Ads

Η βία και η ανομία δεν συμβαδίζουν με τις αξιακές αρχές της Αριστεράς τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του. Μιλώντας στο Real FM και αναφερόμενος στις καταλήψεις τόνισε ότι η παραβατικότητα πρέπει να παταχθεί και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανοχή από την πολιτεία. «Εμείς είμαστε οι πρώτοι που καταδικάζουμε την ανομία σε όλες τις μορφές» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι εκτός από την κατάληψη της βίλας Αμαλία δεν γνώριζε ότι υπήρχε τόσο μεγάλος αριθμός καταλήψεων στην Αθήνα. Επιπλέον, χαρακτήρισε απολύτως καταδικαστέα την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, ενώ «άδειασε» τον βουλευτή του κόμματος, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, για τις δηλώσεις του με τις οποίες αυτοπροσδιοριζόταν ως αναρχικός. Είναι ασυγχώρητο να στήνεις παγίδες αλλά και εξίσου ασυγχώρητο να πέφτεις μέσα σε αυτές, είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ενορχηστρωμένη προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία τεχνητής πόλωσης και έντασης.

«Η βία και η απειλή της ανθρώπινης ζωής δεν συμβαδίζει με την ιδεολογία της αριστεράς. Βλέπω ενορχηστρωμένη προσπάθεια από συμβούλους του πρωθυπουργού -με ακραία δεξιά κατεύθυνση-, δημιουργίας κλίματος τεχνητής πόλωσης και έντασης» είπε χαρακτηριστικά.  
 
Η ειρηνική διαμαρτυρία έριξε δύο κυβερνήσεις μέχρι σήμερα σε αντίθεση με τις μολότοφ και τις καμένες τράπεζες που μάλλον ενισχύουν το σύστημα, παρατήρησε και ταυτόχρονα σημείωσε πως η βία και η απειλή της ανθρώπινης ζωής δεν συμβαδίζουν με το αξιακό περιεχόμενο της Αριστεράς και την ουμανιστική της ιδεολογία.

«Οι πρώτοι που καταδικάζουμε την ανομία σε όλες της τις μορφές είμαστε εμείς. Τόσα χρόνια η Βίλα Αμαλία, δεν απασχολούσε κανέναν. Αν υπάρχει ανομία πρέπει να μην υπάρχει ανοχή από την πολιτεία.  Αν όμως πρόκειται για εγκαταλελειμμένα σπίτια και πολιτιστικά κέντρα, δεν είναι το ίδιο» υποστήριξε. 

Ads

Όσο για τις δηλώσεις του βουλευτή Καστοριάς Β. Διαμαντόπουλου, ο κ. Τσίπρας μίλησε παρακινδυνευμένη και άστοχη τοποθέτηση σε συνθήκες επικοινωνιακού πολέμου.

«Στη Βουλή έχουμε νέα παιδιά, που δεν ήταν επαγγελματίες πολιτικοί, και δεν έχουν την εμπειρία να σταθούν σε μία τηλεοπτική εκπομπή που έχει παγίδες. Ο κ. Διαμαντόπουλος υπέπεσε στον πειρασμό να κάνει, σε τηλεοπτική εκπομπή,  ανάλυση στο τι είναι ο αναρχικός. Ήταν παρακινδυνευμένη και άστοχη επιλογή. Αλλά, στήνονται επικοινωνιακές παγίδες, για να στρέφεται αλλού η προσοχή του λαού. Και αυτό οφείλεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικοποίησε την οργή του λαού» τόνισε. 
 
Ξεκαθάρισε εξάλλου, ότι είναι απολύτως καταδικαστέες ενέργειες όπως η προχθεσινή κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.

«Απολύτως καταδικαστέα η κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Διαφορετικό όμως αυτό, από την  επιτροπή πολιτών που προσπαθεί να λειτουργήσει ως κοινωνικό χώρο, ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι» σημείωσε χαρακτηριστικά. 
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι η νομιμότητα δεν μπορεί να επιβάλλεται αλά καρτ. Για όσους λένε ότι κλείνουμε το μάτι στους κουκουλοφόρους κάτι τέτοιο δεν ισχύει, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Αν θέλαμε να κλείσουμε το μάτι σε κάποιον θα το κλείναμε στη μεσαία τάξη σημείωσε. «Κι εμείς είμαστε νοικοκυραίοι» σημείωσε τονίζοντας ότι το ΣΥΡΙΖΑ απασχολούν ιδιαιτέρως τα προβλήματα που απασχολούν τη μεσαία τάξη. 
 
Για τη λίστα Λαγκάρντ

 
«Οι δύο υπουργοί (Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος), είναι αυτοί που   διαχειρίστηκαν τη λίστα Λαγκάρντ. Το παράδοξο είναι η στάση Βενιζέλου και Σαμαρά» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας, «δεν τεκμαίρεται από πουθενά ότι διαχειρίστηκε τη λίστα ο κ. Παπανδρέου. Μπορεί να προκύψει δεν το αποκλείω. Αν προκύψει δεν θα διστάσουμε να πούμε να επεκταθεί η έρευνα». 

 

Πρέπει να κληθεί ο κ. Παπανδρέου να καταθέσει και το έχουμε ζητήσει. Είναι ακατανόητη η στάση του κ. Σαμαρά. Μήπως υπάρχουν και άλλοι σκελετοί στη ντουλάπα που δε θέλει να διαχειριστεί;
 
Για τη νέα δημοσκόπηση που φέρνει στη δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ
 
«Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν συγκεκριμένη στιγμή. Θα ήταν λάθος να διαμορφώνουμε πλαίσιο πολιτικής από δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι για να διαμορφώνουν κλίμα. Δεν αρνούμαι ότι έχει καταγραφεί μία τάση στασιμότητας στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας
 
«Αυτό οφείλεται στο ότι η μεγάλη προσδοκία που είχε δημιουργηθεί ότι θα καταφέρουμε να σταματήσουμε την πολιτική, προσωρινά διαψεύστηκε. Αλλά αυτό συμβαίνει στην παρούσα φάση. Και οι προσδοκίες της κυβέρνησης θα διαψευστούν. Η πολιτική πραγματικότητα διαψεύδεται από τη λογική. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ο πρωθυπουργός είπε πράγματα λες και ήταν πρωθυπουργός άλλης χώρας» σημείωσε και τόνισε «νέο κόμμα θα είναι η ανεργία».
 
Για την απλή αναλογική
 
«Δεν θα το κάνουμε να προσδιορίζουμε τις αρχές μας με βάση τη συγκυρία. Εμείς μελετάμε αλλαγές αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο του εκλογικού νόμου.  Θα περιλαμβάνεται σε αυτές, η ισοτιμία της ψήφου. Θα είναι η απλή αναλογική, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με άλλες συνταγματικές και πολιτειακές αλλαγές» σημείωσε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
 
Για το μνημόνιο
 
«Το μνημόνιο έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει για μας επόμενη μέρα με μνημόνιο. Και είμαστε έτοιμοι για μεγάλη σύγκρουση. Είναι αδιέξοδη αυτή η πολιτική. Θα καταστρέψει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και στη σύγκρουση μας θα βρούμε συμμάχους, που δεν θα περιμένει κανείς» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

«Πρέπει να υπάρξει γενναίο κούρεμα του χρέους και να σταματήσει η λιτότητα. Εμείς ζητούμε ευρωπαϊκή λύση. Μπορούμε να γίνουμε το γρανάζι που θα σταματήσει την πολιτική Μέρκελ. Θα είμαστε η δύναμη που θα ψάξει συμμάχους στην σκακιέρα» υποστήριξε.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Τσίπρα