«Είμαι αισιόδοξος, είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Ads

Ο Αλέξης Τσιπρας έκανε λόγο για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Brussels Group και εξέφρασε την αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη. «Βρισκόμαστε πιο κοντά στην ενδιάμεση συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», τόνισε. Για τις συναντήσεις που είχε διαδοχικά με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως σε αυτές επισημάνθηκε από κοινού «η ουσιαστική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις και το γεγονός πως έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης και άρα η αισιοδοξία όλων των μερών για την επίσημη καταγραφή αυτής της προόδου».

Σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό έκανε λόγο για «θετική κατάληξη και για την Ελλάδα, με ουσιαστική αύξηση – έκτακτη χρηματοδότηση – των πόρων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, και με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα για να αντιμετωπιστεί σε ένα πλαίσιο περισσότερο ανθρώπινο το πρόβλημα που βαραίνει κατά κύριο λόγο τις χώρες υποδοχής».

«Καταφέραμε στο κοινό ανακοινωθέν να υπάρχει ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής αλλά και με τις χώρες διέλευσης και με ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία και στην ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με τις τουρκικές αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Τουρκική πλευρά αλλά και η δυνατότητα να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη», ανέφερε, τονίζοντας πως επισημάνθηκε η ανάγκη για «δικαιότερη κατανομή της ευθύνης και ενίσχυση των μηχανισμών αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής των μεταναστευτικών ροών. 

Ads