«Σε όσους λοιδόρησαν και λοιδορούν τους αγώνες αυτού του λαού, σε όσους ακόμα και σήμερα δίνουν τα ρέστα τους ώστε η διαπλοκή και το σύστημα εξουσίας να επιβιώσουν, να υπενθυμίσουμε ότι αυτός ο λαός έριξε ήδη δυο μνημονιακές κυβερνήσεις, με τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του. Έρχεται η ώρα να ρίξει και τη τρίτη, τη κυβέρνηση Σαμαρά, με τη ψήφο του στις 25 του Μάη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου.

Ads

Υπογράμμισε τη σημασία των επερχόμενων εκλογών, στις όποίες όπως είπε «θα πρέπει να δοθεί ηχηρή απάντηση στη βαρβαρότητα των μνημονίων, τη δυσωδία των σκανδάλων, στην αθλιότητα της διαπλοκής», ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση Μπαλτάκου ανέφερε πως θα πρέπει να ξεμπερδεύουμε και «με όσους έχουν μετατρέψει το Μαξίμου σε ακροδεξιά γιάφκα, συναντήσεων και συνεννοήσεων με τους νεοναζί που η μισή κυβέρνηση και το περιβάλλον Σαμαρά τους ήθελε συγκυβερνήτες».
 
Για το «καθεστώς του μνημονίου» τόνισε πως «αν δεν το αποτινάξουμε θα ζούμε ισοβίως με αυτό από πάνω μας», σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα «αντιδημοκρατικό και απάνθρωπο καθεστώς που μόνο προορισμό έχει να φράζει κάθε ελευθερία, ένα καθεστώς που προβλέπει πως μια χούφτα συμφέροντα, ξένα και ντόπια, θα ελέγχουν την οικονομία, τη χώρα, τη ζωή μας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που όχι μόνο θέλει την ανατροπή του καθεστώτος των μνημονίων, αλλά και μπορεί. Μπορεί με το πρόγραμμα, με τα στελέχη, με την αποφασιστικότητα, με την εμπειρία της πάλης που διαθέτει». Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο λαός και στις τρεις κάλπες έχει την επιλογή να δώσει τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει με όλες του τις δυνάμεις ώστε και στην περιφέρεια αλλά και στους δήμους να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή.
 
Σχολιάζοντας την επίσκεψη Μέρκελ ανέφερε πως ήρθε να «επιθεωρήσει αν χαρίστηκαν τράπεζες, αν πουλήθηκε η δημόσια περιουσία, αν έφτασαν οι μισθοί σε επίπεδο Βουλγαρίας», αλλά και «να ελέγξει αν μπορούν να φέρουν εις πέρας το σχέδιο». «Καλά λόγια περίμεναν, δυσκολότερες μέρες τους υποσχέθηκε. Και από πάνω ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε ξεκάθαρα για τρίτη βοήθεια και τρίτο μνημόνιο», ανέφερε και συνέχισε: «Πρέπει να τους σταματήσουμε τώρα» για να μην εξοντώσουν άλλο τον ελληνικό λαό.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο και για μια «συντονισμένη επίθεση εναντίον της Αριστεράς και όσων αγωνίζονται. «Σε αυτήν την επίθεση υπάρχει μια απάντηση: Νίκη με το μεγαλύτερο ποσοστό». «Έφτιαξαν ποτάμια, φύτεψαν ελιές για να ανακόψουν το ρεύμα της ανατροπής, για να χτυπήσουν την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις καθώς θεωρούν τους συγκυβερνήτες Σαμαρά- Βενιζέλο αναλώσιμο πολιτικό προσωπικό». «Η υπομονή όλων μας τελείωσε. Στις 25 ψηφίζουμε. Στις 26 φεύγουν. Γυρίζουμε σελίδα. Για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τη ζωή μας»!

Ολόκληρη η ομιλία

Ή με την εκτροπή του μνημονίου ή με την ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Το δίλημμα  στις επερχόμενες εκλογές είναι «ή με την εκτροπή του μνημονίου ή με την ανατροπή που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Πάτρα, τονίζοντας ότι τα σχέδια του «κ. Σαμαρά υπονομεύουν τη δημοκρατία και καταστρέφουν την κοινωνία».

Ads

Όπως ανέφερε, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε στην η αυτοδιοικητική παράταξη «Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη», το δίλημμα είναι «ή με τα σχέδια του κ. Σαμαρά που υπονομεύουν τη δημοκρατία και καταστρέφουν την κοινωνία, ή με την Αριστερά και τη δημοκρατία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου». «Έχουμε μπροστά μας τρεις κάλπες, αλλά μία επιλογή να νικήσουμε για τη ζωή μας, για το μέλλον μας, για τη χώρα, για την πόλη μας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις διαδικασίες στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών, τόνισε ότι «εμείς εκφράζουμε ελεύθερα και δημοκρατικά τις απόψεις και μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων που κατατίθενται σε ένα βουλευόμενο Σώμα, όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή, δηλώνουμε την πίστη μας στην ενότητα». Σε ό, τι αφορά την Πάτρα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η πόλη έχει βιώσει πολύ πριν από τα μνημόνια μια ραγδαία αποβιομηχάνιση που έστειλε στην ανεργία σημαντικά ποσοστά εργαζομένων με ιδιαίτερη εμπειρία και τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής.

Στο Μεσολόγγι, το οποίο επισκέφθηκε μετά από την Πάτρα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η χθεσινή επέτειος της εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων μάς επιτρέπει έναν παραλληλισμό». «Τέσσερα χρόνια τώρα η χώρα βρίσκεται πολιορκημένη σε έναν κλοιό που μας έχε δέσει ασφυκτικά», πρόσθεσε. Γι’ αυτό, «πρέπει να σπάσουμε αυτό τον κλοιό και να βγούμε μπροστά, διότι τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά όλα κατακτώνται με αγώνες και θυσίες», τόνισε. «Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ως θείο δώρο την καλυτέρευση της ζωής του, αλλά χρειάζεται να αγωνιστούμε για να δούμε καλύτερες ημέρες», σημείωσε επίσης.