Σε προσωπικό τόνο – που ζήτησε για πρώτη φορά να του επιτραπεί – μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». Υποστήριξε ότι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών δεν συνιστά ψήφο σε ένα νομοσχέδιο αλλά ψήφο συνείδησης με βαρύνουσα σημασία. «Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» υπογράμμισε. 

Ads

Αναφερόμενος στις πεντάμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με τους δανειστές σημείωσε ότι «δε λογάριασα το προσωπικό πολιτικό κόστος, ούτε συμφιλιώθηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών» και πρόσθεσε: «Έξι μήνες τώρα μπήκαμε σε έναν πόλεμο με άνισες δυνάμεις, είχαμε απώλειες αλλά κερδίσαμε και έδαφος». Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «μπροστά μας υπάρχει ναρκοπέδιο που δεν έχω δικαίωμα ούτε να το αγνοήσω, ούτε να το κρύψω». 

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι κατά τη διαπραγμάτευση την οποία χαρακτήρισε «μάχη σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας», ωστόσο, σημείωσε ότι η χώρα διαπραγματεύτηκε με αξιοπρέπεια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους όρους της δανειακής συμφωνίας λέγοντας ότι περιλαμβάνει μέτρα που απέχουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου «που περιελάμβανε μόνο σκληρά μέτρα χωρίς καμιά προοπτική» και σημείωσε ότι υπάρχουν κύκλοι στην ΕΕ που επιδιώκουν την απαλλαγή από μια αριστερή κυβέρνηση. 

Ads

Για το δημοψήφισμα σημείωσε ότι ο «όχι» είναι μια εντολή που ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας. Χαρακτήρισε το «όχι» ως επιλογή αξιοπρέπειας για μια καλύτερη λύση και τόνισε ότι ποτέ δεν εξαπάτησε ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Για το καινούργιο πλαίσιο διαπραγμάτευσης υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά το χαρακτήρισε καλύτερο από το προηγούμενο και σημείωσε στα θετικά την επαρκή χρηματοδότηση, το αναπτυξιακό πακέτο, το θέμα του χρέους που μπήκε στο τραπέζι, αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα που το 2018 θα είναι χαμηλά και θα σχετίζονται με τα νούμερα της οικονομίας. 

«Η πιθανή συμφωνία θα οδηγήσει σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με τριετή διάρκεια, που παρέχει χώρο και χρόνο για να σταθεροποιηθεί η οικονομία» υποστήριξε επιπλέον ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι η συνδρομή του ΔΝΤ θα είναι μόνο τεχνικής φύσεως. 

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η εξουσιοδότηση στον υπ. Οικονομικών δεν συνιστά ψήφο σε ένα νομοσχέδιο αλλά ψήφο συνείδησης με βαρύνουσα σημασία. «Έχουμε εθνικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανό τον ελληνικό λαό. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά και να ζήσουμε με ισότιμο τρόπο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.