Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού έκλεισε με ομιλία του πρωθυπουργού. 

Ads

«Πέρυσι ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό του 2016. Το κόμμα σας φώναζε ότι δεν θα πιάσουμε το στόχο, όπως έλεγε άλλωστε και το ΔΝΤ. Μεσα στο 2016 η οικονομία όχι μόνο σταθεροποιήθηκε και επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Όχι μόνο πιάσαμε τους στόχους αλλά τούς ξεπεράσαμε κατά πολύ, είπε ο πρωθυπουργός μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

«Λέγατε ότι θα επιβληθεί ο κόφτης μέσα στο 2016. Αντί να ενεργοποιείται ο κόφτης ενεργοποιείται ο δότης, δίνουμε αντί να κόβουμε. Οι αδήλωτοι πόθοι σας για νέα μέτρα δεν ικανοποιήθηκαν», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

• Βουλή: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2017

Ads

«Μοιράζουμε χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο. Καταφέραμε να φέρουμε ανάπτυξη στην ελληνική κοινωνία και να έχουμε υπαεραπόδοση των στόχων».

Επί ένα χρόνο προφητεύετε εκλογές ως νέος Νοστράδαμος, είπε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: Οταν τελειώσει και η β’ αξιολόγηση τι θα ζητάτε; Πάλι εκλογές. Θέλω να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι ο λαός μάς ανέθεσε με πλατειά εμπιστοσύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία εσείς την οδηγήσατε, μας έδωσε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσουμε έως την τελευταία μέρα» είπε, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας.

H NΔ αποτυγχάνει να συγχρονιστεί με τις ιστορικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, επισήμανε ο πρωθυπουργός τονίζοντας: «Διαμαρτύρεστε ενάντια σε αυτά που εσείς δημιουργήσατε».

Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία, περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς, με ρεαλιστικές παραδοχές, είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι «η ποσοτική χαλάρωση θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της κανονικότητας. Παραγωγικός προσανατολισμός της χώρας σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό πρότυπο. Ο μεγαλύτερος εθνικός στόχος δεν είναι άλλος από την ανάκτηση της εργασίας. Στόχος η ανακοπή της διαρροής επιστημόνων προς το εξωτερικό. Το 2021 να έχουμε φτάσει στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, στα επίπεδα ανεργίας».

«Πρόθεσή μας η β’ αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα θα τηρήσει τη συμφωνία στο ακέραιο, αλλά δεν θα εφαρμόσει επιπρόσθετα μέτρα».

Σημείωσε ακόμη ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων έξω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είναι «αριστερές ιδεοληψίες», είπε ο κ. Τσίπρας. Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη στάση του ΔΝΤ καλώντας το «να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του,να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει».

Κάλεσε μάλιστα και τη ΝΔ πει τη θέση της και να μην κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ.

«Έχουμε πια εμπειρία απο διαπραγματεύσεις, γι’ αυτό δεν ανησυχούμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκαμψης αλλά και μπροστά σε σοβαρές προκλήσεις», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.