Μήνυμα για τον εορτασμό της απελευθέρωσης των Αθηνών από τους ναζί έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε το παρελθόν, για τους αγώνες ενάντια στο φασισμό, σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

Ads

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος γιορτάστηκε με εκδηλώσεις η απελευθέρωση της πόλης από το ναζιστικό στρατό κατοχής. 

Δείτε επίσης:

Το μήνυμα του πρωθυπουργού: 

«Για πολλές δεκαετίες η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν γιόρταζε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την Απελευθέρωσή της από τους Ναζί. Ο λόγος ήταν προφανής. Την Απελευθέρωση ακολούθησαν γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία μας και κορυφώθηκαν με τον Εμφύλιο Πόλεμο. Και όποιος μιλούσε για την Απελευθέρωση θα έπρεπε να μιλήσει και για αυτά.

Σήμερα, η 12η Οκτωβρίου γιορτάζεται ανοιχτά. Θυμόμαστε τη μέρα που η Αθήνα απαλλάχθηκε από τους κατακτητές. Τη μέρα που ο ελληνικός λαός κέρδισε άλλη μια φορά τη θέση του στο πάνθεον όσων αγωνίζονται απέναντι σε εχθρούς υπέρτερους σε μέγεθος και εξοπλισμό, μα όχι σε δίκαιο. Όσων θυσιάζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία.

Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για το παρελθόν. Και για τους αγώνες που αυτό προστάζει στο σήμερα. Για τους σύγχρονους αγώνες ενάντια στον φασισμό. Για να μην ξεχάσει ποτέ η υφήλιος τη συντριπτική εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Για να μην γίνουν οι πρόσφυγες το νέο αντικείμενο ρατσιστικής προπαγάνδας. Για να σηκώσουμε την ελευθερία πάνω από το μίσος». 

image

* Φωτογραφίες από τις σημερινές εκδηλώσεις στην Ακρόπολη