Μιας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Πέμπτης, στο ΣΚΑΙ.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στην περίοδο της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότιβεβαίως και είχε ζητήσει Plan B από τον Γιάνη Βαρουφάκη χωρίς ωστόσο να έχει υποσχεθεί ποτέ Grexit.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, χαρακτηρίζοντας ώριμη σκέψη την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός συμβουλευτικού, όμως δημοψηφίσματος. 

Για την απλή αναλογική τόνισε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς και υποστήριξε ότι αν τα δημοκρατικά κόμματα δεν ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο αυτό θα είναι «δημοκρατικό ατόπημα». Απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση φέρνει αργά τον εκλογικό νόμο, σημειώνοντας ότι προηγήθηκαν η διαπραγμάτευση, οι εκλογές και η πρώτη αξιολόγηση. 

Ads

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, υπεραμυνόμενος της απόφασης αυτές να είναι τέσσερις ενώ τόνισε ότι τις άδειες δεν θα τις πάρουν αυτοί που αρέσουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτοί που μπορούν να τις αγοράσουν, φτάνει να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. 

Εκλογικός νόμος, συνταγματική αναθεώρηση και δημοψηφίσματα 

«Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση ενώ δήλωσε πρόθυμος να κουβεντιάσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν επιθυμεί, δυαρχία γιατί δεν είναι εποικοδομητική. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. «Βασικός άξονας μια αναθεώρησης είναι οι ώριμες αλλαγές για εγνωσμένες δυσλειτουργίες, με την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, όπως τα δημοψηφίσματα» εξήγησε. 

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική», υποστήριξε σχετικά. 

Ο πρωθυπουργός απέκρουσε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση φέρνει αργά τον εκλογικό νόμο, εξηγώντας ότι προηγήθηκε η περυσινή διαπραγμάτευση, οι εκλογές, η πρώτη αξιολόγηση, και σημειώνονται ότι «τώρα είναι η ώρα για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος». 

Για την απλή αναλογική τόνισε ότι είναι πάγια θέση της Αριστεράς και ότι έχει κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης με κόμματα του 40% – 45%. Χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την στάση πλήρους άρνησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντηση ότι δεν γνωρίζει αν θα συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι 200 ψήφοι. Πρόσθεσε ότι η θέση για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών δεν αλλάζει αλλά ανέφερε ότι δεν έχει δογματική προσέγγιση για το κατώφλι του 3%. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι αν συμφωνούσαν κι άλλα κόμματα θα μπορούσε να μειωθεί. 

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν συνυπολογίζει τις ψήφους της ΧΑ και πως θέλει να πείσει τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, υπογραμμίζοντας: «Αν δεν ψηφίσουν θα είναι δημοκρατικό ατόπημα» και προσθέτοντας πως το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989. Υποστήριξε δε, ότι αν γίνουν εκλογές με μπόνους θα το πάρει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τόσα χρόνια πολλοί μίλησαν για την διαπλοκή των καναλαρχών αλλά κανείς δεν ακούμπησε το δάχτυλό του «επί τον τύπο των ήλων». 

Σε αναφορά του Αλέξη Παπαχελά στον επιχειρηματία που έχει καταθέσει υποψηφιότητα για τηλεοπτική άδεια Χρήστο Καλογρίτσα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι εκείνος δεν μπορεί να μπει σε επιμέρους κριτική για όσους έχουν καταθέσει άδειες. 

Τόνισε επίσης: «μακριά από εμάς η κατηγορία ότι θέλουμε να φιμώσουμε ή να ελέγξουμε» τους τηλεοπτικούς σταθμούς και σημείωσε ότι τις άδειες θα τις πάρουν «όχι όσοι αρέσουν» στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτοί που μπορούν να τις αγοράσουν, αρκεί να έχουν τραπεζική και φορολογική ενημερότητα και να τηρούν τους νόμους». 

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η αγορά θα έπρεπε να αυτορυθμίζεται και στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δίνει τέσσερις άδειες, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον». 

Σημείωσε ότι η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως και με βάσει τα οικονομικά στοιχεία η αγορά μπορεί να αντέξει τέσσερα σταθμούς. Επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο κανάλι με μετόχους που δεν μπορούν να βάλουν ούτε ένα ευρώ. Πρόσθεσε ότι οι τέσσερις άδειες αναγκάζουν αυτούς που θα τους αγοράσουν να δημιουργήσουν βιώσιμα σχήματα και αποτρέπουν τη λογική ότι η άδεια ενός καναλιού υπόκειται στη διαπλοκή του με την εξουσία. Τόνισε τέλος ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην της Ιταλίας – λόγω Μπερλουσκονισμού, ο αριθμός των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας είναι περιορισμένος. 
 
Για τη θητεία του και τις πρώτες εκλογές 

Όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την θητεία του μέχρι τώρα, σημείωσε: «πέρασα συμπυκνωμένα μέσα σε ενάμιση χρόνο ότι άλλοι πρωθυπουργοί πέρασαν μέσα σε δέκα χρόνια» και τόνισε ότι ανέλαβε την πρωθυπουργία, στην πιο δύσκολη ίσως περίοδο για τη χώρα μετά τη δικτατορία. Ερωτηθείς αν άλλαξε, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε: «Δεν άλλαξα σε ότι αφορά το αξιακό μου περιεχόμενο και τους στόχους μου. 

Όταν ο Αλέξης Παπαχελάς σημείωσε πώς ίσως βιάστηκε να προκαλέσει την πτώση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις εκλογές, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να αναλάβει τη χώρα σε καλύτερη περίοδο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Ενδεχομένως για την προσωπική μου πορεία και τον ΣΥΡΙΖΑ να ήταν καλύτερη η κατάσταση, αλλά όχι για τη χώρα. Η διαπραγμάτευση που κάναμε ωφέλησε τη χώρα, εξοικονομήσαμε πόρους και βάλαμε στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε τότε μπροστά της μια αξιολόγηση την οποία δεν μπορούσε να φέρει σε πέρας. 

Για το Plan B

Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις Γκάλμπρειθ επισημαίνει ότι «προφανώς είχαμε Plan Β. Είχα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών (Βαρουφάκης) εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση Grexit.» Επίσης, αρνείται ότι συζητήθηκε να βγει ο στρατός στους δρόμους στο ενδεχόμενο Grexit κάνοντας λόγο για «μυθιστόρημα». «Εγώ ποτέ δεν υποσχέθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ (…) δεν ήταν ποτέ αυτός ο στόχος μου, το όραμά μου το σχέδιό μου» υπενθυμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Βαρουφάκη, λέει διάφορα πράγματα…» αναφέρει δε σκωπτικά, ερωτηθείς για τη δήλωση του πρώην υπουργού στον ΣΚΑΪ ότι η Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη ώστε να μην δεχθεί ο ίδιος κινεζικές επενδύσεις.

«Οι επιπτώσεις (σε περίπτωση Grexit) θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά, τους έξω, τους πλούσιους με φτωχές επιχειρήσεις. Δεν υπήρχε προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα… Τι θα συνέβαινε με τους εγκλωβισμένους στις τράπεζες; Θα γινόμασταν failed state. Μας βοήθησε το ότι είχαμε επίγνωση. «Για την αναγκαιότητα του Plan Β έχει μιλήσει και ο κ. Μεϊμαράκης» σχολιάζει, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ.

Για το δανεισμό από Κίνα – Ρωσία 

«Η αλήθεια είναι ότι επιδιώξαμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και διερευνήσαμε τη δυνατότητα επενδύσεων και βραχυπρόθεσμού δανεισμού για την περίοδο της διαπραγμάτευσης, όχι βέβαια για το χρέος. Δεν ζητούσαμε τακτικό δανεισμό. Είχαμε πλήρη επίγνωση, ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα. Δεν κρύβω πώς σε μια περίοδο που η διαπραγμάτευση είχε πάρει χαρακτηριστικά μπρα ντε φερ, αυτές οι επαφές μας έδιναν μια δυναμική κι αυτό ήταν το κέδρος που είχαμε». 

Για το δημοψήφισμα του Ιουλίου 

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτό σήμανε αλλαγή πολιτικής κι αν δεν είχε πραγματοποιηθεί τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά τόνισε ότι σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, η συμφωνία που επήλθε μετά το δημοψήφισμα ήταν πολύ καλύτερη. 

«Καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ σημείωσε ότι «υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ (σταδιακή περικοπή αντί για άμεση), με στόχο το 2018, με την εθνική σύνταξη να φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές για τους συνταξιούχους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα, ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα». 

Για τη στάση των άλλων χωρών

Ερωτηθείς για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα αλλά και για το αν ο Μπιλ Κλίντον τον συμβούλευσε κατά τη διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κάποιες φορές με τον Μπιλ Κλίντον αλλά όχι για να πάρει συμβουλές για τη διαπραγμάτευση. 

Επισήμανε το ενδιαφέρον που δείχνουν ο Ομπάμα και Τζακ Λιου για την Ελλάδα, που δεν κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με τη λιτότητα. Ανέφερε επίσης ότι ο Μπαράκ Ομπάμα στη Βαρσοβία του είπε ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε. 

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική, εξευτελιστική συμφωνία για ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ που θα είχε έδρα στο Λουξεμβούργο, ενώ σημείωσε ότι Γαλλία και Ιταλία βοήθησαν για να μην υπάρξει μια ατιμωτική συμφωνία για την Ελλάδα. 

Για την πρόταση Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όταν ο Βαρουφάκης του μετέφερε το μήνυμα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ «να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ», συνειδητοποίησε πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου. Υποστήριξε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δεν ήταν σ’ αυτόν τον σχεδιασμό. Τόνισε ότι «ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ». 

Για την σχέση με την Κίνα και τις ιδιωτικοποιήσεις

Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο Κ. Καραμανλής είχε ανοίξει ένα μονοπάτι που πλέον έγινε λεωφόρος. «Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης» υπογράμμισε επιπλέον, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε εντός λίγων ημερών με Ομπάμα, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την COSCO, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και πως το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν. Επισήμανε ότι ο Θοδωρής Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.
 
Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι βρήκε μπροστά του ήδη συμφωνημένες ιδιωτικοποιήσεις και η κυβέρνηση προσπάθησε να βελτιώσει τους όρους. Αναφερόμενος στο Ελληνικό, είπε ότι το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, ωστόσο, η κυβέρνηση πέτυχε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. «Η τελική συμφωνία για το Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με αυτή που βρήκαμε όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση» συμπλήρωσε. 

Για τη ΝΔ 

Ερωτηθείς για την ΝΔ, ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι δρα σαν «κόμμα διαμαρτυρίας», δεν έχει στρατηγική και πώς από την πρώτη στιγμή του Κυρ. Μητσοτάκη, το μόνο που κάνουν είναι να ζητούν εκλογές. Τόνισε πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών.