Για «κρυφή ατζέντα της ΝΔ για το χώρο της υγείας» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι με αφορμή τις δηλώσεις Πνευματικού.

Ads

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η εν λόγω ατζέντα «δεν είναι άλλη από τη μείωση των κρατικών δαπανών την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση».

Ενδεικτικά, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα υπό σκληρή δημοσιονομική εποπτεία, την τριετία 2016-2019 είχαν γίνει 300 προσλήψεις μόνιμων εργαζόμενων στην ΕΚΑΒ, ενώ το 2019-2023 έχουν αποχωρήσει 560 εργαζόμενοι χωρίς να έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη.

Προσέθεσε επίσης πως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, υπήρχαν 84 ασθενοφόρα, ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 52. Στην Κω, όπου μια γυναίκα 63χρονών «έχασε τη ζωή σαν το σκυλί πάνω σε μια καρότσα», υπήρχαν 15 διασώστες ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 8.

Ads

«Όταν έκανε ο κ. Κατρούγκαλος έκανε μια δήλωση που δεν ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισα να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων», υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι ο κ. Πνευματικός έκανε την απαράδεκτη δήλωση για διαλογή ασθενών στο ΕΣΥ, δεν έκανε τίποτα – τον κράτησε».

«Mea culpa» η απλή αναλογική

Αναφορικά με την απλή αναλογική ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για mea culpa.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η μάχη αλλαγής των συσχετισμών μπορεί να είναι δύσκολη αλλά «θα το παλέψουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο».

«Σε κάθε περίπτωση να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα που δεν θα αφήνει ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη την οποιαδήποτε δύναμη – Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία μας», σημείωσε.

«Πήραμε το μήνυμα, ήταν ισχυρό το μήνυμα των εκλογών και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε», πρόσθεσε. «Θα κριθούμε όλοι στις 26 του μήνα και συλλογικά και ατομικά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα εξουσίας, σε συμπληρωματικό κόμμα εξουσίας», ανεφερε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά. «Αυτό στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα σενάρια περί τρίτου γύρου βουλευτικών εκλογών σε περίπτωση που η ΝΔ δεν συγκεντρώσει αυτοδυναμία, μίλησε για «εκβιαστικά» διλλήματα που θέτουν τα στελέχη της ΝΔ ώστε «να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους» και να δημιουργήσει μια «παντοδύναμη» και «ανεξέλεγκτη» κυβέρνηση.

Υπογράμμισε δε ότι «με ενισχυμένη αναλογική όποιος προοδευτικός πολιτης δεν ψηφισει ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά ενισχύει το σχέδιο Μητσοτάκη».

«Ευτυχής ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ανδρουλάκη»

«Ο κ. Ανδρουλάκης είχε μια ευκαιρία για να δούμε πώς θα συγκροτήσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Το αρνήθηκε», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης πανηγυρίζει επειδή κατάφερε να πάρει τρεις μονάδες. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε, είμαστε βαθιά προβληματισμένοι», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ευτυχής με τον κ. Ανδρουλάκη απέναντί του», σημείωσε. «Έχουμε μια νέα αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, αυτό που διακυβεύεται είναι την επόμενη ημέρα να υπάρχει υγιής δημοκρατία».