Την πεποίθηση ότι, αν ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας ύψους 11,5 δις, εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση συνεργασίας δεν έχει πιθανότητα να μακροημερεύσει εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Διευκρίνισε ότι δεν ζητά εκλογές, αλλά δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει «ακόμη και αύριο το πρωί». Ποικίλα σχόλια στο σημερινό Τύπο. Ανταπαντήσεις Κουμουνδούρου και Μαξίμου με φόντο το Μαυρογιαλούρο.

Ads

Τακτική της ήρεμης δύναμης

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου από το συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προσπέρασε την καθιερωμένη εισαγωγική τοποθέτηση, ενδεχομένως επιθυμώντας να τηρήσει χαμηλούς τόνους, και άρχισε απευθείας να δέχεται ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Ο ίδιος δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει περιχαρής ότι για πρώτη φορά το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» «φορά» κόκκινο χρώμα, αναφερόμενος στο διαμορφωμένο σκηνικό με τα διακριτικά του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της, να παραχωρήσει τη διακυβέρνηση σε άλλες δυνάμεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Αν θέλαμε εκλογές θα το λέγαμε χωρίς περιστροφές. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην συνεχίσουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο προς την καταστροφή», σημείωσε, προβλέποντας με νόημα ότι μετά τη ψήφιση του νέου «πακέτου» μέτρων η κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα μακροημερεύσει. Υπενθύμισε δε ότι «εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες» και εκτίμησε ότι σε αυτές χάθηκε μία ευκαιρία «κάτω από την πίεση των διλημμάτων και της εξαπάτησης του ελληνικού λαού».
 
Πάντως, ο ίδιος έγινε αποδέκτης αιτιάσεων ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί ήπια αντιπολίτευση και δεν πρωταγωνιστεί, για να απαντήσει ότι στους 3 μήνες που πέρασαν «δώσαμε καθοριστικής σημασίας μάχη μέσα στη Βουλή» και «είμαστε δίπλα σε όσους έχουν πρόβλημα». Σημείωσε επίσης ότι είναι «λανθασμένη η λογική της ανάθεσης σε ένα κόμμα να μας σώσει».
 
Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει φρένο στην επικοινωνιακή αξιοποίηση από την κυβέρνηση των πρόσφατων επαφών Σαμαρά. Απέναντι στην άποψη ότι «αλλάζει το κλίμα» στην Ευρώπη, αντέτεινε ότι «το κλίμα αλλάζει προς το χειρότερο στην ελληνική κοινωνία», ερμηνεύοντας «τα χτυπήματα της Μέρκελ στην πλάτη του Σαμαρά» ως αυτονόητα από τη στιγμή που κατά τη γνώμη του ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Βερολίνο ως επαίτης.

«Ακύρωση του Μνημονίου»
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τις προεκλογικές του θέσεις για ακύρωση του Μνημονίου, διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του με όρους και δείκτες ανάπτυξης. Παράλληλα, εξέφρασε εκ νέου αντιρρήσεις για μία ενδεχόμενη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής την οποία παρομοίασε με «ένα μεγαλύτερο σκοινί για τον κρεμασμένο». «Οι ισοδύναμοι πόνοι και θυσίες είναι έτσι κι αλλιώς θυσίες», παρατήρησε αναφορικά με τη λογική των ισοδύναμων οικονομικών μέτρων.
 
Σε μια απόπειρα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την άρνηση κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων να τον συναντήσουν κατ’ ιδίαν, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι και ο σημερινός Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προτού αναδειχθεί στο αξίωμα, δεν είχε γίνει δεκτός από τη καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Πάντως, έθεσε θέμα κατάλυσης των δημοκρατικών διαδικασιών από τη συγκεκριμένη στάση παραγόντων της ΕΕ.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έσπευσε επίσης να αξιοποιήσει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός διεκπεραίωσε με συνοπτικές διαδικασίες την επίσκεψη στη ΔΕΘ, δηλώνοντας ότι ο κ. Σαμαράς φυγομαχεί. Την ίδια κατηγορία εξαπέλυσε και για την αραιή κοινοβουλευτική του παρουσία, λέγοντας πως «είναι κλεισμένος στη γυάλα του Μαξίμου και συναντάται μόνο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη».
 
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας αποποιήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη περί εμπλοκής του σε ένα «λόμπι της δραχμής» (το χαρακτήρισε αόρατο), παρομοιάζοντας τον πρωθυπουργό με ένα Δον Κιχώτη ο οποίος «φαντασιώνεται μάχες με αόρατους εχθρούς στο εσωτερικό της χώρας, τους οποίους δήθεν κατατροπώνει με τη βοήθεια των δύο Σάντσο Πάντσα που τον υποβαστάζουν, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη».
 
Κόντρα με Μαξίμου
 
Απαντώντας στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου σύμφωνα με την οποία ο ίδιος συμπεριφέρεται ως Μαυρογιαλούρος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε έναν αντίστοιχο χαρακτήρα κομματάρχη σε παλιά ελληνική ταινία, λέγοντας ότι «δεν μπορεί ο Γκρουέζα να μιλάει για Μαυρογιαλούρους».
 
«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει τίποτα το καινούργιο να προσφέρει… Φλερτάροντας συνεχώς με τη χρεοκοπία, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά συνεπής υπηρέτης του λόμπι της δραχμής και όσων κρύβονται πίσω του», ανταπάντησε ο κ. Κεδίκογλου, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «επιθυμεί τη νεκρανάσταση του κρατισμού, υιοθετώντας συντεχνιακές λογικές» και πως «δεν οργανώνει την ανατροπή , όπως διατείνεται, αλλά την καταστροφή».
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «φοράει τον ίδιο αντιμνημονιακό μανδύα» και «καθησυχάζει τους πολίτες με μια υπόθεση εργασίας» όταν ερωτάται πώς θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς τη στήριξη των εταίρων, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς Μνημόνιο, συμπέρανε η εκπρόσωπος Τύπο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
 
Πυρά δέχθηκε ο κ. Τσίπρας και από τον Περισσό. «Πρότεινε ξανά το άλλο μείγμα διαχείρισης και διαπραγμάτευσης εντός της ΕΕ που αποδείχτηκε ότι για τον λαό φέρνει μόνο μνημόνια και εξαθλίωση. Ο ΣΕΒ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η ΕΕ πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από την ταχύτατη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στη βολική και χρήσιμη γι’ αυτούς κυβερνώσα Αριστερά…», διαπίστωσε το ΚΚΕ.
 
Κριτική από τον Τύπο
 
Για «ατέλειωτη παροχολογία» κατηγορεί σήμερα τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ η εφημερίδα Τα Νέα, με τον ενδεικτικό τίτλο «Επί 4 ώρες μοίραζε υποσχέσεις». «Όχι σε όλα από τον Αλέξη…», συμπεραίνει το Έθνος, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει μέτρα, νέους φόρους και επιμήκυνση. Από την πλευρά της, η Καθημερινή επισημαίνει τις θέσεις της Κουμουνδούρου για το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και στέκεται στις δηλώσεις Τσίπρα ότι δεν θα επιτρέψει εκποίηση, πλιάτσικο και λεηλασία του δημόσιου πλούτου.
 
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για θολές θέσεις Τσίπρα στην οικονομία, αμφισβητώντας ότι εκείνος θα καταφέρει να αντλήσει έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, κάτι που έως σήμερα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εξαγγέλλουν και κανείς δεν το πράττει.
 
«Δεν εξαγγείλαμε κανένα πρόγραμμα παροχών. Προσπαθήσαμε, με αίσθημα ευθύνης, να διατυπώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις ρεαλιστικές εκ μέρους μιας πολιτικής δύναμης που οι περισσότεροι έχουν την αίσθηση θα κληθεί πολύ σύντομα να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας», δήλωσε σήμερα το πρωί, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης.
 
Αντικείμενο σχολιασμού στα ΜΜΕ αποτελεί η διατύπωση της θέσης από τον κ. Τσίπρα ότι το κράτος θα πρέπει να είναι αυστηρό με τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους μόνο αφού πρώτα δοθεί η δυνατότητα -για παράδειγμα- στον καθηγητή να ζει με αξιοπρέπεια ώστε να μην έχει ανάγκη να υιοθετεί επαγγελματικές πρακτικές που εντάσσονται στο πλαίσιο της παραπαιδείας (αντίστοιχα και το «φακελάκι» του γιατρού).
 
«Όλοι ζούμε στην Ελλάδα, όλοι γνωρίζουμε την πραγματικότητα η οποία συνίσταται στο εξής, ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την εκπαίδευση από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό σημαίνει φροντιστήρια. Και τα φροντιστήρια δεν τα κάνουν μόνο καθηγητές οι οποίοι είναι διορισμένοι. Ένα πολύ μεγάλο μέρος τους τα κάνουν άνθρωποι που είναι αδιόριστοι. Απλά έχει φτιαχτεί ένα σύστημα (…) Πριν λοιπόν φτάσουμε στις αναγκαίες επιπλήξεις, το να ψέξουμε τον οποιονδήποτε κάνει κάτι το οποίο δεν πρέπει να το κάνει ως εκπαιδευτικός λειτουργός, θα πρέπει η πολιτεία να φροντίσει να εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες ειλικρινείς, με σχέδιο, έτσι ώστε να σπάσει το σημερινό απόστημα που λέγεται παραπαιδεία. Αυτή είναι η βασική προσέγγιση και νομίζω ότι σ΄ αυτό τουλάχιστον καλό είναι να συμφωνούμε όλοι, να δούμε πώς θα το εξυπηρετήσουμε», δήλωσε σχετικά ο κ. Σκουρλέτης.
 
Παρέμβαση για Χρυσή Αυγή
 
Από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως «το μακρύ χέρι του συστήματος» και εξέφρασε την άποψη ότι η δράση της «βρίσκεται έξω από τα όρια της νομιμότητας». Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε να χυθεί άπλετο φως σε υποθέσεις που εμπλέκονται ακροδεξιοί και ανέφερε ότι όσοι επιχειρούν να συνδέσουν «τη δράση του λαού που αντιστέκεται με τη δράση αυτών των σκοτεινών ομάδων» είτε επιχειρούν να ξεπλύνουν τη δράση της Χρυσής Αυγής, είτε είναι ανιστόρητοι. 

Ads