Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβαση του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση έχει τη βούληση να υλοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές αλλά «κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές».

Ads

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση έχει πάρει τη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό για να προχωρήσει. «Σε κάποιους δεν αρέσει, αλλά δεν είναι αυτοί που μας νομιμοποιούν και μας στηρίζουν», σημείωσε και πρόσθεσε: «είναι ο ελληνικός λαός που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τη προστασία των αδύναμων, την προστασία των πολλών. Αυτό θα κάνουμε απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας».

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως από την πρόταση της κυβέρνησης επωφελείται το σύνολο των σημερινών συνταξιούχων, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των μισθωτών, των ανέργων αλλά και των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών. «Και αυτό γιατί βασική μας επιλογή είναι να μην μειώσουμε εκ νέου τις συντάξεις, ενώ μοιράζουμε τις εισφορές ανάλογα με το εισόδημα, ώστε ο καθένας να επιβαρύνεται ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση», συμπλήρωσε.

Ειδικά για τους αγρότες σημείωσε πως «δεν είναι αλήθεια ότι η πρόταση της κυβέρνησης επιβαρύνει αβάσταχτα τον αγροτικό κόσμο». «Πρόκειται για μια επιβάρυνση από 15 έως 25 ευρώ το μήνα, μετά από μια τετραετία, καθώς οι αυξήσεις εισφορών θα είναι σταδιακές, προκειμένου ο αγρότης να πάρει σύνταξη αξιοπρέπειας και όχι φιλοδώρημα, κατά σχεδόν τριακόσια ευρώ υψηλότερη. Αυτό δεν είναι ούτε αβάσταχτη, ούτε παράλογη επιβάρυνση και ούτε επιβάρυνση άνευ αντικρίσματος».

Ads

Για τους φόρους των αγροτών είπε πως οι αγρότες το 2014 πλήρωσαν συνολικά 411 εκατομμύρια για φόρους, ενώ το 2016 θα πληρώσουν περίπου 255 εκατομμύρια «και αυτό γιατί με παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν φορολογούνται οι αγροτικές ενισχύσεις».