδιά. Διαφορετικά, πρέπει να τον καταγγείλουν για εξουσιομανή αυθαιρεσία, πολιτικό καιροσκοπισμό και επέμβαση στα εσωτερικά τους. Ιδού η Ρόδος…»,  καταλήγει η Σ. Βούλτεψη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό της

«Η κυβέρνηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και των “θερινών πραξικοπημάτων” να κρατήσει τις υποδείξεις για τον εαυτό της, όσο κι αν δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό που τη διακατέχει μπροστά στην κατάρρευση», ανταπάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.